Επίθεση προς πάσα κατεύθυνση εξαπέλυσε σήμερα ο πρόεδρος της Λευκορωσίας Αλεξάντερ Λουκασένκο, σχολιάζοντας την αναγκαστική εκτροπή της πτήσης της Ryanair στη Λευκορωσία την περασμένη Κυριακή. Ο Λουκασένκο έκανε λόγο για «κακοποιούς» οι οποίοι προσπαθούν να «στραγγαλίσουν» τη χώρα του.
Επίθεση προς πάσα κατεύθυνση εξαπέλυσε σήμερα ο πρόεδρος της Λευκορωσίας Αλεξάντερ Λουκασένκο, σχολιάζονταςτην αναγκαστική εκτροπή της πτήσης της Ryanair στη Λευκορωσία την περασμένη Κυριακή. Ο Λουκασένκο έκανε λόγο για «κακοποιούς» οι οποίοι προσπαθούν να «στραγγαλίσουν» τη χώρα του.
Στα πρώτα του σχόλια μετά την «κρατική αεροπειρατεία» και τις διεθνείς αντιδράσεις που προκάλεσε η σύλληψη του δημοσιογράφου και ακτιβιστή της αντιπολίτευσης της Λευκορωσίας, Ρόμαν Προτάσεβιτς, και της συντρόφου του Σοφία Σαπέγκα, ο Λουκασένκο απέρριψε την κριτική που δέχεται από τη Δύση.
«Όπως έχουμε προβλέψει, όσοι εύχονται το κακό μας από το εξωτερικό και ακόμη και μέσα στη χώρα έχουν αλλάξει τις μεθόδους επίθεσης στο κράτος. Έχουν περάσει πολλές κόκκινες γραμμές, έχουν περάσει τα όρια της κοινής λογικής και των ανθρώπινων ηθών », δήλωσε ο Λουκασένκο την Τετάρτη απευθυνόμενους στους νομοθέτες και αξιωματούχους της Λευκορωσίας, όπως ανέφερε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Belta.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το αεροπλάνο της Ryanair αναγκάστηκε να προσγειωθεί στο Μινσκ βάσει προσωπικών εντολών του Λουκασένκο, αν και η Λευκορωσία ισχυρίζεται ότι πίστευε ότι υπήρχε απειλή βόμβας που αποδείχθηκε ψευδής.
Ο Λουκασένκο βρίσκεται στην εξουσία για 27 χρόνια, ωστόσο, η εκλογή του για έκτη θητεία πέρυσι αμφισβητήθηκε διεθνώς με τη βίαιη καταστολή των διαδηλώσεων που ακολούθησαν τη διαδικασία να καταγγέλλεται διεθνώς. Παράλληλα δυναμώνουν οι εκκλήσεις για δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις.
Σχολιάζοντας την εκτροπή του αεροσκάφους της Ryanair, ο πρόεδρος της Λευκορωσίας υποστήριξε ότι ενήργησε «εντελώς νόμιμα» και ισχυρίστηκε ότι οι πληροφορίες για την απειλή βόμβας προήλθαν από την Ελβετία, χωρίς, ωστόσο, να αναλύσει την πηγή.
Το περιστατικό προκάλεσε την καταδίκη από τις ΗΠΑ και την Ευρώπη, που χαρακτήρισαν την εκτροπή του αεροσκάφους «αεροπειρατεία» και πράξη «κρατικής τρομοκρατίας».
Η Λευκορωσία είπε ότι «συνέστησε» στο αεροπλάνο να προσγειωθεί στο Μινσκ λόγω της απειλής για την ασφάλειά του. Ωστόσο, το περιστατικό θεωρήθηκε ευρέως ως τέχνασμα για την κράτηση του Προτάσεβιτς, ο οποίος ζει εξόριστος από το 2019.
Η Ρωσία, η σύμμαχος και η κυρίαρχη επιρροή της Λευκορωσίας, υπερασπίστηκε τη χώρα και χαρακτήρισε την αντίδραση της Δύσης «σοκαριστική».
Την Τετάρτη, ο Λουκασένκο ισχυρίστηκε ότι οι κακοποιοί εκτός της χώρας «διεξάγουν υβριδικό πόλεμο εναντίον της Λευκορωσίας» και ότι η χώρα αποτελεί «δοκιμαστικό έδαφος για μελλοντική επίθεση στη Ρωσία».
Ως αποτέλεσμα της «αεροπειρατείας» της Λευκορωσίας, η ΕΕ ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι θα επιβληθούν περισσότερες κυρώσεις στη Λευκορωσία. Παράλληλα οι παγκόσμιοι ηγέτες ζήτησαν την απελευθέρωση του Προτάσεβιτς και της φίλης του, Σοφίας Σαπέγκα, η οποία επίσης συνελήφθη.
Σε διαφορετικά βίντεο του ζευγαριού που έχουν δημοσιευτεί φαίνεται ότι «ομολογούν», σχεδόν σίγουρα υπό πίεση, για τα «εγκλήματα» που είχε κατηγορηθεί ο Προτάσεβιτς από το κράτος της Λευκορωσίας. Η αντιπολίτευση της Λευκορωσίας και οι οικογένειες του ζευγαριού φοβούνται για την υγεία του ζευγαριού και λένε ότι ο Προτάσεβιτς θα μπορούσε να βασανιστεί όσο βρίσκεται υπό κράτηση.
naftemporiki.gr με πληροφορίες από CNBC