Πρώτα επένδυσε δισεκατομμύρια δολάρια. Έπειτα έστειλε εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου κατά του Covid-19. Και τώρα η Σερβία ψάχνει τρόπο να ευχαριστήσει την Κίνα για τη συνδρομή. Και βρήκε ένα, οικοδομώντας ένα άγαλμα για τον «σύντροφο Σι».
Πρώτα επένδυσε δισεκατομμύρια δολάρια. Έπειτα έστειλε εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου κατά του Covid-19. Και τώρα η Σερβία ψάχνει τρόπο να ευχαριστήσει την Κίνα για τη συνδρομή. Και βρήκε ένα, οικοδομώντας ένα άγαλμα για τον «σύντροφο Σι».
Όπως αναφέρει το πρακτορείο Bloomberg, αυτή είναι πρόταση του Νέου Κομμουνιστικού Κόμματος της Γιουγκοσλαβίας, το οποίο έχει πληρώσει για την τοποθέτηση πινακίδων στο Βελιγράδι για να προσελκύσει την υποστήριξη για το φόρος τιμής στον Κινέζο πρόεδρο που θα τοποθετηθεί σε τοπικό πάρκο.
Παρόλο που η κυβέρνηση δεν έχει γνωστοποιήσει εάν υποστηρίζει την ιδέα, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η Σερβία έτεινε περισσότερο προς τα ανατολικά παρά προς τη δύση κατά τη διάρκεια της πανδημίας, αναφέρει το πρακτορείο.
Η Σερβία, μαζί με το μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, την Ουγγαρία, προπορεύτηκαν στους εμβολιασμούς στην Ευρώπη καθώς αγόρασαν άμεσα εμβόλια από την Κίνα, όταν αρχικά το εμβολιαστικό πρόγραμμα που οργάνωσαν οι Βρυξέλλες είχε «βραχυκυκλώσει».
Αυτό έγινε επίσης καθώς οι ηγεσίες στο Βελιγράδι και τη Βουδαπέστη συνέχισαν να φλερτάρουν με την Κίνα, προσθέτει το Bloomberg.
Στο Βελιγράδι ολοκληρώνονται οι εργασίες για το νέο Κινεζικό Πολιτιστικό Κέντρο, αξίας 55 εκατ. δολαρίων, το οποίο βρίσκεται στην τοποθεσία της πρώην κινεζικής πρεσβείας η οποία καταστράφηκε από τους πυραύλους του ΝΑΤΟ το 1999 όταν η στρατιωτική συμμαχία παρενέβη για να σταματήσει η καταστολή της Σερβίας στο Κοσσυφοπέδιο. Η εγκατάσταση θα διαθέτει αίθουσες συνεδριάσεων και εκθεσιακούς χώρους.
Η Ουγγαρία, εν τω μεταξύ, σκοπεύει να δωρίσει γη σε μία πανεπιστημιακό ίδρυμα της Κίνας στη Βουδαπέστη παρά τις αντιρρήσεις του δήμαρχου της πόλης και την κριτική εντός της ΕΕ για στενότερους δεσμούς με το Πεκίνο.
Η Βουδαπέστη και το Βελιγράδι θα συνδεθούν επίσης μεταξύ τους με μια νέα σιδηροδρομική σύνδεση που χρηματοδοτείται από κινεζικά δάνεια και κατασκευάζεται από κινεζικές εταιρείες.
Η φιλία έχει αποδώσει σημαντικά οφέλη μέχρι στιγμής στον πρόεδρο της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς.
Η Κίνα έχει επενδύσει στη μοναδική χαλυβουργία της Σερβίας, που αγοράστηκε από τον κινεζικό όμιλο HBIS , και τον μεγαλύτερο ανθρακωρύχο χαλκού και χρυσού, που τώρα ελέγχεται από την Zijin Mining. Μαζί με συμβάσεις που έχουν ανατεθεί σε κινέζους κατασκευαστές για την αναδιάρθρωση των υποδομών της Σερβίας, οι επενδύσεις υπερβαίνουν τα 8 δισ. δολάρια.
Η κυβέρνηση επαίνεσε τον Σι Τζινπίνγκ πριν από ένα χρόνο, όταν η Κίνα έστειλε για πρώτη φορά σημαντική βοήθεια, συμπεριλαμβανομένων αναπνευστήρων για τα νοσοκομεία. Στη συνέχεια, η Σερβία εισήγαγε 3,7 εκατ. δόσεις του εμβολίου Sinopharm, με το κινεζικό εμβόλιο να αποτελεί σχεδόν το 70% των συνολικών δόσεων που έχουν χορηγηθεί στη Σερβία μέχρι στιγμής. Η Σερβία έχει εμβολιάσει πλήρως περίπου το 27% του πληθυσμού της, σύμφωνα με το Vaccine Tracker του Bloomberg.
Το ερώτημα είναι τι σημαίνουν οι εγκάρδιες σχέσεις με την Κίνα για την ένταξη της Σερβίας στην ΕΕ. Μαζί με τη Ρωσία, η Κίνα υποστήριξε τον ισχυρισμό της Σερβίας για το Κοσσυφοπέδιο, τον οποίο πρέπει να εγκαταλείψει το Βελιγράδι εάν θέλει να ενταχθεί στο μπλοκ, υπογραμμίζει το Bloomberg. Η επένδυση της ΕΕ στη Σερβία επισκιάζει επίσης την Κίνα.
Για άλλους, αυτό μπορεί να είναι μόνο καλό. «Ο σερβικός λαός εκτιμά τους αληθινούς φίλους», δήλωσε ο Αλεξάνταρ Μπαντζανάκ, ο 38χρονος γενικός γραμματέας του κομμουνιστικού κόμματος και η κινητήρια δύναμη πίσω από το σχέδιο για την ανέγερση του αγάλματος. «Θα ήταν μια συμβολική αλλά σημαντική χειρονομία για να δείξουμε την ευγνωμοσύνη μας για όλη τη βοήθεια», εξήγησε.
naftemporiki.gr