Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα ζητήσει από τους δικαστές να διατάξουν την AstraZeneca να προμηθεύσει εκατομμύρια ακόμη δόσεις του εμβολίου της στα 27 κράτη- μέλη στον τελευταίο γύρο μιας δύσκολης νομικής διαμάχης μεταξύ της φαρμακοβιομηχανίας και της ΕΕ, υποστηρίζει σε δημοσίευμά του το Bloomberg.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα ζητήσει από τους δικαστές να διατάξουν την AstraZeneca να προμηθεύσει εκατομμύρια ακόμη δόσεις του εμβολίου της στα 27 κράτη- μέλη στον τελευταίο γύρο μιας δύσκολης νομικής διαμάχης μεταξύ της φαρμακοβιομηχανίας και της ΕΕ, υποστηρίζει σε δημοσίευμά του το Bloomberg.
Ένα βελγικό δικαστήριο θα σταθμίσει τους ισχυρισμούς της ΕΕ ότι υπάρχει μια κατάσταση έκτακτης ανάγκης που αξίζει να δοθεί η εντολή στην φαρμακοβιομηχανία να παραδώσει τις δόσεις.
Το ίδιο δικαστήριο θα εξετάσει αργότερα φέτος εάν η AstraZeneca παραβίασε τους όρους της σύμβασής της με την Ευρωπαϊκή Ένωση.
«Δεδομένης της επείγουσας ανάγκης για δόσεις του εμβολίου ώστε να συνεχιστεί ο εμβολιασμός στα κράτη μέλη, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζήτησε από το δικαστήριο να απαιτήσει από την εταιρεία να χορηγήσει επαρκή αριθμό δόσεων», δήλωσε ο εκπρόσωπος του εκτελεστικού σκέλους της ΕΕ, Στεφάν Ντε Κεερσμάεκερ.
Το συμβόλαιο της AstraZeneca με την ΕΕ τέθηκε αποτέλεσε επίκεντρο της αντιπαράθεσης μετά την παράδοση μόλις 30 εκατ. δόσεων το πρώτο τρίμηνο, σε σύγκριση με έναν αρχικό στόχο 120 εκατ.
Η εταιρεία δικαιολόγηση το έλλειμμα στις παραδόσεις στις δυσκολίες παραγωγής που αντιμετώπισε στις ευρωπαϊκές μονάδες.
Η ΕΕ από την άλλη επέμεινε ότι η εταιρεία έπρεπε να βασιστεί στις εγκαταστάσεις του Ηνωμένου Βασιλείου, εγείροντας ερωτήματα σχετικά με τη συμφωνία της AstraZeneca με το Ηνωμένο Βασίλειο, η οποία, ωστόσο, είχε συμφωνηθεί αρκετά νωρίτερα.
Η Ευρώπη είχε μια αδύναμη εμβολιαστική αρχή, η οποία τροφοδοτήθηκε εν μέρει από την αβεβαιότητα σχετικά με την προμήθεια εμβολίων, κάτι που την καθυστέρησε στο άνοιγμα των οικονομιών της.
Εκτός από τη διαμάχη σχετικά με τις παραδόσεις, το εμβόλιο της Astra έχει εγκλωβιστεί σε μια διαμάχη στην Ευρώπη σχετικά με τις ανεπιθύμητες παρενέργειες, οι οποίες οδήγησαν ορισμένα μέλη της ΕΕ να περιορίσουν τη χρήση του σε συγκεκριμένες ηλικιακές ομάδες. Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων προειδοποίησε τους γιατρούς να ελέγχουν ασθενείς που ενδέχεται να είναι ευάλωτοι σε θρόμβους.
Τελικά και μετά από όλα αυτά, η ΕΕ στράφηκε στις Pfizer και BioNTech για την προμήθεια επιπλέον 1,8 δισ. δόσεων. Η ΕΕ είχε παραγγείλει συνολικά 300 εκατ. δόσεις από την AstraZeneca πέρυσι. Η εταιρεία δήλωσε ότι θα παραδώσει 100 εκατ. έως τα τέλη Ιουνίου.
Η AstraZeneca δεν απάντησε σε αίτημα για σχολιασμό. Η εταιρεία δήλωσε τον περασμένο μήνα ότι είχε συμμορφωθεί πλήρως με τη σύμβαση και «κάθε δικαστική διαφορά είναι χωρίς αξία».
Η φαρμακοβιομηχανία πωλεί το εμβόλιό της σε τιμή κόστους καθώς δεν το εμπορεύεται με στόχο το κέδρος, ωστόσο, η προοπτική μιας μακράς νομικής μάχης με τις 27 ευρωπαϊκές κυβερνήσεις αυξάνει τον κίνδυνο δικαστικών εξόδων και ζημιών.
Το Πρωτοδικείο των Βρυξελλών θα μπορούσε να αποφασίσει εντός του μήνα σχετικά με το αίτημα της ΕΕ για παραγγελία των εμβολίων της AstraZeneca.
naftemporiki.gr με πληροφορίες από Bloomberg