Η δυσπιστία των κατοίκων του Χονγκ Κονγκ απέναντι στα εμβόλια κατά της Covid-19 μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα οι αρχές του να χρειαστεί προσεχώς να πετάξουν εκατομμύρια δόσεις που θα έχουν λήξει αυτών των τόσο περιζήτητων σε άλλα μέρη του κόσμου σκευασμάτων για την καταπολέμηση της πανδημίας του νέου κορωνοϊού.
Η δυσπιστία των κατοίκων του Χονγκ Κονγκ απέναντι στα εμβόλια κατά της Covid-19 μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα οι αρχές του να χρειαστεί προσεχώς να πετάξουν εκατομμύρια δόσεις που θα έχουν λήξει αυτών των τόσο περιζήτητων σε άλλα μέρη του κόσμου σκευασμάτων για την καταπολέμηση της πανδημίας του νέου κορωνοϊού.
Η πρώην βρετανική αποικία είναι ένα από τα σπάνια μέρη στον κόσμο που κατάφερε να προμηθευτεί επαρκή αριθμό δόσεων για να εμβολιάσει το σύνολο του πληθυσμού της, που ανέρχεται σε 7,5 εκατομμύρια.
Ωστόσο η εκστρατεία εμβολιασμού στο Χονγκ Κονγκ απέχει πολύ από το προσδοκώμενο αποτέλεσμα και αυτό για πολλούς λόγους.
Οι αιτίες
Ο πρώτος είναι η βαθειά δυσπιστία των κατοίκων του απέναντι στους κυβερνώντες τους, τους οποίους αντιλαμβάνονται ως όργανο της κινεζικής καταστολής, δύο χρόνια μετά την τεράστια λαϊκή κινητοποίηση του 2019.
Ωστόσο η διστακτικότητα απέναντι στα εμβόλια οφείλεται επίσης στην παραπληροφόρηση και στο σχετικά διαδεδομένο αίσθημα ότι δεν υπάρχει καμία επείγουσα ανάγκη να εμβολιαστεί κανείς, από τη μία πλευρά λόγω της πολύ ισχνής κυκλοφορίας του ιού στο Χονγκ Κονγκ -επομένως είναι περιορισμένος ο υγειονομικός κίνδυνος- και από την άλλη πλευρά λόγω της έλλειψης παροχής κινήτρων.
Επίσης πολλοί δεν βλέπουν κανέναν λόγο να εμβολιαστούν κυρίως λόγω του γεγονότος ότι οι δραστικές διατάξεις για καραντίνα που ισχύουν, τους αφαιρούν κάθε επιθυμία να ταξιδέψουν.
Σήμερα υψηλόβαθμος αξιωματούχος προειδοποίησε ότι οι κάτοικοι του Χονγκ Κονγκ έχουν πλέον μόνον "ένα παράθυρο τριών μηνών" προτού λήξει η πρώτη παρτίδα εμβολίων των Pfizer-BioNTech.
"Όλος ο κόσμος αγωνίζεται για να βρει εμβόλια"
"Όλα τα εμβόλια έχουν ημερομηνία λήξης", δήλωσε στον δημόσιο ραδιοσταθμό RTHK ο Τόμας Τσανγκ, πρώην ελεγκτής στο Κέντρο Υγειονομικής Προστασίας. "Δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν μετά την ημερομηνία λήξης και τα συνοικιακά κέντρα εμβολιασμού που χορηγούν το εμβόλιο των Pfizer-BioNTech θα πάψουν να λειτουργούν μετά τον Σεπτέμβριο, σύμφωνα με το σημερινό τους χρονοδιάγραμμα".
"Όλος ο κόσμος αγωνίζεται για να βρει εμβόλια", υπενθύμισε ο ίδιος, κρίνοντας "άδικο" που το Χονγκ Κονγκ δεν χρησιμοποιεί τις δόσεις του.
Αυτή η διαπίστωση αποτυχίας έρχεται την ώρα που έξι ηγέτες χωρών της Λατινικής Αμερικής και της Καραϊβικής απηύθυναν χθες, Δευτέρα, έκκληση στη διεθνή κοινότητα για δίκαιη πρόσβαση στα εμβόλια κατά του Covid-19, ζητώντας από τις χώρες που έχουν τις περισσότερες δόσεις να τις μοιραστούν.
"Απευθύνουμε θερμή έκκληση στις χώρες που διαθέτουν πλεόνασμα δόσεων, ή έχουν ήδη εμβολιάσει τον πληθυσμό που διατρέχει μεγαλύτερο κίνδυνο, να θέσουν σε εφαρμογή μέτρα προκειμένου τα πλεονάσματα αυτά να διανεμηθούν δίκαια και άμεσα", ανέφεραν οι ηγέτες της Αργεντινής, του Μεξικού, της Τζαμάικα, της Βολιβίας, του Ισημερινού και της Ουρουγουάης σε κοινή ανακοίνωσή τους που δόθηκε στη δημοσιότητα από τον πρόεδρο της Κόστα Ρίκα Κάρλος Αλβαράδο.
Το Χονγκ Κονγκ έχει αγοράσει 7,5 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου των Pfizer/BioNTech και άλλες τόσες αυτού της Sinovac (Κίνα), που ήταν διαθέσιμο στην πόλη πολύ ακόμη προτού εγκριθεί από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ).
Το Χονγκ Κονγκ είχε επίσης παραγγείλει εκ των προτέρων 7,5 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου της AstraZeneca προτού αλλάξει γνώμη, εξηγώντας ότι προβλέπει μάλλον να χρησιμοποιήσει τον προϋπολογισμό αυτόν για τα εμβόλια δεύτερης γενιάς.
Σε αυτό το στάδιο, το 19% του πληθυσμού έχει λάβει μια πρώτη δόση εμβολίου και το 14% και τη δεύτερη.
"Όχι στα οικονομικά κίνητρα"
Δισταγμοί για τα εμβόλια υπάρχουν ακόμη και μεταξύ του υγειονομικού προσωπικού. Πριν από μερικές εβδομάδες, η αρχή που είναι αρμόδια για τα νοσοκομεία αποκάλυψε ότι μόνον περίπου το ένα τρίτο του προσωπικού τους, παρότι οι υγειονομικοί ανήκαν στις ομάδες προτεραιότητας, έχει εμβολιαστεί.
Συνολικά το Χονγκ Κονγκ έχει λάβει σχεδόν 3,3 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου των Pfizer-BioNTech, αλλά μόνον 1,2 εκατομμύριο έχουν χορηγηθεί.
"Αυτά που έχουμε είναι μάλλον όλα όσα θα έχουμε φέτος", προειδοποίησε επίσης ο Τσανγκ.
Τις τελευταίες εβδομάδες, πολιτικοί αξιωματούχοι του Χονγκ Κονγκ δήλωσαν ότι η πρώην βρετανική αποικία θα πρέπει να εξετάσει το ενδεχόμενο να αποστείλει τις δόσεις που δεν χρησιμοποιήθηκαν στο εξωτερικό, αν περισσότεροι κάτοικοί του δεν ζητήσουν να εμβολιαστούν.
Οι αρχές έχουν εν γένει αφήσει στις επιχειρήσεις την φροντίδα να πείσουν τους εργαζομένους τους να πάνε να εμβολιαστούν.
Στις αρχές της χρονιάς, η κυβέρνηση είχε ανακοινώσει ενισχύσεις 5.000 δολαρίων Χονγκ Κονγκ (περίπου 560 ευρώ) σε ιδιώτες υπό την μορφή κουπονιών για δαπάνες και αυτό για να τονωθεί η οικονομία.
Ορισμένοι είχαν προτείνει να εξαρτηθεί η παροχή αυτών των κουπονιών από τον εμβολιασμό ή να ενθαρρύνουν τον κόσμο να εμβολιαστεί δίνοντάς του άλλα χρηματικά βοηθήματα.
Η επικεφαλής της κυβέρνησης του Χονγκ Κονγκ Κάρι Λαμ απέρριψε ωστόσο σήμερα αυτήν την ιδέα.
"Το να προτείνουμε χρήματα ή κάτι άλλο χειροπιαστό για να παροτρύνουμε τον κόσμο να εμβολιαστεί δεν είναι κάτι που θα πρέπει να κάνει η κυβέρνηση", δήλωσε. "Αυτό θα μπορούσε ακόμη και να έχει το αντίθετο αποτέλεσμα από το επιθυμητό", σημείωσε.
Πηγές: ΑΜΠΕ, AFP