Ο κολομβιανός πρόεδρος Ιβάν Ντούκε αναγκάστηκε χθες Δευτέρα να ονομάσει νέο επίτροπο ειρήνης, προς αντικατάσταση του Μιγκέλ Σεμπάγιος, που παραιτήθηκε εν μέσω των βίαιων αντικυβερνητικών διαδηλώσεων που είχαν ακόμη δύο θύματα το Σαββατοκύριακο.
Ο κολομβιανός πρόεδρος Ιβάν Ντούκε αναγκάστηκε χθες Δευτέρα να ονομάσει νέο επίτροπο ειρήνης, προς αντικατάσταση του Μιγκέλ Σεμπάγιος, που παραιτήθηκε εν μέσω των βίαιων αντικυβερνητικών διαδηλώσεων που είχαν ακόμη δύο θύματα το Σαββατοκύριακο.
Ο Χουάν Καμίλο Ρεστρέπο, δικηγόρος ειδικευμένος στο φορολογικό δίκαιο, ήταν υφυπουργός Γεωργίας και πλέον του ανατέθηκε να «ενισχύσει την προσπάθεια επίτευξης ειρήνης» με ένοπλες οργανώσεις όπως ο Στρατός Εθνικής Απελευθέρωσης (ELN), επισήμως της τελευταίας οργάνωσης ανταρτών που συνεχίζει τον ένοπλο αγώνα στη χώρα των Άνδεων, ανέφερε ο κ. Ντούκε μέσω Twitter.
Ο κ. Ρεστρέπο διαδέχεται τον κ. Σεμπάγιος, μέλος της ομάδας του κ. Ντούκε αφότου εξελέγη το 2018 αδιαλείπτως, που όμως παραιτήθηκε εξαιτίας της διένεξής του με τον πρώην πρόεδρο Άλβαρο Ουρίμπε (2002-2010), μέντορα του νυν προέδρου και ισχυρότερη μορφή στο κυβερνών κόμμα.
«Σε δύο περιπτώσεις, δυστυχώς, δεν υπήρξε καμία διαβούλευση μαζί μου από τον πρώην πρόεδρο Ουρίμπε στη διάρκεια επαφών που είχαν ο ίδιος και αντιπρόσωποί του με τον ELN», είπε ο κ. Σεμπάγιος σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα El Tiempo και δημοσιεύθηκε το Σάββατο.
Το 2019, ο Ιβάν Ντούκε τερμάτισε τις διαπραγματεύσεις με τον ELN, τις οποίες είχε αρχίσει ο προκάτοχός του Χουάν Μανουέλ Σάντος –Νόμπελ Ειρήνης για τη συμφωνία ειρήνης που υπέγραψε με τη μεγαλύτερη πρώην οργάνωση ανταρτών FARC–, μετά την επίθεση με όχημα παγιδευμένο με μεγάλη ποσότητα εκρηκτικών στην Μπογοτά, η οποία είχε στοιχίσει τη ζωή σε 22 δοκίμους της αστυνομίας και τον δράστη της και για την οποία την ευθύνη ανέλαβε η οργάνωση.
Ο κ. Σεμπάγιος εξάλλου εκπροσωπούσε την κυβέρνηση στις συνομιλίες με αντιπροσώπους του κινήματος που πρωταγωνιστεί στον κοινωνικό ξεσηκωμό εδώ και σχεδόν έναν μήνα. Στις διαδηλώσεις και τα βίαια επεισόδια έχουν χάσει τη ζωή τους τουλάχιστον 43 άνθρωποι, πολλοί εξαιτίας της αστυνομικής καταστολής.
Οι αρχές ανέφεραν ότι διαδηλωτής 21 ετών και αστυνομικός 22 σκοτώθηκαν σε επεισόδια που σημειώθηκαν από την Παρασκευή ως προχθές Κυριακή στην Κάλι. Επρόκειτο για τον δεύτερο αστυνομικό ο οποίος σκοτώθηκε από την 28η Απριλίου, όταν ξέσπασε η κοινωνική αγανάκτηση, με έναυσμα σχέδιο νόμου που προέβλεπε αύξηση των φόρων αλλά αποσύρθηκε μερικά 24ωρα αργότερα.
Οι καταγγελίες των καταχρήσεων από τις δυνάμεις επιβολής της τάξης βρίσκονται στην καρδιά των τεταμένων διαπραγματεύσεων κυβέρνησης-αντιπροσώπων των διαδηλωτών, στις οποίες ως εδώ δεν έχει υπάρξει λύση.
Ο κ. Ντούκε διαβεβαίωσε ότι ο πρώην επίτροπος ειρήνης «θα συνεχίσει να συνοδεύει την κυβέρνηση στον διάλογο και στην διαπραγμάτευση με την Εθνική Απεργιακή Επιτροπή», χωρίς να δώσει λεπτομέρειες για τον ρόλο του.
Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP