Ο ευρωπαϊκός Οργανισμός για την Ασφάλεια της Αεροναυτιλίας ανέφερε σήμερα ότι εργάζεται με σκοπό να βοηθήσει τις αεροπορικές εταιρείες να παρακάμψουν τον εναέριο χώρο της Λευκορωσίας, εφόσον το επιθυμούν, αφού το Μινσκ ανάγκασε ένα αεροσκάφος της Ryanair να προσγειωθεί την Κυριακή και στη συνέχεια οι λευκορωσικές αρχές συνέλαβαν τον αντιφρονούντα δημοσιογράφο Ρόμαν Προτάσεβιτς.
Ο ευρωπαϊκός Οργανισμός για την Ασφάλεια της Αεροναυτιλίας ανέφερε σήμερα ότι εργάζεται με σκοπό να βοηθήσει τις αεροπορικές εταιρείες να παρακάμψουν τον εναέριο χώρο της Λευκορωσίας, εφόσον το επιθυμούν, αφού το Μινσκ ανάγκασε ένα αεροσκάφος της Ryanair να προσγειωθεί την Κυριακή και στη συνέχεια οι λευκορωσικές αρχές συνέλαβαν τον αντιφρονούντα δημοσιογράφο Ρόμαν Προτάσεβιτς.
Την ώρα που οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης συζητούν στις Βρυξέλλες πιθανές κυρώσεις σε βάρος της Λευκορωσίας, ο Eurocontrol ανέφερε ότι μόνο σήμερα αναμένονται να πετάξουν στον εναέριο χώρο της ΕΕ 64 πτήσεις του λευκορωσικού αερομεταφορέα Belavia.
Ο Eurocontrol σημείωσε ότι «εργάζεται με τις αεροπορικές εταιρίες και τις υπηρεσίες αεροναυτιλίας στις γειτονικές χώρες της Λευκορωσίας» ώστε να διασφαλιστεί ότι τα αεροσκάφη τους θα μπορούν να αποφύγουν τον εναέριο χώρο της Λευκορωσίας, εφόσον το επιθυμούν.
Ευρωπαίοι ηγέτες έχουν απειλήσει να περιορίσουν τη διεθνή εναέρια κυκλοφορία πάνω από την Λευκορωσία και ενδεχομένως να περιορίσουν τις χερσαίες μεταφορές, αφότου επιβατικό αεροπλάνο της Ryanair αναγκάστηκε να προσγειωθεί στο Μινσκ σε ένα περιστατικό που δυτικές χώρες κατήγγειλαν ως «κρατική αεροπειρατεία».
Επίσημη διακοπή από ΚΛΜ, Lufthansa, SAS, Κίεβο
Η KLM, η ολλανδική θυγατρική της Air France-KLM θα διακόψει προσωρινά τις πτήσεις της πάνω από τον εναέριο χώρο της Λευκορωσίας. Το ολλανδικό πρακτορείο ANP μετέδωσε την πληροφορία λίγη ώρα αφότου ο πρωθυπουργός της Ολλανδίας Μαρκ Ρούτε κάλεσε όλες τις αεροπορικές εταιρείες στην Ευρώπη να αποφεύγουν τον εναέριο χώρο της Λευκορωσίας.
Η γερμανική εταιρεία Lufthansa ανακοίνωσε απόψε ότι διακόπτει τις πτήσεις της στον εναέριο χώρο της Λευκορωσίας, μετά την αναγκαστική προσγείωση του αεροσκάφους της Ryanair. «Λόγω της παρούσης κατάστασης, διακόπτουμε προς το παρόν τις επιχειρήσεις μας στον εναέριο χώρο της Λευκορωσίας», ανέφερε η γερμανική εταιρεία σε ανακοίνωσή που έστειλε στο Γαλλικό Πρακτορείο.
Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι έδωσε σήμερα εντολή στην κυβέρνησή του να καταρτίσει επίσημη απόφαση για διακοπή των απευθείας πτήσεων μεταξύ Ουκρανίας και Λευκορωσίας.
Ηδη ο μεγαλύτερος low cost αερομεταφορέας στην Ανατολική Ευρώπη, η Wizz Air, δήλωσε ότι έχει αλλάξει δρομολόγιο από την πρωτεύουσα της Ουκρανίας, το Κίεβο, προς το Ταλίν, στην Εσθονία, ώστε να αποφύγει τον εναέριο χώρο της Λευκορωσίας.
Το ίδιο και για την σκανδιναβική αεροπορική SAS: Ανακοίνωσε σήμερα ότι θα αποφεύγει τον εναέριο χώρο της Λευκορωσίας. Η SAS εκτελεί δύο φορές την εβδομάδα ένα δρομολόγιο από το Όσλο της Νορβηγίας στο Κίεβο της Ουκρανίας.
Ο εθνικός αερομεταφορέας της Λετονίας Airbaltic αποφάσισε επίσης να αποφύγει τον εναέριο χώρο της Λευκορωσίας «προς το παρόν», δήλωσε ο υπουργός Μεταφορών της Λετονίας Ταλις Λινκειτς σε συνέντευξή του στο ραδιόφωνο Latvijas.
Σύμφωνα με τον Eurocontrol, τρεις ευρωπαϊκές εταιρείες, η γερμανική Lufthansa, η πολωνική LOT και η λετονική airBaltic εκτελούν 14 πτήσεις την εβδομάδα από και προς τη Λευκορωσία. Επειδή είναι κλειστό το ανατολικό τμήμα του εναέριου χώρου της Ουκρανίας «ορισμένες εταιρείες της ΕΕ χρησιμοποιούν τον εναέριο χώρο της Λευκορωσίας στις πτήσεις τους προς την Ασία», πρόσθεσε.
Κατά την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 19 Μαΐου, περίπου 2.500 πτήσεις που χρησιμοποίησαν τον εναέριο χώρο της ΕΕ απογειώθηκαν, προσγειώθηκαν ή πέρασαν από τον εναέριο χώρο της Λευκορωσίας. Οι 419 από αυτές ήταν πτήσεις της Belavia. Η εταιρεία αυτή εκτελεί πτήσεις από και προς 21 ευρωπαϊκές πόλεις, από το Ελνσίνκι της Φινλανδίας μέχρι τη Λάρνακα στην Κύπρο.
Ο Eurocontrol υπενθύμισε ότι η λεγόμενη Σύμβαση του Σικάγο για την ασφάλεια των πολιτικών πτήσεων απαγορεύει τη χρήση όπλων εναντίον πολιτικών αεροσκαφών εν πτήσει. Αν αναχαιτιστεί ένα τέτοιο αεροπλάνο «η ζωή των προσώπων που επιβαίνουν και η ασφάλεια του αεροσκάφους δεν πρέπει να τεθούν σε κίνδυνο», αναφέρει αυτή η διεθνής συμφωνία.
Πηγές: ΑΜΠΕ, Reuters