Πολιτιστικά
Παρασκευή, 18 Μαΐου 2007 09:41

Ελεύθερη σήμερα η είσοδος στα μουσεία

Ελεύθερη θα είναι η είσοδος σε όλα τα μουσεία της χώρας σήμερα, που έχει καθιερωθεί από το 1977 ως Διεθνής Ημέρα Μουσείων με απόφαση του Διεθνούς Συμβουλίου Μουσείων ( ICOM), με στόχο την ανάδειξη του ρόλου των μουσείων στη σύγχρονη κοινωνία.

Το μήνυμα της φετινής επετείου είναι «να γίνουν τα μουσεία φορείς πολιτισμικών ανταλλαγών προς όφελος του κοινωνικού συνόλου, με σκοπό την ανάπτυξη της μόρφωσης, την αμοιβαία κατανόηση και τη συνεργασία μεταξύ των λαών».

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Πολιτισμού, το ICOM, στην προσπάθειά του να ανταποκριθεί στο παραπάνω μήνυμα, επέλεξε για τον εορτασμό του 2007 το θέμα «Μουσεία και πολιτιστική κληρονομιά - Αναθεωρήσεις και νέες προσεγγίσεις».

Με την επιλογή αυτού του θέματος το ICOM επιθυμεί να καταδείξει τον ιδιαίτερο ρόλο που καλούνται να διαδραματίσουν τα μουσεία στις σύγχρονες κοινωνίες ως προς τη γνώση και την προβολή του συνόλου της πολιτιστικής κληρονομιάς, που δεν περιλαμβάνει μόνο τα έργα τέχνης αλλά και το περιβάλλον, τις επιστήμες, την τεχνολογία, τις ιδέες και τις αξίες της ζωής.

Παράλληλα, το ICOM επιθυμεί να στείλει σε όλο τον κόσμο το μήνυμα ότι όλοι μας είμαστε υπεύθυνοι για την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς της ανθρωπότητας. Τα μουσεία έχουν επίσης καθήκον, την εποχή της παγκοσμιοποίησης, να διαφυλάξουν και να προβάλουν την πολιτιστική πολυμορφία.

Με την ευκαιρία του εορτασμού, το Ελληνικό Τμήμα του ICOM αποφάσισε τιμώμενο μουσείο για το 2007 να είναι η Εθνική Γλυπτοθήκη της Εθνικής Πινακοθήκης - Μουσείου Αλεξάνδρου Σούτζου, η μόνιμη συλλογή της οποίας εγκαινιάστηκε στις 27 Ιουνίου 2006.

Ποικίλες εκδηλώσεις έχουν προγραμματιστεί για το διάστημα από 14-30 Μαΐου. Εκθέσεις, εκπαιδευτικά προγράμματα για μαθητές πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, ημερίδες, διαλέξεις, οργανωμένες ξεναγήσεις, μουσικές και άλλες εκδηλώσεις θα γίνουν σε μουσεία και ιδρύματα σε όλη την Ελλάδα.