Να εγκαταλείψει την αδιαλλαξία και να στραφεί προς ένα ευρωπαϊκό μέλλον κάλεσε την κυβέρνηση των Σκοπίων ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, ο οποίος ενημέρωσε τη Νεοζηλανδή ομόλογό του για το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ. Δεν αναμένει άμεσα εξελίξεις στο ζήτημα η υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη. Σε ό,τι αφορά την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας, ο Πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι εξαρτάται από την ίδια την Τουρκία να ανταποκριθεί στις δεσμεύσεις που ανέλαβε απέναντι στην Ε.Ε., εάν πράγματι θέλει να προχωρήσει προς την Ευρώπη.
Να εγκαταλείψει την αδιαλλαξία και να στραφεί προς ένα ευρωπαϊκό μέλλον κάλεσε την κυβέρνηση των Σκοπίων ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, ο οποίος ενημέρωσε τη Νεοζηλανδή ομόλογό του Ελεν Κλαρκ για το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ.
Στο επίκεντρο των συζητήσεων με την κ. Κλαρκ βρέθηκαν επίσης θέματα που αφορούν την ΕΕ, το Κόσοβο, τις εξελίξεις στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και το Κυπριακό.
Εν πτήσει, από τη Σιγκαπούρη προς τη Ν. Ζηλανδία, η υπουργός Εξωτερικών κα Ντόρα Μπακογιάννη, ανέφερε ότι δεν αναμένει άμεσα εξελίξεις στο ζήτημα της ονομασίας των Σκοπίων και αποσύνδεσε το θέμα με το ενδεχόμενο διενέργειας πρόωρων εκλογών http://www.naftemporiki.gr/news/static/07/05/21/1335455.htm .
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση για το εάν η Ελλάδα θέτει ως όρο για να ενταχθούν τα Σκόπια στο ΝΑΤΟ να έχει προηγουμένως επιλυθεί το θέμα της ονομασίας ο Πρωθυπουργός απάντησε τα εξής: «Η θέση μας σε αυτό το θέμα είναι πολύ καθαρή και κρυστάλλινη. Επιδίωξή μας είναι να βρεθεί κοινά αποδεκτή λύση στο θέμα της ονομασίας με τη διαδικασία του ΟΗΕ. Εμείς έχουμε αποδείξει την εποικοδομητική μας στάση. Αυτό που είχαμε να κάνουμε το πράξαμε. Η κυβέρνηση των Σκοπίων είναι εκείνη που πρέπει να εγκαταλείψει την αδιαλλαξία που ανήκει στο παρελθόν και να στραφεί προς ένα ευρωπαϊκό μέλλον. Πρέπει να εγκαταλείψει ενέργειες προπαγανδιστικής, αλυτρωτικής συμπεριφοράς και λογικής έναντι ενός κράτους - μέλους της ΕΕ και του ΝΑΤΟ. Να εγκαταλείψει πρακτικές και ενέργειες που δεν σέβονται την αρχή των σχέσεων της καλής γειτονίας. Αυτός είναι ο μόνος ασφαλής δρόμος που μπορεί να οδηγήσει τα Σκόπια σε μια ομαλή ευρωατλαντική πορεία».
Η Νεοζηλανδή πρωθυπουργός από την πλευρά της τόνισε μεταξύ άλλων ότι η Νέα Ζηλανδία ελπίζει και η Ελλάδα υποστηρίζει την ένταξη της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Επίσης αναφέρθηκε στην εκπαιδευτική μεταρρύθμιση που προωθείται στη χώρα της, στη μείωση της ανεργίας, στην ενίσχυση της παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας καθώς όπως σημείωσε από το 74% που είναι σήμερα ο στόχος είναι να φθάσει στο 100%.
«Να ανταποκριθεί στις αρχές της Ε.Ε. η Τουρκία»
Ο κ. Καραμανλής στην ομιλία του αναφέρθηκε και στην ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας. «Εμείς ακολουθούμε στρατηγική καλής γειτονίας υποστηρίζουμε την ευρωπαϊκή προσαρμογή της Τουρκίας και καταστήσαμε σαφή τη θέση μας ότι η πλήρης ανταπόκρισή της στις αρχές και τα προαπαιτούμενα της ΕΕ σημαίνει για μας και την πλήρη ένταξή της», είπε ο πρωθυπουργός.
Ο κ. Καραμανλής τόνισε ταυτόχρονα ότι εξαρτάται από την ίδια την Τουρκία να ανταποκριθεί στις δεσμεύσεις που ανέλαβε εάν πράγματι θέλει να προχωρήσει προς την Ευρώπη και πρόσθεσε: «Σε κάθε περίπτωση επιμένουμε στην εφαρμογή του Διεθνούς Δικαίου και των διεθνών συνθηκών, αυτή είναι η σίγουρη βάση για σχέσεις καλής γειτονίας. Θέλουμε μια Τουρκία που να συμπεριφέρεται ευρωπαϊκά χωρίς μονομερείς διεκδικήσεις και αμφισβητήσεις σε βάρος των γειτόνων της αλλά και χωρίς στρατό κατοχής στην Κύπρο».
Επανέλαβε ότι Αθήνα και Λευκωσία επιδιώκουν μια λειτουργική και βιώσιμη λύση σύμφωνη με τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και τις αρχές και τις αξίες της ΕΕ ώστε Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι να απολαμβάνουν με ασφάλεια τα αγαθά που προκύπτουν από τη συμμετοχή της κυπριακής Δημοκρατίας στην ευρωπαϊκή οικογένεια.
Ισχυροί ιστορικοί δεσμοί με τη Νέα Ζηλανδία
H επίσημη επίσκεψη του πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή στη Nέα Ζηλανδία ξεκίνησε με κατάθεση στεφάνου στο μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη στο Ουέλινγκτον. Πρόκειται για την πρώτη επίσημη επίσκεψη Έλληνα πρωθυπουργού στη Νέα Ζηλανδία με την οποία, όπως επισημάνθηκε, κατά τη διάρκεια των συναντήσεων οι σχέσεις έχουν ένα πολύ ισχυρό ιστορικό υπόβαθρο.
Ο κ. Καραμανλής στη συνάντηση που είχε με την πρωθυπουργό Ελεν Κλαρκ αλλά και με το υπουργικό συμβούλιο υπογράμμισε ότι ο εορτασμός της Μάχης της Κρήτης η επέτειος του οποίου γιορτάζεται σήμερα καθώς και η παρουσία του στη χώρα αντανακλά με τον πλέον επίσημο και τον πιο ουσιαστικό τρόπο τις εξαιρετικές σχέσεις της Ελλάδας με τη Νέα Ζηλανδία.
Ο κ. Καραμανλής τόνισε ότι οι κοινοί αγώνες κατά τη διάρκεια του Β΄Παγκοσμίου Πολέμου έχουν σφυρηλατήσει ισχυρούς δεσμούς μεταξύ των δύο λαών και σημείωσε πως πρόκειται για μια πολύτιμη παρακαταθήκη για τις επόμενες γενιές.
Η κ. Κλάρκ από την πλευρά της τόνισε την ανάγκη να διεξάγονται κοινές εκδηλώσεις για τη Μάχη της Κρήτης και ταυτόχρονα χαρακτήρισε σημαντική την απόφαση της Ελλάδας να συμμετάσχει στη συμφωνία για την προστασία της φάλαινας.
Ο πρωθυπουργός απαντώντας σε σχετική ερώτηση για τις εκδηλώσεις που θα γίνουν για την 70η επέτειο της Μάχης της Κρήτης το 2011, υποσχέθηκε ότι θα είναι μεγαλύτερες από εκείνες που έγιναν για την 50η και 60η επέτειο, ενώ αργότερα σε ειδική εκδήλωση που έγινε στο Μνημείο για τη Μάχη της Κρήτης ο κ. Καραμανλής παρασημοφόρησε επιζώντες Νεοζηλανδούς βετεράνους σε συγκινησιακά φορτισμένη ατμόσφαιρα και παρουσία πολλών ομογενών.
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ