Η ισπανική κυβέρνηση ύψωσε σήμερα τους τόνους απέναντι στο Μαρόκο, το οποίο κατηγόρησε για “επίθεση” και "εκβιασμό” μετά την άφιξη περισσότερων από 8.000 μεταναστών τις τελευταίες τέσσερις ημέρες στον ισπανικό θύλακα Θέουτα.
Η ισπανική κυβέρνηση ύψωσε σήμερα τους τόνους απέναντι στο Μαρόκο, το οποίο κατηγόρησε για “επίθεση” και "εκβιασμό” μετά την άφιξη περισσότερων από 8.000 μεταναστών τις τελευταίες τέσσερις ημέρες στον ισπανικό θύλακα Θέουτα.
Η εισροή μεταναστών από το γειτονικό Μαρόκο “αποτελεί επίθεση ενάντια στα ισπανικά σύνορα αλλά και τα σύνορα της ΕΕ”, κατήγγειλε η Ισπανίδα υπουργός Άμυνας Μαργκαρίτα Ρόμπλεθ μιλώντας στο ισπανικό κρατικό ραδιόφωνο και καταγγέλλοντας “τον εκβιασμό” του Ραμπάτ, το οποίο κατηγόρησε ότι “εκμεταλλεύεται ανηλίκους”.
“Δεν μιλάμε για νέους 16, 17 ετών”, το Μαρόκο επέτρεψε να περάσουν “παιδιά 7 ή 8 ετών, σύμφωνα με όσα μας ενημέρωσαν οι μη κυβερνητικές οργανώσεις (…) αγνοώντας το διεθνές δίκαιο”, επεσήμανε η Ισπανίδα υπουργός.
Μέσω των δηλώσεων της Ρόμπλεθ η ισπανική κυβέρνηση ανεβάζει τους τόνους απέναντι στο Μαρόκο, την πρεσβευτή του οποίου κάλεσε την Τρίτη για να της εκφράσει “τη δυσαρέσκειά της”.
Χθες, Τετάρτη, ο Ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ κατηγόρησε το Ραμπάτ για “απουσία σεβασμού”.
Από τη Δευτέρα μια λαοθάλασσα περισσότερων από 8.000 μεταναστών, στη μεγάλη τους πλειονότητα Μαροκινών, έφτασε με ευκολία στη Θέουτα καθώς το Μαρόκο έχει χαλαρώσει τους συνοριακούς ελέγχους: ανάμεσά τους ένας μεγάλος αριθμός νέων που έφυγαν μόνοι τους ή παιδιών μικρής ηλικίας μαζί με την οικογένειά τους. Μεταξύ αυτών περισσότεροι από 5.800 έχουν ήδη απελαθεί.
Το μεταναστευτικό αυτό κύμα έχει προκαλέσει μεγάλη διπλωματική κρίση μεταξύ της Ισπανίας και του Μαρόκου, η οποία ξεκίνησε μετά την άφιξη τον Απρίλιο στη Μαδρίτη του επικεφαλής των αυτονομιστών της Δυτικής Σαχάρας Μπραχίμ Γάλι για νοσηλεία.
Πολλές ΜΚΟ, τόσο ισπανικές όσο και μαροκινές, καταγγέλλουν το γεγονός ότι οι ανήλικοι αυτοί πέφτουν θύματα της διαμάχης μεταξύ των δύο χωρών και ανησυχούν για την απέλασή τους στο Μαρόκο.
Ηρεμία μετά τις νυχτερινές συγκρούσεις
Στο μεταξύ ηρεμία επικρατούσε σήμερα το πρωί στην μαροκινή πόλη Φνιντέκ μετά τις νυχτερινές συγκρούσεις που ξέσπασαν μεταξύ νεαρών που προσπαθούν να φτάσουν στη Θέουτα και της αστυνομίας.
Έπειτα από μια νύκτα ταραχών η ηρεμία επέστρεψε στην πόλη, με την περιοχή γύρω από το μεθοριακό πέρασμα να είναι έρημη σήμερα το πρωί. Από την ισπανική πλευρά δεν υπήρχε καμία κίνηση στην παραλία Ταραχάλ, την οποία περιπολούν Ισπανοί στρατιώτες με την υποστήριξη δύο τεθωρακισμένων οχημάτων.
Χθες το βράδυ στη Φνιντέκ μια ομάδα νεαρών Μαροκινών, κάποιοι μόλις 12 ετών, πέταξαν πέτρες εναντίον των δυνάμεων ασφαλείας. Στη συνέχεια πυρπόλησαν τη μοτοσικλέτα ενός τοπικού αξιωματούχου ασφαλείας, αναγκάζοντάς τον να τραπεί σε φυγή προτού βάλουν φωτιά και σε κάδους απορριμμάτων. Τελικά οι αστυνομικοί κατάφεραν να περικυκλώσουν τους ταραξίες και να τους διαλύσουν.
Με γυμνά τα πόδια ή φορώντας σανδάλια, με σκισμένα ρούχα από τα συρματοπλέγματα, καλυμμένοι με άμμο ή σκόνη, πολλοί από αυτούς τους νεαρούς προσπαθούν εδώ και ημέρες να περάσουν τα σύνορα με τη Θεούτα. Κάποιοι τα καταφέρνουν, όμως απελαύνονται αμέσως από τις ισπανικές δυνάμεις ασφαλείας ή αποθαρρύνονται από τη χρήση δακρυγόνων και πλαστικών σφαιρών.
Χθες Τετάρτη η νομαρχία της Θέουτα ανακοίνωσε ότι δεν υπήρξε “καμία νέα είσοδος”, τονίζοντας ότι όσοι αποπειράθηκαν να περάσουν στον ισπανικό θύλακα από την παραλία ή τη θάλασσα οδηγήθηκαν αμέσως πίσω στο Μαρόκο.
Πηγή: ΑΜΠΕ