Νέα μελέτη αναφέρει ότι η τήξη των πάγων της Γροιλανδίας σύντομα θα είναι μη αναστρέψιμη με ότι αρνητικό αυτό συνεπάγεται για τον πλανήτη.
Το Ινστιτούτο Έρευνας των Συνεπειών Κλιματικής Αλλαγής του Πότσνταμ προειδοποιεί ότι η τήξη των πάγων της Γροιλανδίας σύντομα θα είναι μη αναστρέψιμη. Το στρώμα πάγου στη Γροιλανδία είναι το δεύτερο μεγαλύτερο στον κόσμο, μετά την Ανταρκτική, και το λιώσιμό του αυξάνει το ύψος της στάθμης της θάλασσας.
Η αύξηση της στάθμης αναμένεται να προκαλέσει τεράστια προβλήματα αφού υπάρχει κίνδυνος όχι απλά να πλημμυρίσουν νησιωτικές και παράκτιες περιοχές σε όλο τον πλανήτη αλλά κυριολεκτικά να βυθιστούν. Όπως είναι ευνόητο αυτό σημαίνει μια ανυπολόγιστη οικολογική καταστροφή σε πλανητικό επίπεδο καθώς επίσης και μια ανυπολόγιστη ανθρωπιστική κρίση αφού μεγάλοι πληθυσμοί θα υποχρεωθούν να μεταναστεύσουν σε ασφαλείς περιοχές.
Τα κλιματικά μοντέλα και οι προσομοιώσεις που γίνονται τα τελευταία χρόνια είναι ολοένα και πιο δυσοίωνες για το μέγεθος της επερχόμενης καταστροφής. Κάποιες κάνουν λόγο για αύξηση λίγων ή περισσότερων εκατοστών της στάθμης της θάλασσας στο τέλος του αιώνα αν δεν υπάρξει πολύ γρήγορα περιορισμός ή και αντιστροφή των κλιματικών αλλαγών και κάποιες κάνουν λόγο για αύξηση της στάθμης της θάλασσας που θα πλησιάζει ή θα ξεπερνάει και μάλιστα κατά πολύ το ένα μέτρο.
Αν συμβεί το χειρότερο σενάριο τότε μιλάμε για βύθιση των περισσότερων νησιωτικών και παράκτιων περιοχών της Γης. Η Γροιλανδία αποτελεί κρίσιμο παράγοντα όλων αυτών των εξελίξεων και για αυτό το τι συμβαίνει εκεί παρακολουθείται πλέον πολύ στενά.
«Η Γροιλανδία χάνει πάγους με δύο τρόπους. Ο ένας είναι από την τήξη της επιφάνειας των πάγων με το νερό να διοχετεύεται στους ωκεανούς, ο άλλος με τον θρυμματισμό των παγόβουνων και το λιώσιμο τους στα σημεία που έρχονται σε επαφή με τους ωκεανούς. Οι δύο αυτοί τρόποι ευθύνονται ισομερώς για την απώλεια των πάγων» αναφέρει η καθηγήτρια Ρουθ Μόρτραμ, του Μετεωρολογικού Ινστιτούτου της Δανίας προσθέτοντας πως και οι δύο αυτοί τρόποι ευθύνονται ισομερώς για την απώλεια των πάγων.
Την τελευταία δεκαετία η Γροιλανδία χάνει κατά μέσο όρο περίπου 250 δισεκατομμύρια τόνους πάγου όμως στο τέλος της δεκαετίας παρατηρήθηκαν απώλειες ετήσιες 370 δισεκατομμύρια τόνων. Η τελευταία μελέτη που έγινε από τους επιστήμονες του του Ινστιτούτο του Πότσνταμ για την έρευνα των συνεπειών της κλιματικής είναι προφανώς η πιο ανησυχητική αφού αναφέρει ότι έχουν αυξηθεί πολύ οι πιθανότητες να μην είναι σύντομα η κατάσταση στην Γροιλανδία αναστρέψιμη όσον αφορά το λιώσιμο των πάγων. Οι μελέτες που έχουν γίνει έχουν δείξει ότι το ολοκληρωτικό τους λιώσιμο μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση της στάθμης της θάλασσας κατά 7 μέτρα.
Η νέα μελέτη κάνει λόγο για αποσταθεροποίηση των κεντρικών-δυτικών περιοχών της Γροιλανδίας και επισημαίνεται ότι πλησιάζουμε στο κρίσιμο σημείο όπου θα μιλάμε πλέον για μη αναστρέψιμη κατάσταση. Σύμφωνα με τους ερευνητές δεν αρκεί πλέον η διακοπή της αύξησης της θερμοκρασίας στην Γη αλλά θα πρέπει παράλληλα να μειωθούν οι θερμοκρασίες στα προ-βιομηχανικά επίπεδα συνδυασμός που ακούγεται εξαιρετικά δύσκολο αν όχι απίθανο να υπάρξει και μάλιστα σε σύντομο χρονικό διάστημα ώστε να εμποδιστεί η τήξη των πάγων της Γροιλανδίας αλλά και γενικότερα στον πλανήτη.