Κόσμος
Τετάρτη, 19 Μαΐου 2021 08:33

Ισραήλ-Γάζα: Χωρίς ενδείξεις για κατάπαυση του πυρός - Αυξάνει την πίεση η Γαλλία

Ο διάρκειας εννέα ημερών βομβαρδισμός του Ισραήλ στη Γάζα «πήγε πίσω τη Χαμάς πολλά χρόνια», δήλωσε ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Ο διάρκειας εννέα ημερών βομβαρδισμός του Ισραήλ στη Γάζα «πήγε πίσω τη Χαμάς πολλά χρόνια», δήλωσε ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Ισραηλινές και παλαιστινιακές ομάδες στη Γάζα αντάλλαζαν ξανά πυρά κατά τη διάρκεια νύχτας και μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες της Τετάρτης.

Οι διπλωματικές προσπάθειες για τον τερματισμό της βίας έχουν ελάχιστη επιτυχία.

Η Γαλλία υπέβαλε σχέδιο ψηφίσματος στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, σε συντονισμό με την Αίγυπτο και την Ιορδανία, ζητώντας κατάπαυση του πυρός.

Νωρίτερα την Τρίτη, το Ισραήλ άνοιξε για λίγο η  διασυνοριακή διέλευση του Κερέμ Σαλόμ στη Γάζα για να επιτρέψει την είσοδο ανθρωπιστικής βοήθειας. Ωστόσο, η διέλευση έκλεισε και πάλι αφού δέχτηκε πυρά από Παλαιστίνιους. Δύο Ταϊλανδοί υπήκοοι που εργάζονταν σε ένα αγρόκτημα 14 χλμ. έχασαν τη ζωή τους.

Στο μεταξύ, στη διέλευση της Ράφα με την Αίγυπτο, το μόνο σημείο εισόδου στη Γάζα που δεν ελέγχεται από το Ισραήλ, μια συνοδεία 15 φορτηγών με καύσιμα και 18 φορτωμένων με τρόφιμα και φάρμακα εισήλθαν στην περιοχή.

Το Γραφείο Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων του ΟΗΕ (OCHA) δήλωσε ότι 52.000 άνθρωποι είχαν εκτοπιστεί λόγω των συγκρούσεων, εκ των οποίων 47.000 έχουν βρει καταφύγιο σε 58 σχολεία που διαχειρίζεται ο ΟΗΕ στην Γάζα.

Τι ζητάει η Γαλλία

Στη διάρκεια συνάντησης του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν, του Αιγυπτίου ομολόγου του Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσι και του Ιορδανού μονάρχη Αμπντάλα Β΄, «οι τρεις χώρες συμφώνησαν σε τρία απλά στοιχεία: τα πυρά πρέπει να πάψουν, είναι ώρα να κηρυχθεί κατάπαυση του πυρός και το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ πρέπει να παρέμβει στο ζήτημα», διευκρινίζεται σε ανακοίνωση της γαλλικής προεδρίας.

Το Παρίσι αποφάσισε έτσι να καταθέσει το σχέδιο απόφασης αυτό, σε συντονισμό με τους εταίρους του, προστίθεται στο κείμενο των υπηρεσιών του Μακρόν.

Η Γαλλία, η οποία καλεί να κηρυχθεί άμεσα κατάπαυση του πυρός εδώ και αρκετές ημέρες, σημειώνει ότι υποστηρίζει τη μεσολαβητική προσπάθεια της Αιγύπτου. Ο  Μακρόν και ο Αιγύπτιος ομόλογός του, που βρίσκεται για ένα διήμερο στο Παρίσι επ’ ευκαιρία συνόδου για τη στήριξη των οικονομιών της Αφρικής, συζήτησαν το θέμα εκτενώς τη Δευτέρα και αποφάσισαν χθες Τρίτη να ζητήσουν την υποστήριξη της Ιορδανίας.

Ο αρχηγός του γαλλικού κράτους συζήτησε επίσης με τον Τυνήσιο ομόλογό του Κάις Σαΐντ, η χώρα του οποίου είναι το τρέχον διάστημα κράτος-μη μόνιμο μέλος του ΣΑ.

Το γαλλικό σχέδιο ανακοίνωσης υποβλήθηκε ενώ το ΣΑ του ΟΗΕ συνεχίζει να μένει άπρακτο εδώ και οκτώ ημέρες, χωρίς να υιοθετεί καν μια απλή ανακοίνωση για τη σύρραξη, εξαιτίας της ένστασης που προβάλλουν οι ΗΠΑ, καθώς θεωρούν οποιαδήποτε τέτοια κίνηση αντιπαραγωγική σε αυτό το στάδιο, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές.

Στη διάρκεια συνεδρίασης κεκλεισμένων των θυρών, «ακούσαμε την πρόταση την οποία έκανε ο Γάλλος συνάδελφος στο Συμβούλιο και, σε ό,τι αφορά την Κίνα, ασφαλώς υποστηρίζουμε όλες τις προσπάθειες που θα διευκόλυναν το τέλος της κρίσης και την επιστροφή στην ειρήνη στη Μέση Ανατολή», είπε σε μερικούς δημοσιογράφους ο κινέζος πρεσβευτής στον ΟΗΕ Τζανγκ Τζουν, η χώρα του οποίου ασκεί τον τρέχοντα μήνα την προεδρία του κορυφαίου οργάνου των Ηνωμένων Εθνών.

Ο Κινέζος πρεσβευτής διευκρίνισε πως το σχέδιο ανακοίνωσης που έχουν υποβάλει η χώρα του, η Νορβηγία και η Τυνησία – απορρίπτεται από τις ΗΠΑ εδώ και πάνω από μια εβδομάδα, παραμένει επίσης στο τραπέζι του ΣΑ.

Στα τέλη του 2017, είχε υποβληθεί στο Συμβούλιο Ασφαλείας σχέδιο απόφασης για το καθεστώς της Ιερουσαλήμ, μετά την αναγνώριση της ιερής πόλης ως πρωτεύουσας του Ισραήλ από τον Ρεπουμπλικάνο πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ. Οι ΗΠΑ πρόβαλαν το βέτο τους στο σχέδιο, που ακολούθως τέθηκε σε ψηφοφορία στη Γενική Συνέλευση η οποία, παρά τις αμερικανικές απειλές, ενέκρινε το – κυρίως συμβολικής αξίας – κείμενο με ευρεία πλειοψηφία.

Τι είπε ο Νετανιάχου;

Η Χαμάς, η παλαιστινιακή μαχητική ομάδα που διαχειρίζεται τη Γάζα, δέχτηκε «απροσδόκητα χτυπήματα» και οι επιχειρήσεις θα «συνεχιστούν όσο χρειάζεται για να αποκατασταθεί η ηρεμία» για όλους τους Ισραηλινούς πολίτες, είπε ο πρωθυπουργός του Ισραήλ.

Τουλάχιστον 215 άτομα, συμπεριλαμβανομένων περίπου 100 γυναικών και παιδιών, έχουν σκοτωθεί μέχρι τώρα στη Γάζα, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της.

Στο Ισραήλ σκοτώθηκαν 12 άτομα, συμπεριλαμβανομένων δύο παιδιών, σύμφωνα με την ιατρική υπηρεσία.

Την Τρίτη το Ισραήλ δήλωσε ότι τουλάχιστον 150 μαχητές ήταν μεταξύ εκείνων που σκοτώθηκαν στη Γάζα. Η Χαμάς δεν δίνει στοιχεία για τους μαχητές της.

Το Ισραήλ εκτιμά ότι στην αρχή της σύγκρουσης, οι δύο παλαιστινιακές μαχητικές φατρίες είχαν ένα οπλοστάσιο περίπου 12.000 πυραύλων ή οβίδων στη Γάζα.

Τι συνέβη κατά την διάρκεια της νύχτας;

Οι σειρήνες ήχησαν στο νότιο και το κεντρικό Ισραήλ ως απάντηση στο τελευταίο μπαράζ πυραυλικών επιθέσεων. Ισραηλινά αεροσκάφη πραγματοποίησαν δεκάδες επιδρομές ως απάντηση, πολλές από αυτές στην πόλη Χαν Γιουνίς.

Δύο Παλαιστίνιοι μαχητές σκοτώθηκαν σε ισραηλινή αεροπορική επιδρομή που είχε στόχο σε ένα διαμέρισμα σε κτίριο στην κεντρική πόλη της Γάζας την Τετάρτη το πρωί, αναφέρει ο Ρουστί Αμπουλούφ του BBC.

Τι συνέβη την Τρίτη;

Πολλοί Παλαιστίνιοι στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη και την Ανατολική Ιερουσαλήμ συμμετείχαν σε  μια γενική απεργία για να διαμαρτυρηθούν για τον βομβαρδισμό της Γάζας. Περιοχές εντός του Ισραήλ με ισραηλινή αραβική πλειοψηφία, όπως η Χάιφα, συμμετείχαν επίσης στην απεργία.

Δημόσιες υπηρεσίες, σχολεία και πολλές επιχειρήσεις έκλεισαν.

Υπήρξαν συγκρούσεις σε διάφορες τοποθεσίες. Στην περιοχή της Ραμάλα σκοτώθηκαν τρεις Παλαιστίνιοι, ανέφερε το υπουργείο Υγείας. Ένας άλλος Παλαιστίνιος σκοτώθηκε μετά από απόπειρα επίθεσης στρατιωτών στη Χεβρώνα, δήλωσε ο ισραηλινός στρατός.

Διπλωματικό αδιέξοδο

Στη Νέα Υόρκη, η τελευταία σύνοδος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ απέτυχε και πάλι να καταλήξει σε συμφωνία σχετικά με την απάντηση.

Η Γαλλία δήλωσε ότι το σχέδιο ψηφίσματός της καταρτίστηκε κατά τη διάρκεια τηλεδιάσκεψης με τον ηγέτη της Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ αλ-Σίσι και τον βασιλιά της Ιορδανίας Αμπντουλάχ Β '.

Οι ΗΠΑ έχουν εμποδίσει προηγούμενες προσπάθειες να εκδώσουν κοινή δήλωση του Συμβουλίου Ασφαλείας με την οποία ζητείται άμεση κατάπαυση του πυρός.

Οι ΗΠΑ, η ΕΕ και άλλες δυνάμεις ζήτησαν τον τερματισμό της σύγκρουσης. Η Αίγυπτος επιδιώκει να μεσολαβήσει μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς.

Ωστόσο, το Ισραήλ είπε ότι θα συνεχίσει την επίθεσή του προς το παρόν, σε μια προσπάθεια να καταστρέψει τις δυνατότητες της Χαμάς και της Ισλαμικής Τζιχάντ.

Ο Παλαιστίνιος πρεσβευτής στον ΟΗΕ, Ριάντ Μανσούρ, χαρακτήρισε «ντροπή» την αποτυχία του Συμβουλίου Ασφαλείας να εκφράσει μια ενοποιημένη θέση.

Εν τω μεταξύ, οι ΗΠΑ κατηγόρησαν τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ότι έκανε «αντισημιτικά» σχόλια για το Ισραήλ. Ο Τούρκος πρόεδρος κατηγόρησε το Ισραήλ για «τρομοκρατία» εναντίον των Παλαιστινίων και πρόσφατα είπε ότι «είναι στη φύση τους». Στη συνέχεια αποκάλεσε το Ισραήλ «δολοφόνους» και χρησιμοποίησε ευρέως την ορολογία που προωθεί τα αντισημιτικά στερεότυπα.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες καταδικάζουν σθεναρά τα πρόσφατα αντισημιτικά σχόλια του προέδρου Ερντογάν σχετικά με τον Εβραϊκό λαό και τα θεωρούν κατακριτέα», ανέφερε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Νεντ Πράις.

«Προτρέπουμε τον πρόεδρο Ερντογάν και άλλους Τούρκους ηγέτες να απέχουν από εμπρηστικές παρατηρήσεις, οι οποίες θα μπορούσαν να υποκινήσουν περαιτέρω βία», είπε επίσης.

Υπενθυμίζεται ότι στο Ισραήλ και τα Παλαιστινιακά εδάφη βρέθηκε χθες ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας,  πραγματοποιώντας το πρώτο ταξίδι υπουργού Εξωτερικών κράτους-μέλους της Ε.Ε. στην περιοχή από την έναρξη της κρίσης.

«Κατέστησα σαφές ότι απαιτείται άμεση κατάπαυση του πυρός, προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, προστασία της ανθρώπινης ζωής. Καταδίκασα με τον πιο καθαρό τρόπο την εκτόξευση χιλιάδων ρουκετών από την Χαμάς κατά του Ισραήλ. Είναι ενέργεια απολύτως και καθολικά καταδικαστέα. Δήλωσα, επίσης, ότι το Ισραήλ, όπως και κάθε χώρα του κόσμου, έχει το δικαίωμα στην αυτοάμυνα.

Από εκεί και πέρα, δήλωσα ότι οφείλει να αναληφθεί πρωτοβουλία για το μεσανατολικό. Το κενό, δηλαδή η μη ύπαρξη πρωτοβουλίας, δημιουργεί ζητήματα τα οποία βλέπουμε μπροστά μας. Ανθρώπινες τραγωδίες. Η λύση στην οποία πρέπει να καταλήξουμε είναι σαφής. Είναι η λύση, την οποία προβλέπουν το διεθνές δίκαιο και τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών. Δύο κράτη στα σύνορα του 1967 με την Ιερουσαλήμ πρωτεύουσα και των δύο κρατών.», ανέφερε σε δημοσιογράφους.

naftemporiki.gr