Η κρίση στη Θέουτα της Ισπανίας με την εισροή μεταναστών πυροδότησε τον μέγιστο συναγερμό στην κυβέρνηση του Πέδρο Σάντσεθ. Ο Ισπανός πρωθυπουργός ακύρωσε το προγραμματισμένο ταξίδι του στο Παρίσι και εμφανίστηκε στην πρωθυπουργική κατοικία προκειμένου να οργανώσει το σχέδιο για την εγγύηση των συνόρων και της ακεραιότητας των ισπανικών εδαφών .
Η κρίση στη Θέουτα της Ισπανίας με την εισροή μεταναστών πυροδότησε τον μέγιστο συναγερμό στην κυβέρνηση του Πέδρο Σάντσεθ. Ο Ισπανός πρωθυπουργός ακύρωσε το προγραμματισμένο ταξίδι του στο Παρίσι και εμφανίστηκε στην πρωθυπουργική κατοικία προκειμένου να οργανώσει το σχέδιο για την εγγύηση των συνόρων και της ακεραιότητας των ισπανικών εδαφών .
Ο κ. Σάντσεθ δεν απέκρυψε τη σοβαρότητα της «ασυνήθιστης» κρίσης, αν και ο ίδιος απέφυγε μια άμεση επίθεση στο Μαρόκο, αντιθέτως, ζήτησε από τη χώρα αυτή να επιλύσει την κατάσταση ως καλοί γείτονες «από την άποψη της εδαφικής ακεραιότητας». «Η ισπανική κυβέρνηση θα υπερασπιστεί την εδαφική ακεραιότητα των συνόρων της Θέουτα και της Μελίγια, που ανήκουν επίσης στην ΕΕ, ανά πάσα στιγμή, υπό οποιεσδήποτε συνθήκες και με όλα τα απαραίτητα μέσα», κατέληξε ο πρόεδρος της ισπανικής κυβέρνησης, μιλώντας στο La Moncloa, υπογραμμίζοντας ότι πρόκειται για κάτι πιο σοβαρό και όχι «για μια απλή μεταναστευτική κρίση».
Ωστόσο, αργότερα, η Ισπανίδα υπουργός Εξωτερικών Αράντσα Γκονθάλεθ Λάγια δήλωσε σήμερα στον Μαροκινό πρέσβη ότι η Μαδρίτη απορρίπτει και αποδοκιμάζει τη μαζική είσοδο μεταναστών από το Μαρόκο στον ισπανικό θύλακο της Θέουτα.
«Κάλεσα τον Μαροκινό πρέσβη εδώ για να εκφράσω τη δυσαρέσκεια και την απόρριψή μας στη μαζική εισροή Μαροκινών μεταναστών στη Θέουτα και τους υπενθύμισα ότι οι συνοριακοί έλεγχοι πρέπει να αποτελούν κοινή ευθύνη του Μαρόκου και της Ισπανίας», τόνισε η Ισπανίδα ΥΠΕΞ σε δημοσιογράφους.
Πρόσθεσε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα ανοίξει διάλογο για ζητήματα μετανάστευσης μέσα στις επόμενες ημέρες.
Η κυβέρνησηκαι αρνείται να συνδέσει την αντίδραση του Μαρόκου με την απόφαση της Ισπανίας να φιλοξενήσει, για ανθρωπιστικούς λόγους, σύμφωνα με την εκτελεστική αρχή, τον Μπραχίμ Γκάλι για σοβαρή ασθένεια σε νοσοκομείο στο Λογρόνιο. Όμως, η απόδειξη ότι το Μαρόκο, ένας βασικός σύμμαχος που ο Σάντσεθ έχει φροντίσει πολύ, αφήνει χιλιάδες νέους και εφήβους να κολυμπήσουν προς τη Θέουτα, με αποτέλεσμα πλέον να υπάρχει διάσταση από τη Μαδρίτη.
Η Ισπανία έστειλε πίσω στο Μαρόκο 1.500 από τους περίπου 6.000 μετανάστες που εισήλθαν χθες, Δευτέρα, στον ισπανικό θύλακο της Θέουτα, ανακοίνωσε ο υπουργός Εσωτερικών, ενώ σήμερα τουλάχιστον 86 μετανάστες κατάφεραν να περάσουν από το Μαρόκο τον υψηλό φράκτη που προστατεύει τον άλλο ισπανικό θύλακο, αυτόν της Μελίγια, όπως ανακοίνωσαν οι αρχές του θυλάκου.
«Περίπου 6.000 άνθρωποι» εισήλθαν στη Θέουτα και «αυτή τη στιγμή, έχουμε στείλει πίσω 1.500 από τους ανθρώπους αυτούς και συνεχίζουμε αυτές τις επιστροφές», δήλωσε ο Ισπανός υπουργός Εσωτερικών Φερνάντο Γκράντε-Μαρλάσκα μιλώντας στη δημόσια ισπανική τηλεόραση.
Στις 22 Απριλίου 2021, η κυβέρνηση της Ισπανίας επιβεβαίωσε ότι Μπραχίμ, αρχηγός του Μετώπου Πολισάριο, του Εθνικού επαναστατικού αυτονομιστικού κινήματος που εκπροσωπεί τους Σαχράουι, είχε εισαχθεί σε νοσοκομείο στο Λογρόνιο για «αυστηρά ανθρωπιστικούς λόγους».
Μια μέρα αργότερα, ο Υπουργός Εξωτερικών, Γκονθάλεθ Λάγια, αρνήθηκε ότι αυτή η ιατρική βοήθεια θα μπορούσε «να διαταράξει τις εξαιρετικές σχέσεις που έχει η Ισπανία με το Μαρόκο».
Στις 25 Απριλίου, η κυβέρνηση του Μαρόκου «αποδοκίμασε τη στάση της Ισπανίας» για τη φιλοξενία του Γκάλο. Σχεδόν ένα μήνα αργότερα, απελευθερώθηκε μια άνευ προηγουμένου μεταναστευτική ροή από το Μαρόκο, με 6.000 μετανάστες να φθάνουν διά θαλάσσης στη Θέουτα και 86 στη Μελίγια.
naftemporiki.gr με πληροφορίες από την El País