Στην οικονομία και τις προοπτικές της αναφέρθηκε, στη σημερινή διά ζώσης ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, η κυβερνητική εκπρόσωπος.
Στην οικονομία και τις προοπτικές της αναφέρθηκε, στη σημερινή διά ζώσης ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, η κυβερνητική εκπρόσωπος.
Σύμφωνα με την Αριστοτελία Πελώνη, «εξαιρετικά σημαντικό - όπως ήδη επισημαίνεται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή - είναι το γεγονός ότι η χώρα μας κατάφερε να μετριάσει την ύφεση και να στηρίξει την απασχόληση. Διατέθηκαν για το σκοπό αυτό περίπου 24 δισ. ευρώ το 2020 και διατίθενται επιπλέον 15,5 δισ. τη χρονιά που διανύουμε. Από αυτά περίπου 3 δισ. θα δοθούν για τη στήριξη επιχειρήσεων και νοικοκυριών το αμέσως επόμενο διάστημα.
Αφορούν κυρίως:
- Την ολοκλήρωση του έβδομου κύκλου της «επιστρεπτέας προκαταβολής».
- Το πρόγραμμα επιδότησης επιχειρηματικών δανείων «Γέφυρα ΙΙ».
- Την επιδότηση μέρους των πάγιων δαπανών των επιχειρήσεων.
- Την αποζημίωση ειδικού σκοπού και το πρόγραμμα «ΣΥΝ-Εργασία» για τους εργαζόμενους.
- Τη νέα δράση για την ενίσχυση των επιχειρήσεων της εστίασης για την οποία άνοιξε ή η πλατφόρμα υποβολής αιτήσεων.
- Τα προγράμματα στήριξης επιμέρους τομέων, ανάμεσα στα οποία το πρόγραμμα ενίσχυσης των γυμναστηρίων και των παιδότοπων και το πρόγραμμα για την ψηφιακή αναβάθμιση στο χώρο των δικηγόρων.
- Στο μεταξύ, καταρτίζεται ήδη πρόγραμμα για την ενίσχυση του τουρισμού, ενώ εξετάζονται οι δυνατότητες για προγράμματα στήριξης και σε άλλους τομείς, ανέφερε.
Η κ. Πελώνη υποστήριξε πως «είναι πλέον ξεκάθαρο ότι η Ελλάδα μπαίνει σταδιακά σε μια νέα εποχή οικονομικής ανάκαμψης και κοινωνικής ανάτασης. Όπως ήδη εκτιμάται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η ανάπτυξη φέτος θα φτάσει το 4,1% και το 2022 το 6% του ΑΕΠ.
Συντείνουν στην κατεύθυνση αυτή:
- Η εμπιστοσύνη στην ελληνική οικονομία, γεγονός που απεικονίζεται στα ιστορικά χαμηλά επιτόκια με τα οποία δανείζεται το Δημόσιο.
- Οι μεταρρυθμίσεις που έγιναν, καθώς κι αυτές που προωθούνται τώρα, προκαλώντας έντονο επενδυτικό ενδιαφέρον.
- Οι μειώσεις φόρων και ασφαλιστικών εισφορών.
- Η αύξηση κατά περίπου 22 δισ. των καταθέσεων, μέρος των οποίων θα μπει στην κατανάλωση και την πραγματική οικονομία.
- Και βέβαια οι πόροι που μπορεί να αντλήσει τα επόμενα χρόνια η χώρα μας από τα κοινοτικά ταμεία (το ΕΣΠΑ και το Ταμείο Ανάκαμψης) που συνολικά ξεπερνούν τα 70 δισ. ευρώ και μπορούν να στηρίξουν το σχέδιο του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για την αναμόρφωση της χώρας και τη δημιουργία μιας νέας καλύτερης Ελλάδας.
Το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας που έχουμε καταθέσει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποσπά ήδη ευμενή σχόλια και αναμένεται να εγκριθεί σύντομα.
Το ξεκίνημα μιας νέας καλύτερης μέρας για όλες τις Ελληνίδες και όλους τους Έλληνες, είναι μπροστά μας. Ας τηρήσουμε όλοι τα μέτρα ατομικής και συλλογικής προστασίας. Ας κάνουμε όλοι ό,τι καλύτερο μπορούμε για να βγούμε μια ώρα αρχύτερα από τον κλοιό της παγκόσμιας καταιγίδα» δήλωσε η κυβερνητική εκπρόσωπος.