Πολιτική
Δευτέρα, 17 Μαΐου 2021 12:57

Βουλή: Σε υψηλούς τόνους η συνεδρίαση της Προανακριτικής Επιτροπής

Σε υψηλούς τόνους έγινε η σημερινή συνεδρίαση της Προανακριτικής Επιτροπής της Βουλής, με τον επιχειρηματία Χρήστο Καλογρίτσα να αναφέρεται στον πρώην υπουργό του ΣΥΡΙΖΑ  Νίκο Παππά και στο διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες. Ωστόσο στην πορεία υπήρξε διακοπή της συνεδρίασης - η οποία θα συνεχιστεί αύριο- καθώς ο επιχειρηματίας αισθάνθηκε αδιαθεσία. 

Σε υψηλούς τόνους έγινε η σημερινή συνεδρίαση της Προανακριτικής Επιτροπής της Βουλής, με τον επιχειρηματία Χρήστο Καλογρίτσα να αναφέρεται στον πρώην υπουργό του ΣΥΡΙΖΑ  Νίκο Παππά και στο διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες. Ωστόσο στην πορεία υπήρξε διακοπή της συνεδρίασης - η οποία θα συνεχιστεί αύριο- καθώς ο επιχειρηματίας αισθάνθηκε αδιαθεσία. 

Σύμφωνα με πηγές της πλειοψηφίας στην Προανακριτική Επιτροπή ο επιχειρηματίας αναφέρθηκε στο  καλοκαίρι του 2016 και φέρεται να είπε πως : με φώναξε ο πολυαγαπημένος μου φίλος Παππάς και  μου είπε «καπετάνιε θα μας δώσεις το όνομα σου για κανάλι και τα λοιπά»; Εγώ είπα πως «ήλθα μαζί σας». Μιλήσαμε για κάτι ξένους. Μου ανάφερε ο Ν. Παππάς τα ονόματα των ξένων. Ακουστά τους είχα. Δεν τους γνώριζα. Μα τον τρόπο που μου το ζήτησε  είπα «ας πάει κι αυτό».  

Σύμφωνα με πηγές της  Νέας Δημοκρατίας ο κ. Καλογρίτσας προσέθεσε πως «με φώναξε και με ενημέρωσε για να συναντηθώ με τους ανθρώπους αυτούς. Στο Πόρτο Χέλι έγινε το ραντεβού». Σε ερώτηση για το που είχαν γίνει  συναντήσεις ο Χ. Καλογρίτσας φέρεται να απάντησε «στο  σπίτι μου, στο σπίτι του, σε ταβέρνες, παντού. Μπορώ να το βεβαιώσω αν δω τις σημειώσεις μου».  Παράλληλα σε ερώτηση αν όλα αυτά  έγιναν γραπτώς ο επιχειρηματίες  απάντησε- σύμφωνα πάντα με πληροφορίες -  πως υπήρχε ανταλλαγή sms. 

Την ίδια στιγμή πηγές του ΣΥΡΙΖΑ  στην Προανακριτική Επιτροπή αναφέρουν πως η Θεοδώρα Τζάκρη σημείωσε:  «δεν  ντρέπεστε που τα λέτε αυτά κ. Καλογρίτσα; Παριστάνετε τον εργολάβο  των δήθεν αριστερών σας πεποιθήσεων;  Η μόνη σας έννοια είναι να κρατήσετε τα εκατομμύρια.  Και εμπλέκετε ολόκληρη παράταξη, με την οποία λέτε ότι έχετε  και φιλικές σχέσεις». Μάλιστα είπε - σύμφωνα πάντα με τος ίδιες πήγες-  «τι ζητάς από την κυβέρνηση για να καταθέσεις όλα αυτά τα ευφάνταστα που σκαρφίστηκες με καθυστέρηση τεσσάρων  ετών;  Δεν ντρέπεσαι να λες ότι ανήκεις στην Αριστερά  και να εμπορεύεσαι τις σχέσεις σου με αυτήν για να μην επιστρέψεις τα 3 εκατομμύρια ;» 

Οι αναφορές του Χ. Καλογρίτσα στην Προανακριτική Επιτροπή προκαλούν πολιτική σύγκρουση Νέας Δημοκρατίας και ΣΥΡΙΖΑ. Συγκεκριμένα πηγές των δύο κομμάτων εστιάζουν σε διαφορετικά σημεία των όσων ανέφερε ο επιχειρηματίας. 

Κύκλοι  της Νέας Δημοκρατίας αναφέρουν «κακός σύμβουλος ο πανικός» και σημειώνουν «το πρωτοφανές για τα κοινοβουλευτικά ήθη και τις πρακτικές όλων των προηγουμένων προανακριτικών επιτροπών αίτημα να παραστεί ο δικηγόρος του Νίκου Παππά εντός της αιθούσης, μεσούσης της κατάθεσης του Χρήστου Καλογρίτσα, κι ενώ πληροφορίες έφεραν τον μάρτυρα να προσδιορίζει τον πρώην υπουργό του ΣΥΡΙΖΑ ως εκείνον που αποκαλώντας τον «καπετάνιο» του ζήτησε να δώσει το όνομα του στο κανάλι , είναι ενδεικτικό της σύγχυσης και του πανικού του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Οι διαρκείς προσπάθειες των Παύλου Πολάκη και Θεοδώρας Τζάκρη με παρεμβάσεις τους να μην καταθέσει ο μάρτυρας, αποδεικνύουν την απώλεια ψυχραιμίας του ΣΥΡΙΖΑ.  

Ο κατά δήλωσή του «ξαναστρατολογημένος» στο κόμμα μετά τις δεύτερες εκλογές του 2015 μεγαλοεργολάβος, εκείνος που «στήριζε τον ΣΥΡΙΖΑ με …όλες του τις δυνάμεις» και που επικοινωνούσε συνεχώς και βρισκόταν διαρκώς με τον Νίκο Παππά είτε στο σπίτι του, είτε στο σπίτι του πρώην υπουργού, είτε σε ταβέρνες», μίλησε. Κι όχι μόνο αυτό. Επίσης «έδειξε». Σελίδες με email και SMS.

Όσοι λοιπόν βιάζονται να μιλήσουν για φιάσκο, καλό θα είναι να θυμηθούν καλύτερα που, πότε και σε ποιους μιλούσαν ή έστελναν μηνύματα. Όσοι μιλούν για ευτελισμό της προανακριτικής καλύτερα θα είναι να αφήσουν το μάρτυρα να ολοκληρώσει την κατάθεση του και να μην απευθύνουν εκκλήσεις όπως αυτή του Παύλου Πολάκη που καλούσε τον Χρήστο Καλογρίτσα να μη «δώσει» τον Νίκο Παππά «στη Δεξιά του Θάνου Πλεύρη».   Κι όσοι βιάζονται να βγάλουν συμπεράσματα, καλό θα είναι απλά να περιμένουν»

Την ίδια στιγμή κοινοβουλευτικές  πηγές του  ΣΥΡΙΖΑ τονίζουν «ο κ. Καλογρίτσας προσήλθε σήμερα στην Προανακριτική για να μην  ολοκληρώσει την επανάληψη όσων είχε αναφέρει στη διάτρητη έγκλησή του. Η ξαφνική του αδιαθεσία δεν μπορεί να καλύψει:

-Την ύπαρξη εγγυητικής επιστολής, που δείχνει ότι η εταιρεία Βλαδίμηρος Καλογρίτσας είχε στα ταμεία της 8 εκατ. ευρώ ήδη από την 1η Ιουλίου 2016. Δύο μήνες, δηλαδή, πριν από τον διαγωνισμό για τις άδειες. Συνεπώς, καταρρέει με πάταγο το αφήγημα Καλογρίτσα-ΝΔ ότι ήταν «μπροστινός» και ότι δεν είχε χρήματα.

-Ότι αναδιπλώθηκε στο θέμα των sms. Γιατί, άραγε, ενώ ξεκίνησε την τοποθέτησή του, αναφερόμενος σε αυτά, στη συνέχεια είπε ότι δεν θα τα καταθέσει;

-Το τρίτο επεισόδιο στο σίριαλ της παρωδίας, που «έπαιξε» σήμερα, με πρωταγωνιστή τον βασικό κατήγορο, ο οποίος αδιαθέτησε για μια ακόμα φορά.

Η Ν.Δ. ευθύνεται πλήρως για την κατάντια και τον συνεχή ευτελισμό των κοινοβουλευτικών διαδικασιών. Σε ένα πράγμα συμφωνούμε, πάντως, με τον κ. Καλογρίτσα: Αυτή η επιτροπή εξελίσσεται σε φιάσκο και παρωδία».