Παγωμένοι δορυφόροι του Δία και του Κρόνου διαθέτουν υπόγειους ωκεανούς που μπορεί να κρύβουν ζωή
Έχει διαπιστωθεί η ύπαρξη υπόγειων ωκεανών σε δύο δορυφόρους πλανητών στο ηλιακό μας σύστημα και υπάρχουν βάσιμες υποψίες ότι υπάρχουν και άλλοι κόσμοι εντός του ηλιακού μας συστήματος που κρύβουν μέσα τους ωκεανούς και θάλασσες.
Όπως είναι ευνόητο από την στιγμή που εκτός από την Γη κανένα άλλο διαστημικό σώμα στο ηλιακό μας σύστημα δεν είναι φιλικό στην ζωή στην επιφάνεια του η αναζήτηση για την παρουσία κάποιων μορφών ζωής έστω και στις πιο απλές μορφές της (μικροβιακές κ.α.) θα πρέπει να γίνει στο υπέδαφος τους. Αν μάλιστα κάτω από την επιφάνεια τους υπάρχει νερό και πολύ περισσότερο θάλασσες και ωκεανοί οι πιθανότητες παρουσίας της ζωής αυξάνεται πολύ.
Η Ευρώπη, ο παγωμένος δορυφόρος του Δία, και ο Εγκέλαδος, ο παγωμένος δορυφόρος του Κρόνου, διαθέτουν μεγάλους υπόγειους ωκεανούς. Μάλιστα οι παρατηρήσεις και μελέτες στον Εγκέλαδο έχουν δείξει ότι διαθέτει μια σειρά από ευνοϊκές για την παρουσία της ζωής συνθήκες. Βέβαια οι ωκεανοί αυτοί βρίσκονται σε βάθη δεκάδων ή εκατοντάδων χλμ. κάτω από την επιφάνεια και θα πρέπει να βρεθεί τρόπος για να φτάσουμε σε αυτούς. Επίσης όταν καταφέρουμε να αποκτήσουμε πρόσβαση σε αυτούς τους ωκεανούς θα πρέπει να έχουμε και τα μέσα για να τους εξερευνήσουμε.
Με αυτό το όραμα το Εργαστήριο Αεριώθησης της NASA, το περίφημο JPL, ανέπτυξε τεχνολογία για ένα αυτόνομο υποβρύχιο εξερεύνησης που θα μπορούσε να σταλεί στους εξωγήινους ωκεανούς για να ανακαλύψει τι υπάρχει εκεί.
Το σκάφος ονομάζεται Orpheus και βασίζεται στα συστήματα αυτόνομης κίνησης που ανέπτυξαν οι μηχανικοί του JPL για το ρόβερ και το drone της αποστολής Perseverance στον Άρη. Στην κατασκευή του υποβρυχίου συμμετείχε το Ωκεανογραφικό Ινστιτούτο Woods Hole το οποίο οργανώνει και μια ερευνητική αποστολή για να δοκιμαστεί το Orpheus.
Από τις 14-27 Μαΐου το υποβρύχιο θα ταξιδέψει σε διάφορες αβύσσους της Γης για να δοκιμαστούν η ανθεκτικότητα αλλά και οι τεχνολογίες του. Το ρομπότ έχει εκτός των άλλων την δυνατότητα να συλλέγει και να αναλύει το DNA των όντων με τα οποία έρχεται σε επαφή όπως επίσης να αναλύει δείγματα του νερού ή άλλων υλικών στο περιβάλλον που βρίσκεται.
Το υποβρύχιο θα σταλεί σε βάθη 6-11 χιλιάδων μέτρων κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας όπου θα αντιμετωπίσει συνθήκες που θεωρητικά προσομοιάζουν αυτές που υπάρχουν και στους υπόγειους εξωγήινους ωκεανούς. Όπως είναι ευνόητο τα αποτελέσματα των δοκιμών αναμένονται με μεγάλο ενδιαφέρον αφού εκτός των άλλων μπορεί να κάνει σημαντικές ανακαλύψεις για τον δικό μας πλανήτη.