Με 0,91 εμβολιασμούς ανά 100 άτομα, η Ελλάδα είναι πρωταθλήτρια μεταξύ των χωρών του G20, υποστήριξε ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης, επαναλαμβάνοντας τους ισχυρισμούς Σκέρτσου ότι η Ελλάδα είναι πλέον πρώτη σε ημερήσιους εμβολιασμούς μεταξύ των χωρών G8 και G20, γραφει η Κατερίνα Τζωρτζινάκη.
Από την έντυπη έκδοση
Της Κατερίνας Τζωρτζινάκη
[email protected]
Με 0,91 εμβολιασμούς ανά 100 άτομα, η Ελλάδα είναι πρωταθλήτρια μεταξύ των χωρών του G20, υποστήριξε ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης, επαναλαμβάνοντας τους ισχυρισμούς Σκέρτσου ότι η Ελλάδα είναι πλέον πρώτη σε ημερήσιους εμβολιασμούς μεταξύ των χωρών G8 και G20.
Μα, η Ελλάδα δεν είναι στο club των 20 ισχυρών, πολλώ δε μάλλον στους 8. Η αξία των «ηττημένων» δίνει δόξα στη «νικήτρια»; Είναι, όμως, έτσι και κυρίως γιατί δεν το βλέπουν οι εκτός ελληνικού χωριού ότι απογειωνόμαστε; Αριθμητική ξέρουν. Ξέρουν, όμως, ότι αυτό που επιλέγεις να φωτίσεις είναι βολική λύση.
Οι πίνακες που έδωσε στη δημοσιότητα ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ, αρμόδιος για τον συντονισμό του κυβερνητικού έργου, με ημερομηνία 11 Μαΐου, απεικονίζουν τον μέσο όρο δόσεων ανά 100 ανθρώπους στο σύνολο του πληθυσμού σε κυλιόμενο διάστημα επτά ημερών. Τα στοιχεία αφορούν τη μία δόση και δείχνουν δυναμική, όταν οι άλλοι εστιάζουν σε σκληρή «εμβολιαστική». Στην Ελλάδα περίπου το 15% του πληθυσμού είναι πλήρως εμβολιασμένοι.
Το Ηνωμένο Βασίλειο, του G8 και φυσικά του G20, τα πάει πολύ καλύτερα, με 35% να έχει λάβει δύο δόσεις. Γι’ αυτό και ο δημοσιογράφος του ΒΒC, Στίβεν Σακούρ, είχε ένα hard talk με τον Έλληνα υπουργό Τουρισμού για τους εμβολιασμούς, λέγοντας πως προχωράνε με «αργούς ρυθμούς».
«Είστε στις 5 χειρότερες χώρες» της Ευρώπης.
«Όχι, δεν είμαστε», το σύστημα είναι περίπλοκο, δεν προχωρά η διαδικασία, αν δεν υπάρχουν εμβόλια κ.λπ.
Όντως, δεν είμαστε στους χειρότερους, τι έμεινε, όμως, στον μέσο Βρετανό και τι θα γίνει με τον τουρισμό και τον ανταγωνισμό;
Η HSBC αναμένει ταχύτερη ανάπτυξη σε άλλους ευρωπαϊκούς προορισμούς, στην Πορτογαλία, για παράδειγμα. Λογικό, καθώς ταξινομήθηκε «πράσινη» από τη βρετανική αγορά, τη δεύτερη μεγαλύτερη σε δυναμικότητα για την Ελλάδα, η οποία τοποθετήθηκε στην πορτοκαλί λίστα. Τι σημαίνει αυτό; Ταλαιπωρία δεκαήμερης καραντίνας στην επιστροφή στο «Νησί», με επιπλέον κόστος για τα τεστ, που τα λες και ακριβά (περίπου 120 στερλίνες, αν και κάποια ταξιδιωτικά γραφεία παρέχουν πακέτα με τη μισή τιμή).
Ακόμη, όμως, κι αν η Βρετανία -όπως είναι πιθανό- βάψει πράσινη την Ελλάδα στα τέλη του μήνα, καλά μέσα με τέλη Ιουνίου για αποκατάσταση ροών. Δι’ ευχών...