Υγεία
Πέμπτη, 13 Μαΐου 2021 13:32

Έρευνα: Τα social media επηρέασαν τη δεκτικότητα των Ευρωπαίων απέναντι στο εμβόλιο

Περισσότερο από το ένα τέταρτο των ενηλίκων στην Ευρωπαϊκή Ένωση ήταν απρόθυμο να λάβει το εμβόλιο COVID-19 όταν τους προσφέρθηκε, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε την Πέμπτη. Η έρευνα διεξήχθη τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο.

Περισσότερο από το ένα τέταρτο των ενηλίκων στην Ευρωπαϊκή Ένωση ήταν απρόθυμο να λάβει το εμβόλιο COVID-19 όταν τους προσφέρθηκε, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε την Πέμπτη. Η έρευνα διεξήχθη τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο.

Τα αποτελέσματα έδειξαν επίσης μια ισχυρή σχέση μεταξύ της διστακτικότητας απέναντι στον εμβολιασμό και της χρήσης των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, ιδίως όταν τα social media είναι η κύρια πηγή πληροφοριών, σύμφωνα με το Eurofound που πραγματοποίησε την έρευνα.

«Δυστυχώς, αυτά τα ευρήματα αντικατοπτρίζουν την αποτυχία πειστικής και σαφούς επικοινωνίας σχετικά με την αποτελεσματικότητα και την ασφάλεια των εμβολίων», δήλωσε η Daphne Ahrendt, ανώτερη διευθύντρια της Eurofound.

Οι Βούλγαροι ήταν οι πιο απρόθυμοι να λάβουν το εμβόλιο, με το 67% των ενηλίκων να λένε ότι ήταν απίθανο ή πολύ απίθανο να το λάβει. Στην Ιρλανδία, μόνο το 10% των ενηλίκων δήλωσαν ότι δεν θα δέχονταν τη δόση.

Η έρευνα διαπίστωσε ένα χάσμα Ανατολής-Δύσης σε ολόκληρη την Ευρώπη. Εκτός από τη Γαλλία και την Αυστρία, η πρόθεση εμβολιασμού ήταν πάνω από 60% σε όλα τα δυτικά κράτη μέλη - με τις σκανδιναβικές και μεσογειακές χώρες, τη Δανία και την Ιρλανδία να έχουν ακόμη υψηλότερα ποσοστά.

Το ποσοστό στα ανατολικά κράτη μέλη ήταν πολύ χαμηλότερο, από 59% στη Ρουμανία έως 33% στη Βουλγαρία.

Η κύρια επιρροή στην διστακτικότητα των εμβολίων ήταν ο χρόνος που αφιερώθηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και ποιο μέσο χρησιμοποιήθηκε, ανέφερε η έρευνα. Το ποσοστό αυξάνεται στο 40% μεταξύ εκείνων που χρησιμοποιούν τα social media ως κύρια πηγή ειδήσεων.

Μεταξύ των ατόμων που χρησιμοποίησαν παραδοσιακά μέσα, όπως τον τύπο, το ραδιόφωνο και την τηλεόραση, μόνο το 18% των ερωτηθέντων ήταν σκεπτικιστές για τα εμβόλια.

Η έρευνα διαπίστωσε επίσης ότι οι φοιτητές, οι μισθωτοί ή οι συνταξιούχοι ήταν λιγότερο διστακτικοί από το μέσο όρο, ενώ το 39% των ανέργων ή εκείνων με μια μακροχρόνια ασθένεια ή αναπηρία ήταν πιο διστακτικοί.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από το Reuters