Πολιτική
Τετάρτη, 23 Μαΐου 2007 18:54

Η κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Ελλάδα

Την ετήσια έκθεσή της για την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στον κόσμο παρουσίασε σήμερα η Διεθνής Αμνηστία. Οσον αφορά στην Ελλάδα κάνει αναφορά στην απαγγελία κατηγοριών τον περασμένο Μάιο σε δύο πράκτορες της ΕΥΠ σε σχέση με την καταγγελθείσα απαγωγή επτά ανθρώπων στο πλαίσιο του πολέμου κατά της τρομοκρατίας. Δεν ήρθαν στο φως στοιχεία για άλλους έξι πράκτορες που βαρύνονταν αρχικά με υποψίες για ανάμιξη στις απαγωγές.

Μετανάστες υποβλήθηκαν σε κακομεταχείριση, ενώ υπήρξαν ανησυχίες για βίαιη επαναπροώθηση. Η κυβέρνηση δεν επέτρεψε σε αιτούντες άσυλο την πρόσβαση στη χώρα και συνέχισε να τους επιστρέφει στη χώρα προέλευσης, χωρίς νομική βοήθεια ή πρόσβαση στις διαδικασίες ασύλου.

Οι συνθήκες κράτησης μεταναστών αναφέρεται ότι ισοδυναμούν με κακομεταχείριση, ενώ υπό κράτηση τέθηκαν και παιδιά μετανάστες. Στο τέλος του 2006 ήταν στο στάδιο της οριστικοποίησης, αλλά δεν έχει ακόμη ψηφισθεί, νομοσχέδιο με στόχο την εναρμόνιση της διαδικασίας ασύλου με τα διεθνή θεσμικά κείμενα.

Οι αντιρρησίες συνείδησης εξακολούθησαν να αντιμετωπίζουν διωγμό. Δεν δόθηκε η απαραίτητη προστασία σε γυναίκες θύματα ενδοοικογενειακής βίας ή εμπορίας ανθρώπων και καταναγκαστικής πορνείας.

Τον Απρίλιο Βουλγάρα υπήκοος τέθηκε υπό κράτηση στη Ρόδο για παράνομη είσοδο και απαγγέλθηκαν κατηγορίες για εμπορία ανθρώπων και μαστροπεία σε δύο άνδρες, που είχαν κανονίσει τη μεταφορά της από την Κρήτη στη Ρόδο. Η γυναίκα κατήγγειλε ότι, αφού τέθηκε υπό κράτηση, ένας αστυνομικός τη μετέφερε στην κατοικία του όπου τη βίασε και, όταν μεταφέρθηκε στο αστυνομικό τμήμα, βιάσθηκε από άλλο αστυνομικό. Κινήθηκε ποινική διαδικασία εναντίον των δύο αστυνομικών, στον αξωματικό υπηρεσίας και το διοικητή του τμήματος και απαγγέλθηκαν κατηγορίες για παραμέληση καθήκοντος.

ΑΠΕ-ΜΠΕ