Πολιτική
Πέμπτη, 24 Μαΐου 2007 08:34

Επισκόπηση ελληνικού Τύπου

Η υπόθεση των ομολόγων, το Εθνικό Σύστημα Υγείας, η έκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας για τον κόσμο μας και η αγορά ακινήτων, είναι από τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού ελληνικού Τύπου. Αναλυτικά, οι τίτλοι των εφημερίδων κατ'αλφαβητική σειρά, είναι οι ακόλουθοι:

* ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: Κερδίσαμε και αυτό το στοίχημα. Ευρωπαϊκές προσωπικότητες και πάνω από 50 χιλιάδες οι φίλαθλοι που ήλθαν στην Αθήνα.

* ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: 20.000 υπάλληλοι των ΟΤΑ εντάσσονται στα βαρέα και ανθυγιεινά. Κυβερνητική απόφαση: Μετά τη συμπλήρωση 15 συντάξιμων χρόνων.

* Η ΑΥΓΗ: Πανευρωπαϊκή αντίδραση για τα δομημένα ομόλογα. "Φυλαχτείτε από τις επενδύσεις υψηλού ρίσκου".

* ΑΥΡΙΑΝΗ: Υπόλογοι για 400 δισ. Χριστοδουλάκης, Δρυς και Φλωρίδης. Η κυβέρνηση στέλνει στο Εισαγγελέα τους εμπλεκόμενους στο "πράσινο" δομημένο ομόλογο με τα 18 Swaps.

* ΤΟ ΒΗΜΑ: Ο Παπαμαρκάκης για τον Πρινιωτάκη: "Μου είπε, έχω τους πελάτες και του έδωσα 8,4 εκατ. ευρώ προμήθεια".

* Η ΒΡΑΔΥΝΗ: 20% πτώση στις τιμές των ακινήτων. Σε ποιες περιοχές δημιουργούνται χρυσές ευκαιρίες.

* ΕΘΝΟΣ: Αλαλούμ με το κόστος οικοδομής. Νέες "διορθώσεις", 3 μήνες μετά την εκτόξευση των αντικειμενικών αξιών.

* ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Με καθαρό και σταράτο λόγο, χθες, ο Πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ. κ. Γιώργος Καρατζαφέρης στην εκπομπή "Ναι μεν αλλά" της ΕΡΤ και στην Ευαγγελία Μπαλτατζή: "Φορτώσαμε στον Γρ. Μιχαλόπουλο ό,τι γίνεται στον χώρο του Τύπου".

* ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Προσλήψεις με προφορική συνέντευξη. "Πράσινο φως" από τον Αντιπρόεδρο του ΑΣΕΠ κ. Νικ. Μπακόπουλο.

* ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Έχουμε το πιο "άρρωστο" σύστημα υγείας στην Ευρώπη;

* ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Επιστροφή στον νέο ψυχρό πόλεμο. Έκθεση-καταπέλτης της Διεθνούς Αμνηστίας για τον κόσμο μας.

* ΕΣΤΙΑ: Η πιθανή σύμπραξις ΠΑΣΟΚ - Αριστεράς διευκολύνεται από τον σημερινό εκλογικό νόμο.

* Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Η J.P. Morgan ετοιμάζεται να επαναγοράσει το ομόλογο. Διαβουλεύσεις στο Λονδίνο με τη North Asset Management.

* Ο ΛΟΓΟΣ: Χρωστάμε 90 δισ. ευρώ στις τράπεζες. Μικρή υποχώρηση του ρυθμού εκταμίευσης.

* ΤΑ ΝΕΑ: Ο Παπαμαρκάκης στον Ζορμπά. Κατάθεση βόμβα για μίζα 19.400.000 ευρώ.

* Η ΝΙΚΗ: Διορισμοί με φακελάκι. Υπαινιγμοί του αντιπροέδρου του ΑΣΕΠ για τις συνεντεύξεις.

* Το ΠΟΝΤΙΚΙ: Οι κρατήσεις σήμερα, οι αυξήσεις... προσεχώς. Αποκάλυψη: Μέχρι 10 ευρώ τον μήνα από κάθε δημόσιο υπάλληλο "κλέβει" το υπουργείο Οικονομικών.

* ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Ανακοίνωση της ΚΟΑ του ΚΚΕ: Παραδίδουν τα νηπιαγωγεία σε ιδιώτες με απαράδεκτη μεθόδευση.

* Η ΧΩΡΑ: Η Μίλαν έκανε τη Λίβερπουλ με δύο γκολ ΜπερλουΣΚΟΝΗ. Πρωταθλήτρια Ευρώπης η Βασίλισσα της Ιταλίας.

* City Press: 60% μείωση στα τέλη περιαγωγής. Απόφαση Ευρωκοινοβουλίου και Συμβουλίου Υπουργών για φθηνότερες ευρωπαϊκές κλήσεις στα κινητά.

* Metro: "Βασίλισσα" η Μίλαν. Σήκωσε στην Αθήνα για έβδομη φορά την κούπα του Τσάμπιονς Λιγκ.

* Metropolis: Νίκησαν η Μίλαν, η Αθήνα και το ποδόσφαιρο. Μια ονειρική βραδιά για τους απανταχού του κόσμου φίλους του ποδοσφαίρου έζησε η Αθήνα.

Θεσσαλονίκη

* ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: Ώρα μηδέν στην υγεία. Σοκ από το θάνατο ασθενούς στη Θεσσαλονίκη.

* ΕΓΝΑΤΙΑ: Το ΠΑΣΟΚ πριν την ήττα 2004 και σήμερα...

* ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ: Νέες αυξήσεις στις τιμές των ακινήτων. Η άνοδος του κόστους κατασκευής θα επιβαρύνει τους αγοραστές.

* ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: 36 δισ. ευρώ στην Περιφέρεια. Όπως δήλωσε ο Π. Παυλόπουλος στην ημερίδα για τη Δημόσια Διοίκηση.

Ομόλογα

Η ΑΥΡΙΑΝΗ γράφει ότι "στον εισαγγελέα στέλνει, σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση την υπόθεση του "πράσινου" ομολόγου με τα 18 swaps που προκάλεσαν ζημιά δισεκατομμυρίων στο ελληνικό Δημόσιο. Υπόλογοι για το τεράστιο σκάνδαλο δεν είναι άλλοι από τους πρώην υπουργούς της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ κκ Χριστοδουλάκη, Δρυ και Φλωρίδη, ενώ ο εισαγγελέας αναμένεται να καλέσει όλες τις εμπλεκόμενες τράπεζες και τις χρηματιστηριακές εταιρίες".

Σύμφωνα με την ΑΥΓΗ "ψήφισμα - καταπέλτη για το σκάνδαλο των δομημένων ομολόγων εξέδωσε χθες το βράδυ το 11ο συνέδριο της ETUC αναγνωρίζοντας στις υψηλού ρίσκου επενδύσεις που προχώρησαν τα ελληνικά ασφαλιστικά ταμεία το φαινόμενο του καπιταλισμού τύπου "καζίνο".

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ αναφέρει ότι "πολύ κοντά σε συμφωνία για την επαναγορά του ύποπτου ομολόγου των 280 εκατ. ευρώ βρίσκονται, σύμφωνα με πληροφορίες, η J.P. Morgan με το βρετανικό hedge fund του Γιώργου Παπαμαρκάκη. Παρά την επιθετική ανακοίνωση που εξέδωσε την Παρασκευή ο κ. Παπαμαρκάκης, προκαλώντας την έντονη ενόχληση των ηγετικών κλιμακίων της J. P. Morgan, οι δύο πλευρές έκριναν σκόπιμο να βρουν σημεία προσέγγισης και εκπρόσωποί τους θα έχουν σήμερα στο Λονδίνο, καθοριστικές συνομιλίες".

Τα ΝΕΑ σημειώνουν ότι "στοιχεία-φωτιά που αποκαλύπτουν πώς στήθηκε η υπόθεση του κρυφού ομολόγου υπάρχουν στην κατάθεση που έδωσε ο Γ. Παπαμαρκάκης στον Γ. Ζορμπά. Ο μάρτυρας-κλειδί παραδέχθηκε ότι η εταιρεία του από το "ταξίδι" του ομολόγου εισέπραξε 19,4 εκατ. ευρώ".

ΤΟ ΒΗΜΑ προσθέτει ότι "μετά την JP Morgan ο Γ. Παπαμαρκάκης της North Asset Management επιρρίπτει ευθύνες για το σκάνδαλο του "κρυφού" ομολόγου των 280 εκατ. ευρώ στην "Ακρόπολις". Όπως αποκαλύπτεται στην κατάθεσή του στον κ. Γ. Ζορμπά κατονόμασε τον κ. Θ. Πρινιωτάκη λέγοντας: "Μου είπε "έχω πελάτες που ενδιαφέρονται να αγοράσουν σύνθετο ομόλογο". Του έδωσα 8,4 εκατ. ευρώ για σύσταση πελατείας, δεν ξέρω τι έγιναν τα χρήματα από εκεί και πέρα".

Ακίνητα

Η ΒΡΑΔΥΝΗ αναφέρει ότι "έκπτωση" μέχρι και 20% μπορούν να πετύχουν οι υποψήφιοι αγοραστές νεόδμητου ακινήτου λόγω του μεγάλου αποθέματος κατοικιών. Όπως αναφέρει ο σύμβουλος διαχείρισης ακινήτων Ν. Γιαννουλέλης, σήμερα ο υποψήφιος για αγορά κατοικίας μπορεί να αποκτήσει το κεραμίδι που ο ίδιος επιθυμεί, αρκεί να αναζητήσει τις ευκαιρίες. Ακόμη και κατά την υπογραφή του συμβολαίου μπορεί να επιτύχει πτώση της τιμής".

ΤΟ ΕΘΝΟΣ προσθέτει ότι "νέες μέσες τιμές ζώνης θα ισχύσουν από τις 5 Ιουνίου για τις οικοδομές με αυτεπιστασία (κατοικίες και κτίρια για γραφεία ή καταστήματα). Η αναπροσαρμογή κατέστη αναγκαία επειδή με την αύξηση των αντικειμενικών αξιών την 1η Μαρτίου, τινάχθηκε στα ύψη το "ελάχιστο κόστος κατασκευής".

Διεθνής Αμνηστία

Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ γράφει ότι "ξεπούλημα των οικουμενικών αξιών, υπονόμευση του κράτους δικαίου, προδοσία των ευρωπαϊκών αξιών, παγκοσμιοποίηση των καταπατήσεων, ο "πόλεμος κατά της τρομοκρατίας" ως η σύγχρονη εκδοχή της καταστολής: με αυτά τα λόγια η Διεθνής Αμνηστία κατακεραυνώνει την πολιτική του φόβου, που οδηγεί σε ψυχροπολεμική πόλωση, εντείνοντας ανισότητα και ανασφάλεια".

Υγεία

Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ υποστηρίζει ότι "τρεις χιλιάδες άτομα υπολογίζεται ότι χάνουν κάθε χρόνο τη ζωή τους, επειδή δεν βρήκαν κρεβάτι σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ). Την ίδια ώρα, εκτιμάται ότι άλλοι τρεις χιλιάδες άνθρωποι που πέφτουν κάθε χρόνο θύματα αιφνιδίου θανάτου θα μπορούσαν να είχαν σωθεί, αν τους είχαν δοθεί οι πρώτες βοήθειες με απινιδωτή τα πέντε πρώτα λεπτά που είναι κρίσιμα για την επιβίωσή τους, ενώ ο μέσος χρόνος ανταπόκρισης του ασθενοφόρου είναι από δέκα λεπτά έως και μισή ώρα...".

Τσάμπιονς Λιγκ

Η metro γράφει ότι "τελικά η Αθήνα της πάει πολύ! Τι κι αν ξαναβρέθηκε σε ελληνικό έδαφος για να διεκδικήσει το στέμμα της πρωταθλήτριας Ευρώπης, 13 χρόνια μετά το αξέχαστο 4-0 επί της Μπαρτσελόνα; Οι φόβοι των προληπτικών δεν επιβεβαιώθηκαν. Αντίθετα, επαναλαμβάνοντας τον θρίαμβο εκείνου του τελικού, η Μίλαν ξανακάθησε χθες στον ευρωπαϊκό θρόνο, κερδίζοντας στον τελικό του 52ου Τσάμπιονς Λίγκ τη Λίβερπουλ με 2-1 και παίρνοντας έτσι "εκδίκηση" για τον τελικό του 2005 στην Κωνσταντινούπολη, όταν οι ¶γγλοι έκλεψαν την ...μπουκιά από το στόμα των Ιταλών και κατέκτησαν το βαρύτιμο τρόπαιο".

Σύμφωνα με τη Metropolis "μια ονειρική βραδιά για τους απανταχού του κόσμου φίλους του ποδοσφαίρου έζησε η Αθήνα. Χωρίς παρατράγουδα και επεισόδια διεξήχθη ο τελικός του Champions League".

Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ υποστηρίζει ότι "η Ιταλίδα καλλονή είναι η Πρωταθλήτρια Ευρώπης. Το κρισιμότερο ωστόσο και ιδιαίτερα πολύτιμο Ευρωπαϊκό Τρόπαιο...Διοργάνωσης απονεμήθηκε στην Ελλάδα και στους φορείς οι οποίοι έδωσαν τον καλύτερό τους εαυτό για μια...χρυσή αθλητική και δη ποδοσφαιρική γιορτή!"

Η ΧΩΡΑ υποστηρίζει ότι "κάηκε" το Ολυμπιακό Στάδιο χθες από τον ξέφρενο ενθουσιασμό και τον παλμό των χιλιάδων φιλάθλων που κατέκλυσαν το γήπεδο και παρακολουθούσαν με "κομμένη την ανάσα" τις δύο βασίλισσες της Ευρώπης στη δυναμική τους αναμέτρηση για την ανάδειξη της πρωταθλήτριας του Champions League. Οι "τιφόζι" της Μίλαν ήπιαν και τραγούδησαν για τη νίκη της ομάδας τους με 2-1 έναντι της Λίβερπουλ".

Τοπική αυτοδιοίκηση

Σύμφωνα με την ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ "την ένταξη 20.000 μόνιμων υπάλληλων των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης στα βαρέα και ανθυγιεινά αποφάσισε η κυβέρνηση, ικανοποιώντας ένα πάγιο αίτημά τους και ανταποκρινόμενη με συνέπεια στις προεκλογικές της δεσμεύσεις".

ΚΚΕ

Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ αναφέρει ότι "η κυβέρνηση της ΝΔ με την υπερψήφιση της τροπολογίας για "να λειτουργήσουν τμήματα νηπιαγωγείων εντός των παιδικών και βρεφονηπιακών σταθμών" προωθεί στην πράξη την ιδιωτικοποίηση της εκπαίδευσης και επιδιώκει να μεταφέρει τις αρμοδιότητες και τη λειτουργία των νηπιαγωγείων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και στους ιδιώτες, τονίζει, σε ανακοίνωσή της, η ΚΟΑ του ΚΚΕ".

Κινητά

Η City Press τονίζει ότι "απόφαση Ευρωκοινοβουλίου και Συμβουλίου Υπουργών για φθηνότερες ευρωπαϊκές κλήσεις στα κινητά. Το ζήτημα αφορά 150 εκατομμύρια καταναλωτές στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Το μέσο κόστος κλήσης μειώνεται από 1,12 ευρώ το λεπτό σε 0,49 και σταδιακά στο 0,43. Από τον Αύγουστο σε εφαρμογή το νέο τιμολόγιο. Η ΕΕ επιτέλους στο πλευρό των πολιτών και του καταναλωτικού κοινού".

Δάνεια

Ο ΛΟΓΟΣ υπογραμμίζει ότι "συνεχίζει να αυξάνεται η εκταμίευση δανείων προς τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις, με ηπιότερους ωστόσο ρυθμούς. Τα δάνεια των νοικοκυριών στο τέλος Μαρτίου 2007 ξεπέρασαν τα 90 δισ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση κατά 17,3 δισ. ευρώ σε ένα δωδεκάμηνο. Το μεγαλύτερο μέρος των οφειλών προέρχεται από στεγαστικά δάνεια".

Πέτρος Δούκας

Το ΠΟΝΤΙΚΙ επισημαίνει ότι "την ώρα που η επιτήρηση της οικονομίας συνεχίζεται παρά το επικοινωνιακό κόλπο της εξόδου, φαίνεται ότι τα κρατικά έσοδα χρειάζονται μια γενναία ενίσχυση για να ωραιοποιηθεί ακόμη μια φορά η εικόνα της ασθμαίνουσας ελληνικής οικονομίας. Αλλά και να καλυφθούν, σε κάποιον βαθμό, οι απώλειες από τη δράση των αετονύχηδων εις βάρος των ασφαλιστικών και επικουρικών ταμείων. Με εγκύκλιό του, λοιπόν, ο Πέτρος Δούκας δίνει εντολή σε όλες τις οικονομικές υπηρεσίες του δημόσιου και του ευρύτερου δημόσιου τομέα να προχωρήσουν από την 1η Ιουλίου σε πλασματική αύξηση των μισθών όλων των δημοσίων υπαλλήλων και ταυτόχρονα να κάνουν πραγματικές κρατήσεις επ' αυτού του ποσού".

Γρηγόρης Μιχαλόπουλος

Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ σημειώνει ότι "ο Γρηγόρης Μιχαλόπουλος μπορεί να πέρασε μια οδυνηρή τετραετία και να συνεχίζει να πορεύεται τον Γολγοθά του με μια υγεία να βρίσκεται σε οριακό σημείο, αλλά κανένας πλέον δεν πιστεύει πως όσα του καταμαρτύρησαν και έγιναν αιτία να καταδικασθεί, ήταν αληθή. Όλοι έχουν εδραιώσει την πεποίθηση ότι υπήρξε θύμα πλεκτάνης και χαλκευμένων κατηγοριών. Ο Πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ. κ. Γιώργος Καρατζαφέρης είναι από τους πρώτους που ύψωσε φωνή διαμαρτυρίας και σε παλαιότερη συνέντευξή του".

Σύμπραξις

Η ΕΣΤΙΑ γράφει ότι "βάσει του εκλογικού νόμου που θέσπισε η Κυβέρνησις Σημίτη, οι έδρες που θα εξασφάλιζε ένα κόμμα ή σύμπραξις κομμάτων με ποσοστό 44,5% θα προσέγγιζαν -λόγω του πριμ των 40 εδρών- τις 160. Δηλαδή πολύ άνετη κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Ο λόγος για τον οποίο δεν ενδίδει ο Συνασπισμός σε αυτό το δέλεαρ, είναι διότι θα διεκυβεύετο η υπόστασίς του ως κόμματος".

Προφορική συνέντευξη

Η ΝΙΚΗ αναφέρει ότι "βόμβα" έριξε ο αντιπρόεδρος του ΑΣΕΠ Αγησίλαος Μπακόπουλος, ο οποίος, μιλώντας στην Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης της Βουλής, προέτρεψε τους "ταγούς του έθνους" να φροντίσουν να γίνονται αξιοκρατικά οι προφορικές συνεντεύξεις και "όχι από πρόσωπα με το φακελάκι στην τσέπη", αφήνοντας σαφέστατους υπαινιγμούς για διαβλητές διαδικασίες".

Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ προσθέτει ότι "υπέρ της διεξαγωγής προφορικών συνεντεύξεων στις προσλήψεις στο Δημόσιο τάχθηκε ο αντιπρόεδρος του Ανωτάτου Συμβουλίου Επιλογής Προσωπικού (ΑΣΕΠ), Αγησίλαος Μπακόπουλος, εμφανιζόμενος ενώπιον της Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης της Βουλής".

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ