Ενημέρωση στους εκπροσώπους των κομμάτων σχετικά με την πρόσκληση που απηύθυνε στον Τούρκο ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου να επισκεφθεί την Αθήνα αλλά και για το ναυάγιο της άτυπης πενταμερούς για το Κυπριακό στη Γενεύη παρέσχε χθες ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας.
Ενημέρωση στους εκπροσώπους των κομμάτων σχετικά με την πρόσκληση που απηύθυνε στον Τούρκο ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου να επισκεφθεί την Αθήνα αλλά και για το ναυάγιο της άτυπης πενταμερούς για το Κυπριακό στη Γενεύη παρέσχε χθες ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας.
Με δηλώσεις του μετά των γύρο επαφών με όλα τα κόμματα ο κ. Δένδιας ανέφερε πως επισήμανε ότι υπάρχει πρόσκληση προς τον Τούρκο ΥΠΕΞ να επισκεφθεί την Αθήνα «σε ανταπόδοση της δικής μου επίσκεψης στην Άγκυρα». Σε αυτό το πλαίσιο επανέλαβε ότι η Ελλάδα «επιθυμεί την αποκλιμάκωση και την ειρηνική συνύπαρξη με την Τουρκία», όμως η ειλικρίνεια και η αποφυγή προκλήσεων είναι «απαραίτητο στοιχείο αυτής της προσπάθειας», καθώς και ο σεβασμός στο Διεθνές Δίκαιο και στο Δίκαιο της Θάλασσας, που αποτελεί τμήμα του Διεθνούς Δικαίου.
Αδιαλλαξία
Ως προς τις συζητήσεις για το Κυπριακό ο κ. Δένδιας αναγνώρισε ότι υπήρξε αδιέξοδο, αλλά επέρριψε την ευθύνη γι’ αυτό στην «τουρκοκυπριακή» και «τουρκική αδιαλλαξία». «Κάθε προσπάθεια για την επίλυση του Κυπριακού πρέπει να διεξάγεται μέσα στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου και των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών. Η Ελλάδα θα συνεχίσει να προσπαθεί μέσα σε αυτό το πλαίσιο, σε στενή συνεργασία με την κυπριακή κυβέρνηση, με τον πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη και τον Νίκο Χριστοδουλίδη, για την επίτευξη λύσης στο Κυπριακό», τόνισε στους εκπροσώπους τον κομμάτων ο κ. Δένδιας.
Αξιοποίηση της πίεσης
Από την πλευρά του ο τομεάρχης Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Κατρούγκαλος τόνισε πως ανέφερε στον κ. Δένδια ότι διαφωνεί με την άποψη ότι ο διάλογος με την Τουρκία πρέπει να περιοριστεί σε ελάσσονα θέματα, όπως τα οικονομικά. «Αντιθέτως θα πρέπει να αξιοποιήσουμε την πίεση που αυτή τη στιγμή δέχεται η Τουρκία και για λόγους που ανάγονται στην εσωτερική οικονομική κατάσταση όσο και από το ενδιαφέρον που έχει για το νέο πλαίσιο των σχέσεων με την Αμερική και την Ε.Ε., ούτως ώστε να προωθήσουμε ενεργητικά τον διάλογο για τα κρίσιμα ζητήματα που μας ενδιαφέρουν» είπε. Πρόσθεσε δε ότι αυτό ισχύει «πολύ περισσότερο και για το Κυπριακό», όπου εκεί η αναβολή, «να βάλουμε το πρόβλημα στη γυάλα, μπορεί να έχει ακόμη σημαντικότερες δυσμενείς συνέπειες». Επιπλέον, ο κ. Κατρούγκαλος ανέφερε ότι η Ελλάδα θα πρέπει να επιδείξει μεγαλύτερη έμφαση στην ανάγκη «να είναι ο παράγοντας που προωθεί την ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων».
Παραβίαση νομιμότητας
Εκ μέρους του ΚΙΝΑΛ, ο Ανδρέας Λοβέρδος κατήγγειλε ότι η στάση της Τουρκίας, αλλά και του ηγέτη της τουρκοκυπριακής κοινότητας, απέναντι στο Κυπριακό παραβιάζει κάθε έννοια διεθνούς νομιμότητας, γιατί αντιφάσκει με όλες τις αποφάσεις του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, τόσο του Συμβουλίου Ασφαλείας όσο και της Γενικής του Συνέλευσης για λύση του Κυπριακού βιώσιμη με βάση τη διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία. «Η Τουρκία παραβιάζει τη διεθνή νομιμότητα, λειτουργεί ως προς το Κυπριακό με λογική διχοτόμησης και αποδεικνύει για ακόμη μια φορά ότι τα τελευταία χρόνια έχει αναδειχθεί σε κράτος ταραξία» συμπλήρωσε.
Στο Κυπριακό αναφέρθηκε και ο εκπρόσωπος της Ελληνικής Λύσης, Αντώνης Μυλωνάκης, εξαπολύοντας προσωπική επίθεση στον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη. «Εμείς θέλουμε μια σοβαρή κυβέρνηση, δεν θέλουμε τον κ. Αναστασιάδη να κάθεται και να συζητάει σαν κοινοτάρχης, είναι Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας» τόνισε.