Μια συμμαχία δεν δημιουργείται με δηλώσεις και διαβεβαιώσεις. Ο βαθμός ανάγκης και συμφέροντος καθορίζει τις αποδόσεις. Από την εποχή του Θουκυδίδη είναι έτσι το παιχνίδι, γραφει η Κατερίνα Τζωρτζινάκη.
Από την έντυπη έκδοση
Της Κατερίνας Τζωρτζινάκη
[email protected]
Μια συμμαχία δεν δημιουργείται με δηλώσεις και διαβεβαιώσεις. Ο βαθμός ανάγκης και συμφέροντος καθορίζει τις αποδόσεις. Από την εποχή του Θουκυδίδη είναι έτσι το παιχνίδι.
Κι ύστερα ποιος είναι τόσο αφελής να μην κατανοεί ότι «η αξία μιας συμμαχίας για ένα της μέλος καθορίζεται από το ειδικό βάρος του τελευταίου μέσα στο σύνολο της συμμαχίας. Πιο λιανά: οι σύμμαχοι αξίζουν για σένα τόσο, όσο αξίζεις εσύ γι’ αυτούς» (Π. Κονδύλης).
Η Τουρκία προφανώς αξίζει για την Ισπανία, γι’ αυτό και την εξοπλίζει «στο όνομα κοινών αξιών και της Νατοϊκής συνεργασίας». Δεν συμμετέχουν ισπανικές εταιρείες στη ναυπήγηση ενός σκάφους τύπου LHD για τον τουρκικό στόλο; Δεν ήταν η Τουρκία ένας από τους πέντε μεγαλύτερους αποδέκτες ισπανικών όπλων στον κόσμο το 2019;
Δεν ήταν η Ισπανία μία από τις χώρες που αντιτάχθηκαν σε προτάσεις για επιβολή ευρωπαϊκών κυρώσεων στην Τουρκία, συμπεριλαμβανομένης και της πρότασης για εμπάργκο όπλων, για τις προκλήσεις και τις παράνομες γεωτρήσεις στην ανατολική Μεσόγειο;
Οι Ισπανοί σκέφτονται τα δικά τους συμφέροντα και τα δικά τους χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, που εμπλέκονται πολύ βαθιά στην τουρκική οικονομία.
Γνωστά όλα αυτά. Δεν ξέρω αν θεωρούν και τα ευχάριστα ηθικά ή τα συμφέροντα δίκαια, πάντως, δεν κινήθηκαν διαφορετικά ούτε στην Αθήνα, τελικά. Δεν μπορεί, θα παρατηρήσατε την αφωνία του Ισπανού πρωθυπουργού στο Μέγαρο Μαξίμου, όταν ο οικοδεσπότης αναφέρθηκε «στη συμπεριφορά της Τουρκίας. Η Ισπανία ενδιαφέρεται για τη Λιβύη και όπως και η Ελλάδα για τη νομιμότητα στην κοινή μας θάλασσα. Απορρίπτει προκλήσεις σαν και αυτές της Άγκυρας στο Αιγαίο και τη Μεσόγειο. Η ελληνική θέση είναι απολύτως κατανοητή».
Κουβέντα ο Πέδρο, που έβγαλε το οικονομικό μέτρο. «Υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης, ιδιαίτερα στον εμπορικό τομέα. Υπάρχουν πολλές ισπανικές εταιρείες που θέλουν να επενδύσουν στην Ελλάδα. Βρισκόμαστε σε μια στιγμή που υπάρχουν εξαιρετικές δυνατότητες και συγκυρίες για να το πράξουν».
Τι κάνει παφλασμούς; Η προμήθεια της νέας φρεγάτας του Πολεμικού Ναυτικού. Μέχρι τον Ιούνιο θα δώσουν ναυμαχία οι πωλητές.