Πολιτική
Δευτέρα, 10 Μαΐου 2021 09:35

«Συνωστισμός» ευρωπαϊκών επαφών

«Μαραθώνιος» συναντήσεων θα πραγματοποιηθεί αυτή την εβδομάδα με την οικονομία και τα εθνικά θέματα να βρίσκονται στην πρώτη γραμμή του κυβερνητικού ενδιαφέροντος. Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα έχει έναν κύκλο επαφών, καθώς Ευρωπαίοι ηγέτες και αξιωματούχοι θα βρεθούν στην Αθήνα με αφορμή το Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών (που φέτος θα γίνει στο Ζάππειο). 

Από την έντυπη έκδοση

Της Κατερίνας Κοκκαλιάρη
[email protected]

«Μαραθώνιος» συναντήσεων θα πραγματοποιηθεί αυτή την εβδομάδα με την οικονομία και τα εθνικά θέματα να βρίσκονται στην πρώτη γραμμή του κυβερνητικού ενδιαφέροντος. Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα έχει έναν κύκλο επαφών, καθώς Ευρωπαίοι ηγέτες και αξιωματούχοι θα βρεθούν στην Αθήνα με αφορμή το Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών (που φέτος θα γίνει στο Ζάππειο). 

Το πρώτο ραντεβού στο Μέγαρο Μαξίμου είναι σήμερα το μεσημέρι με τον πρωθυπουργό της Ισπανίας, ενώ στη συνέχεια οι Κ. Μητσοτάκης και Π. Σάντσεθ θα συμμετάσχουν από κοινού στις εργασίες του Φόρουμ. Παράλληλα θα υπάρξουν από σήμερα και μέχρι την Παρασκευή συναντήσεις, με επίκεντρο την ευρύτερη «γειτονιά». Η αρχή θα γίνει το απόγευμα με τον Σλοβένο πρωθυπουργό Γιάνες Γιάνσα, ενώ θα ακολουθήσουν μέσα στην εβδομάδα συναντήσεις με τους πρωθυπουργούς της Σερβίας Άνα Μπρνάμπιτς, της Βόρειας Μακεδονίας Ζόραν Ζάεφ, του Μαυροβουνίου Ζντράβκο Κριβοκάπιτς και τον πρόεδρο της Συλλογικής Προεδρίας της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης Μίλοραντ Ντόντικ.

Παράλληλα αυτή την εβδομάδα ο Κ. Μητσοτάκης αναμένεται να συναντηθεί με τον επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ, τον πρόεδρο του ΕΛΚ Ντόναλντ Τουσκ, την εκτελεστική αντιπρόεδρο της Κομισιόν Μαργκρέτε Βεστάγκερ και τον πρώην πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ. Πρόκειται για «τετ α τετ» με έντονο ευρωπαϊκό ενδιαφέρον, όπου θα δοθεί η ευκαιρία να συζητηθεί μια ευρεία γκάμα θεμάτων. 

Τουρκικές κινήσεις

Παράλληλα με αυτόν τον κύκλο των επαφών η Αθήνα παρακολουθεί στενά και τις κινήσεις που κάνει το τελευταίο διάστημα η Τουρκία στη διπλωματική σκακιέρα. Είναι εμφανές πως η Άγκυρα έχει ανοίξει πολλά μέτωπα, τα οποία το τελευταίο διάστημα επιδιώκει να κλείσει χωρίς ωστόσο να έχει μέχρι στιγμής αποτελέσματα. 

Σήμερα στις Βρυξέλλες θα μεταβεί ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας προκειμένου να συμμετάσχει στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων. Πέραν της επισκόπησης των διεθνών εξελίξεων, το Συμβούλιο θα συζητήσει τα Δυτικά Βαλκάνια και τις διατλαντικές σχέσεις, ενώ προβλέπεται μέσω τηλεδιάσκεψης ανταλλαγή απόψεων για την κλιματική αλλαγή με τον ειδικό απεσταλμένο του προέδρου των ΗΠΑ για το κλίμα Τζον Κέρι.

Όσον αφορά την Τουρκία κρίσιμος μήνας θα είναι ο Ιούνιος, με τα... φώτα να στρέφονται στις Βρυξέλλες. Στη βελγική πρωτεύουσα θα πραγματοποιηθεί η Σύνοδος του ΝΑΤΟ, όπου αναμένεται να υπάρξει συνάντηση του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Μέχρι τότε θα έχει φανεί κατά πόσο μπορεί να πραγματοποιηθεί και μία συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού με τον Τούρκο πρόεδρο. Παράλληλα στις 24 και 25 Ιουνίου στη Σύνοδο Κορυφής θα εξεταστούν εκ νέου οι σχέσεις της Ε.Ε. με τη γειτονική χώρα. Στο ενδιάμεσο εκκρεμεί ο ορισμός ενός ακόμα ραντεβού στο πλαίσιο των διερευνητικών επαφών Ελλάδας και Τουρκίας, αλλά και η επανάληψη των συζητήσεων για τον Κυπριακό. 

Να σημειωθεί πως στην Κοινωνική Σύνοδο Κορυφής στο Πόρτο κατά την ενημέρωση που έκανε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης για την άτυπη πενταμερή συνάντηση στη Γενεύη, ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπογράμμισε τη στήριξή του στην Κυπριακή Δημοκρατία. Ειδικότερα επανέλαβε τη σταθερή θέση της κυβέρνησης για λύση που θα στηρίζεται στις προηγούμενες αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία και θα είναι συμβατή με το ευρωπαϊκό κεκτημένο και την ιδιότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας ως κράτους-μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Από την πλευρά του ο Ταγίπ Ερντογάν διατηρεί μια ρητορική υψηλών τόνων. Με τον δικό του... τρόπο επέλεξε να αναφερθεί στην Ε.Ε., ισχυριζόμενος ότι δεν μπορεί να διατηρήσει ισχυρή την ύπαρξή της χωρίς τη συμβολή και την υποστήριξη της Τουρκίας. 
Και ενώ η Τουρκία προσπαθεί να βελτιώσει τις σχέσεις της με κράτη της ευρύτερης περιοχής (όπως η Αίγυπτος και η Σαουδική Αραβία), δεν πράττει το ίδιο όσον αφορά την Ελλάδα. Είναι χαρακτηριστικό πως υπήρξε την προηγούμενη εβδομάδα μπαράζ δηλώσεων αξιωματούχων της γειτονικής χώρας περί «τουρκικής μειονότητας» στη Δυτική Θράκη. 

Πρόκληση στην Αγία Σοφία

Μία ακόμα προκλητική ενέργεια έγινε σε ό,τι αφορά την Αγία Σοφία, σύμβολο της Ορθοδοξίας, που πρόσφατα μετετράπη σε τζαμί. Συγκεκριμένα, ανάμεσα στους δύο μιναρέδες που χτίστηκαν επί Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, τοποθετήθηκε η επιγραφή «Δεν υπάρχει άλλος θεός, εκτός από τον Αλλάχ». 

Πάντως... μηνύματα προς την Άγκυρα έρχονται από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού. Ειδικότερα νέα νομοθετική πρωτοβουλία για την προστασία του Οικουμενικού Πατριαρχείου απέναντι στις τουρκικές αυθαιρεσίες ανέλαβαν οι επικεφαλής της ελληνικής κοινοβουλευτικής ομάδας στο Κογκρέσο. Στόχος του νομοσχεδίου είναι να καταστήσει την Τουρκία υπόλογη για την παραβίαση των θρησκευτικών ελευθεριών του Οικουμενικού Πατριαρχείου, των Ελλήνων Ορθόδοξων Χριστιανών και των άλλων θρησκευτικών μειονοτήτων.