Υπέρ της περαιτέρω χαλάρωσης των μέτρων για εμβολιασμένους και αναρρώσαντες τίθεται η πλειονότητα των Γερμανών, σύμφωνα με νέα έρευνα. Σχεδόν τα δύο τρίτα των Γερμανών ζητούν περαιτέρω χαλάρωση των περιοριστικών κανόνων του κορωνοϊού για πλήρως εμβολιασμένους και αναρρώσαντες από τον ιό, ενώ το ένα τρίτο είναι κατά.
Το 64% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι είναι σωστό να ανοίξουν ξανά για αυτές τις ομάδες τα ξενοδοχεία, τα εστιατόρια, τα θέατρα ή οι κινηματογράφοι, ενώ σχεδόν το ένα τρίτο (33%) το απορρίπτει σύμφωνα με έρευνα της εταιρείας Forsa, η οποία διεξήχθη για λογαριασμό του Ομίλου RTL.
Μια πολύ μεγάλη πλειοψηφία βλέπει ως απειλή για την κοινωνική συνοχή τη διαφορετική μεταχείριση των ατόμων χωρίς πλήρη προστασία από τον εμβολιασμό. Σύμφωνα με την εν λόγω έρευνα, σχεδόν οι μισοί από τους ερωτηθέντες, το 48% πιστεύει ότι αυτό «θέτει σε κίνδυνο την κοινωνική συνοχή». Το ένα τρίτο μάλιστα, πιο συγκεκριμένα το 32%, θεωρεί ότι υπάρχει «ισχυρός κίνδυνος» διάσπασης της κοινωνικής συνοχής και μόνο το 19% πιστεύει ότι δεν υφίσταται ένας τέτοιος κίνδυνος.
Ετσι κι αλλιώς από την ερχόμενη Κυριακή δεν θα ισχύουν πλέον για εμβολιασμένους και αναρρώσαντες από τον κορωνοϊό ορισμένα περιοριστικά μέτρα, όπως για παράδειγμα περιορισμοί επαφής ή απαγόρευση κυκλοφορίας.
«Μετά την επικύρωση του νόμου από την Άνω Βουλή «Bundesrat» (στην οποία εκπροσωπούνται τα 16 κρατίδια), ο οποίος υπερψηφίστηκε προηγουμένως από το ομοσπονδιακό κοινοβούλιο μπορεί να τεθεί σε ισχύ την Κυριακή», ανακοίνωσε η σοσιαλδημοκράτις (SPD) ομοσπονδιακή υπουργός Δικαιοσύνης Κριστίνε Λάμπρεχτ (SPD). «Πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό βήμα για περισσότερη κανονικότητα», επισήμανε.
Σύμφωνα με τους νέους κανόνες, πλήρως εμβολιασμένος θεωρείται εκείνος ο οποίος έχει ολοκληρώσει τη διαδικασία ανοσοποίησης πριν από τουλάχιστον 14 ημέρες, ενώ όσοι νόσησαν από την Covid-19, θα πρέπει να διαθέτουν θετικό μοριακό τεστ 28 ημερών έως έξι μηνών.
Για τις δύο αυτές κατηγορίες δεν θα ισχύουν στο εξής οι περιορισμοί που αφορούν τη συνάθροιση και την απαγόρευση κυκλοφορίας κατά τις νυχτερινές ώρες, ενώ δεν θα υπάρχει και η υποχρέωση υποβολής σε τεστ για κορωνοϊό όταν επισκέπτονται καταστήματα, κομμωτήρια ή άλλους χώρους. Το ίδιο ισχύει και για τις επιχειρήσεις εστίασης, οι οποίες ωστόσο παραμένουν στο σύνολό τους ακόμη κλειστές.
Ούτε καραντίνα μετά από ταξίδι
Αντίστοιχα, τα άτομα αυτά απαλλάσσονται και από την υποχρέωση καραντίνας όταν επιστρέφουν από το εξωτερικό - με την εξαίρεση της επιστροφής από χώρα στην οποία σημειώνεται έξαρση κάποιας παραλλαγής του βασικού στελέχους του νέου κορωνοϊού, όπως η Ινδία.
Πηγές: ΑΜΠΕ, RTL