Αθλητικά
Παρασκευή, 07 Μαΐου 2021 20:37

Εννέα από τις 12 ομάδες που συμμετείχαν στην ESL «επέστρεψαν» στους... κόλπους της UEFA

Ένα πολύ σημαντικό βήμα για την γεφύρωση του χάσματος ανάμεσα στην UEFA και στις ομάδες που επιδίωξαν να δημιουργήσουν την European Super League, έγινε την Παρασκευή (7/05).

Ένα πολύ σημαντικό βήμα για την γεφύρωση του χάσματος ανάμεσα στην UEFA και στις ομάδες που επιδίωξαν να δημιουργήσουν την European Super League, έγινε την Παρασκευή (7/05).

Οι εννέα εκ των 12 που πρωτοστάτησαν στην επιχείριση σχίσματος του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου και συγκεκριμένα οι Άρσεναλ, Μίλαν, Τσέλσι, Ατλέτικο Μαδρίτης, Ίντερ, Λίβερπουλ, Μάντσεστερ Σίτι, Τότεναμ και Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ υπέγραψαν, όπως ανακοίνωσε η UEFA, την «Διακήρυξη Δέσμευσης Συλλόγου»,  στην οποία καθορίστηκαν οι θέσεις και οι δεσμεύσεις απέναντι στις διοργανώσεις της ευρωπαϊκής ομοσπονδίας ποδοσφαίρου.

Στην ανακοίνωση που εκδόθηκε δεν υπάρχουν μέσα τα ονόματα των Μπαρτσελόνα, Ρεάλ Μαδρίτης και Γιουβέντους, οι οποίες πρωτοστάτησαν στην «επανάσταση» που έγινε πρόσφατα.

Η έκτακτη εκτελεστική επιτροπή της UEFA ενέκρινε τις ενέργειες και τις δεσμεύσεις ανάμεσα στις δύο πλευρές και πήρε τις διαβεβαιώσεις των συλλόγων για την επανένταξη και τη συμμετοχή τους στις διοργανώσεις της ηπείρου. Και οι εννέα ομάδες ζήτησαν συγνώμη από τους οπαδούς τους, τις εθνικές ενώσεις και τα εθνικά τους πρωταθλήματα.

Κάθε ένας από αυτούς αποδέχθηκε τη φύση της UEFA, δεσμεύθηκε πως θα συμμετάσχει στις διοργανώσεις της, δεσμεύθηκε επίσης ότι θα τερματίσει οποιαδήποτε συμμετοχή της στη European Super League, ενώ όλοι μαζί θα προσφέρουν δωρεά 15 εκατομμυρίων ευρώ προς όφελος παιδιών, νεαρών αθλητών και ποδοσφαιρικών ακαδημιών στην Ευρώπη.

Από εκεί και πέρα, από κάθε σύλλογο θα παρακρατηθεί το 5% των εσόδων μίας σεζόν, το οποίο θα αναδιανεμηθεί στο άθλημα, ενώ σε περίπτωση επιδίωξης συμμετοχής σε μη εξουσιοδοτημένη διοργάνωση θα υπάρξει πρόστιμο 100 εκατομμυρίων ευρώ.

Όσον αφορά τις ομάδες που δεν μπήκαν σε αυτή τη διαδικασία «η UEFA θα λάβει οποιαδήποτε ενέργεια κρίνει κατάλληλη εναντίον των συλλόγων που μέχρι στιγμής αρνούνται να παραιτηθούν από τη διοργάνωση που ονόμασαν Super League. Το θέμα θα παραπεμφθεί στα αρμόδια πειθαρχικά όργανά μας.»