Mag
Παρασκευή, 07 Μαΐου 2021 13:46

Μηχάνημα που φτιάχνει φρέσκια πίτσα σε 3 λεπτά

Ο Ραφαέλ Εσποζίτοo, ένας Ναπολιτάνιος του 19ου αιώνα, φέρεται να είναι ο εφευρέτης του πιο διάσημου τύπου πίτσας της Ιταλίας. Όμως τώρα ίσως περνάει σε δεύτερη μοίρα. Η Ρώμη διαθέτει ένα νέο αυτόματο μηχάνημα πώλησης που βγάζει φρεσκομαγειρεμένες πίτσες σε μόλις τρία λεπτά.

Ο Ραφαέλ Εσποζίτοo, ένας Ναπολιτάνιος του 19ου αιώνα, φέρεται να είναι ο εφευρέτης του πιο διάσημου τύπου πίτσας της Ιταλίας. Όμως τώρα ίσως περνάει σε δεύτερη μοίρα. Η Ρώμη διαθέτει ένα νέο αυτόματο μηχάνημα πώλησης που βγάζει φρεσκομαγειρεμένες πίτσες σε μόλις τρία λεπτά.

Οι καταναλωτές που χρησιμοποιούν το μηχάνημα που ονομάζεται «Mr. Go Pizza» μπορούν να επιλέξουν από τέσσερα διαφορετικά είδη πίτσας με κόστος 4,50 ευρώ έως 6 ευρώ. Το μηχάνημα ζυμώνει και γεμίζει τη ζύμη και οι πελάτες μπορούν να παρακολουθήσουν τη δημιουργία της πίτσας πίσω από ένα μικρό γυάλινο παράθυρο.

Οι κριτiκές από τους πελάτες του μηχανήματος - ένα από τα πρώτα στη Ρώμη - κυμαίνονταν από το «αποδεκτό αν βιάζεται κάποιος», έως «αδιανόητο».

«Φαίνεται ωραίο, αλλά είναι πολύ μικρότερο από ότι σε ένα εστιατόριο και υπάρχουν λιγότερα συστατικά», δήλωσε ένας συνταξιούχος, ο Κλαούντιο Τσαμπίγια.

Η Φαμπρίτσια Πουλιέζε, μία φοιτήρια από τη Νάπολη, την απέρριψε κατά τη δοκιμή, λέγοντας ότι έμοιαζε περισσότερο σαν «πιαντίνα»"piadina", ένα λεπτό μαλακό άζυμο ψωμμί δημοφιλές στη βόρεια Ιταλία.

«Δεν θα σκεφτόμουν καν να φάω μια πίτσα που φτιάχτηκε από ένα μηχάνημα», είπε ο Τζιοβάνι Καμπάνα.

Οι άνθρωποι τρώνε ζύμη με στρώσεις από διάφορα υλικά εδώ και χιλιετίες, αλλά είναι γενικά αποδεκτό ότι η πίτσα τελειοποιήθηκε στη Νάπολη, όπου ήταν φαγητό του δρόμου για τους φτωχούς.

Η παράδοση υποστηρίζει ότι ο Εσποζίτο δημιούργησε την κλασική [πίτσα Μαργαρίτα» στις 11 Ιουνίου του 1889 για να τιμήσει τη βασίλισσα, Μαργαρίτα του Σαβόι, κατά τη διάρκεια της επίσκεψής της στη Νάπολη με τον βασιλιά Ουμπέρτο I.

Εκεί που έχει τοποθετηθεί τώρα το μηχάνημα «Mr. Go Pizza» θα αντιμετωπίσει σκληρό ανταγωνισμό για να αποκτήσει μερίδιο αγοράς. Σε κοντινή απόσταση βρίσκεται το εστιατόριο Napolitano, το οποίο χρησιμοποιεί φούρνο από τούβλα.

naftemporikigr με πληροφορίες Reuters