Πολιτική
Πέμπτη, 06 Μαΐου 2021 23:48

Εκδήλωση για τα 40 χρόνια της Ελλάδας στην ΕΕ - «Από την επέτειο, στην προοπτική»

Σαράντα χρόνια από την ένταξη της χώρας μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και με αφορμή και την Ημέρα της Ευρώπης, το Ινστιτούτο Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Καραμανλής (ΙΔΚΚ) διοργάνωσε εκδήλωση σε συνεργασία με τη Γραμματεία Διεθνών Σχέσεων και Ε.Ε. της Ν.Δ.

Σαράντα χρόνια από την ένταξη της χώρας μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και η εκδήλωση που διοργάνωσε, με αφορμή και την Ημέρα της Ευρώπης, το Ινστιτούτο Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Καραμανλής (ΙΔΚΚ) σε συνεργασία με τη Γραμματεία Διεθνών Σχέσεων και Ε.Ε. της Νέας Δημοκρατίας, κινήθηκε ανάμεσα στις συνθήκες τότε, με την καθοριστική συμβολή του Κωνσταντίνου Καραμανλή, και τις προκλήσεις του σήμερα, όπως, άλλωστε, και ο ίδιος ο τίτλος της εκδήλωσης μαρτυρούσε: «Σαράντα χρόνια της Ελλάδας στην Ενωμένη Ευρώπη - Από την επέτειο, στην προοπτική».

Μήνυμα Βαρβιτσιώτη: «Η Ευρώπη αποτελεί το σπίτι μας»

 Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης προβλήθηκε βιντεοσκοπημένο μήνυμα του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη, ο οποίος στο σκέλος των ιστορικών στοιχείων επικαλέστηκε τη γνωστή ομιλία Καραμανλή, το «ανήκομεν εις την Δύσιν»: «Είχε κατηγορηθεί για δυτικολατρεία, όμως, τελικά ο φυσικός χώρος της Ελλάδας είναι στην Ευρώπη. Και δεν υπάρχει Ευρώπη χωρίς την Ελλάδα, όπως ο ίδιος έγραψε απευθυνόμενος τότε στην Ευρωπαϊκή ηγεσία. Γιατί για μας η Ευρώπη αποτελεί το σπίτι μας, το φυσικό μας χώρο, το χώρο των αξιών που πρεσβεύουμε αλλά και το χώρο στον οποίο θέλουμε να ζήσουμε. Θέλουμε μία Ευρώπη, η οποία να ισχυροποιείται, να προστατεύει, μία Ευρώπη της αλληλεγγύης, αλλά και μία Ευρώπη των υποχρεώσεων», επεσήμανε, μεταξύ άλλων, ο Μ. Βαρβιτσιώτης.

Ταυτοχρόνως ο αν. υπουργός Εξωτερικών υπογράμμισε και τα επιτεύγματα της περσινής χρονιάς, όπως το συντονισμό, «παρά τις αρχικές αρρυθμίες, απέναντι στην κρίση του κορωνοϊού», επίσης το Ταμείο Ανάκαμψης, το οποίο είναι «το μεγαλύτερο όπλο που έχει διατεθεί ποτέ στους Ευρωπαίους πολίτες».

Ενώ αναφέρθηκε και στην έναρξη του διαλόγου για το ποια Ευρώπη θέλουμε: «Ξεκινά σε λίγες μέρες - και θα το γιορτάσουμε στην Αθήνα στις 27 Μαΐου με την παρουσία της ευρωπαϊκής ηγεσίας - ο διάλογος για το μέλλον της Ευρώπης. Για το ποια Ευρώπη θέλουμε από εδώ και πέρα. Πώς η Ευρώπη θα ανταποκριθεί στη φιλοδοξία των πολιτών της που ζητούν περισσότερη Ευρώπη αλλά τελικά ο καθένας την βλέπει με διαφορετική σκοπιά. Γι' αυτό κι εμείς σχεδιάζουμε να μπούμε δυναμικά σε αυτόν τον ευρωπαϊκό διάλογο», σημείωσε και προσκάλεσε τους πολίτες να συμμετέχουν ενεργά στο διάλογο αυτό: «Η φωνή των πολιτών της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι πολύ σημαντικό να ακουστεί. Και η φωνή των Ελλήνων είναι επίσης σημαντικό να ακουστεί. Διοργανώστε εκδηλώσεις, ανεβάστε τις στην πλατφόρμα είτε στην ευρωπαϊκή είτε στην ελληνική που θα ξεκινήσει κι αυτή να λειτουργεί» προέτρεψε χαρακτηριστικά. Και ο υπουργός έκλεισε με τη διαπίστωση, «στις 27 Μαΐου και όλη την επόμενη χρονιά θα είμαστε εδώ να συζητάμε. Θα είμαστε εδώ να συζητάμε για να καταλήξουμε στην εθνική μας πρόταση απέναντι στην διάσκεψη για το μέλλον της Ευρώπης που θα σηματοδοτήσει το εφαλτήριο για την επόμενη φάση της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Τάσος Χατζηβασιλείου: «Να θυμηθούμε την ουσία…»

Η εκδήλωση είχε ξεκινήσει με το χαιρετισμό του Τάσου Χατζηβασιλείου, βουλευτή Σερρών και γραμματέα Διεθνών Σχέσεων και Ε.Ε. της Νέας Δημοκρατίας: «Αυτή η Ευρώπη, αν και δικαίως γίνεται συχνά στόχος σκληρής κριτικής για τα κακώς κείμενα, είναι σαφές ότι έχει καταφέρει πολλά περισσότερα από όσα οι ιδρυτές της μπορούσαν να φαντασθούν πριν πολλές δεκαετίες. Η επέτειος της 40χρονης πορείας της πατρίδας μας στην Ευρώπη δίνει την εξαιρετική ευκαιρία να θυμηθούμε την ουσία του ενωσιακού εγχειρήματος. Δεν πρέπει να ξεχνούμε οι νεότερες γενιές ότι η Ε.Ε. είναι η απάντηση σε εκατονταετίες σκληρού πολέμου με εκατομμύρια θύματα στην ήπειρό μας».

Και ο βουλευτής του κυβερνώντος κόμματος πρόσθεσε: «Η Ελλάδα έχει ωφεληθεί προφανώς σημαντικά από τα 40 αυτά χρόνια στην Ενωμένη Ευρώπη -και δεν αναφέρομαι μόνο στα έργα, τις υποδομές, σε όλα αυτά τα σημαντικά πράγματα που έχουν κάνει τη ζωή των Ελλήνων πολύ καλύτερη καθημερινά. Αναφέρομαι στο γεωπολιτικό μας αποτύπωμα, το οποίο είναι σαφώς πολύ πιο σημαντικό σήμερα».

Γιώργος Πρεβελάκης: «Στη γεωπολιτική λειτουργία της Ευρώπης η Ελλάδα έχει πρωτοποριακό ρόλο»

Από την πλευρά του, ο Γιώργος Πρεβελάκης, μόνιμος αντιπρόσωπος της Ελλάδας στον ΟΟΣΑ και μέλος του Επιστημονικού Συμβουλίου του ΙΔΚΚ στο δικό του χαιρετισμό τόνισε ότι είδαμε τη σημασία της Ευρώπης και στην πρόσφατη ανταλλαγή απόψεων των υπουργών Εξωτερικών της Ελλάδας και της Τουρκίας, όταν ο κ. Τσαβούσογλου ζήτησε να μην βάζουμε τρίτους ανάμεσά μας και ο κ. Δένδιας του απάντησε ότι η Ευρώπη δεν είναι τρίτος, είμαστε Ευρώπη. «Αυτό έχουμε κερδίσει, είμαστε μέσα σε μια μεγάλη οικογένεια, η οποία πρέπει να γίνει και γεωπολιτική για να μπορέσει να αντιμετωπίσει το ασταθές περιβάλλον. Και σε αυτή τη γεωπολιτική λειτουργία της Ευρώπης η Ελλάδα έχει πρωτοποριακό ρόλο», ανέφερε εμφατικά ο Γ. Πρεβελάκης.

Βαγγέλης Μεϊμαράκης: «Ο Εθνάρχης ήξερε πως η ΕΕ θα κατοχυρώσει την εθνική μας ανεξαρτησία»

Πρώτος κεντρικός ομιλητής, ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης, επικεφαλής των ευρωβουλευτών της Νέας Δημοκρατίας και πρώην πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων και του κόμματος της Ν.Δ., που εισαγωγικά έκανε λόγο για μια πολύ δυνατή σχέση, Ελλάδας και Ευρώπης, που άντεξε και ωρίμασε στο χρόνο «δικαιώνοντας την επιλογή του εθνάρχη Κωνσταντίνου Καραμανλή, ο οποίος κόντρα σε όλους εκείνη την εποχή από την πρώτη στιγμή είχε καταλάβει ότι η ισότιμη συμμετοχή μας σε μια ισχυρή οικογένεια ελεύθερων, ανεξάρτητων, δημοκρατικών λαών, όπως είναι η Ε.Ε., θα κατοχυρώσει την εθνική μας ανεξαρτησία». Αναφέρθηκε παράλληλα και στους επόμενους σταθμούς, το Μάαστριχτ με τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη, την ένταξη στο ευρώ με τον Κώστα Σημίτη, αλλά και στα γεγονότα του 2015.

Χρίστος Δήμας: Μπροστά στην πρόκληση της έρευνας και της καινοτομίας

Ενώ ο Χρίστος Δήμας, υφυπουργός Έρευνας & Τεχνολογίας, μιλώντας για τις ευρωπαϊκές προκλήσεις σε ό,τι αφορά το χαρτοφυλάκιό του, ανέφερε ότι το 2010 η Ε.Ε. είχε συμφωνήσει ότι τα κράτη - μέλη θα πρέπει να δαπανούν, να επενδύουν το 3% του ΑΕΠ για έρευνα και ανάπτυξη. Ως το 2020 μόνο τέσσερα κράτη - μέλη κατάφεραν αυτό το στόχο, άρα, συμπέρανε, «έχουμε ως Ε.Ε. μπροστά μας μια μεγάλη πρόκληση για το πώς θα μπορέσουμε να αυξήσουμε τις δαπάνες για έρευνα και ανάπτυξη. Εθνικός όσο και ευρωπαϊκός στόχος».

Αντίστοιχη είναι η υστέρηση και στην καινοτομία εν συγκρίσει μάλιστα με τις ΗΠΑ και την Κίνα, γι' αυτό και, συμπλήρωσε, η Ε.Ε. πρέπει να στηρίξει και το κομμάτι της καινοτομίας. Εν κατακλείδι, «με το τρέχον ΕΣΠΑ έχουμε πάνω από ένα δισ. ευρώ που πηγαίνει σε δράσεις έρευνας και ανάπτυξης, ενώ με το επόμενο ΕΣΠΑ σχεδιάζουμε ακόμη περισσότερους πόρους σε αυτήν την κατεύθυνση».

Ρόδη Κράτσα: «Το ευρωπαϊκό εγχείρημα χρειάζεται τους πολίτες»

Ακολούθως η Ρόδη Κράτσα, περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων και πρώην αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου θύμισε το τρίπτυχο του Κωνσταντίνου Καραμανλή για το τι περιμένει η Ελλάδα από την Ευρώπη: Ανάπτυξη - Εσωτερική ασφάλεια και σταθερότητα - Ασφάλεια στα σύνορά της και στη θέση της στο σύγχρονο κόσμο. Ερχόμενη, όμως, στο σήμερα, η Ρ. Κράτσα τόνισε τη σημασία που έχει να γίνει αποδεκτό από τους πολίτες το ευρωπαϊκό εγχείρημα: «κανένα πολιτικό σχέδιο δεν μπορεί να ευδοκιμήσει αν δεν γίνει αποδεκτό, επιθυμητό από τους πολίτες», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Κ. Μπακογιάννης: Αλμα στην πορεία εθνικής ολοκλήρωσης

Η Ευρώπη είναι κάτι το αυτονόητο για τις νεότερες γενιές, σημείωσε εισαγωγικώς ο δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης -«κι αυτό το οφείλουμε στον Κωνσταντίνο Καραμανλή. Η πραγματικότητα είναι ότι δεν θα έπρεπε να γιορτάζουμε μόνα τους τα 40 χρόνια, αλλά να τα γιορτάζουμε μαζί με τα 200 χρόνια του νεοελληνικού κράτους. Γιατί ήταν από πιο σημαντικά βήματα, αν όχι άλμα, στην πορεία της εθνικής ολοκλήρωσης».

Όμως ο δήμαρχος Αθηναίων ζήτησε να είμαστε αισιόδοξοι για το μέλλον για τον εξής λόγο: «κανένας άλλος λαός της Ευρώπης δεν έχει περάσει αυτά που έχουμε περάσει οι Έλληνες για να μείνει στην Ευρώπη και το ευρώ». Την ώρα, άλλωστε, που «ανακοινωνόταν ένα μνημόνιο ακόμη, οι Έλληνες, σε συντριπτικά ποσοστά, έλεγαν πως θέλουν να μείνουν στην Ευρώπη και το ευρώ. Επειδή κανένας λαός δεν έχει πληρώσει τόσο ακριβά τη συμμετοχή στην Ε.Ε. νομίζω ότι μπορούμε να είμαστε πολύ σίγουροι για το αύριο και το μεθαύριο της χώρας», υπογράμμισε ο Κ. Μπακογιάννης.

Πηγή: ΑΜΠΕ