Περιβάλλον
Πέμπτη, 06 Μαΐου 2021 16:45

Επιστήμονες δημιούργησαν οικολογικό τζάμι από…ξύλο

Πρόκειται για ένα φιλικό στο περιβάλλον επαναστατικό υλικό που μπορεί να τοποθετηθεί σε παράθυρα και άλλες επιφάνειες

Η λιγνίνη είναι ένα τρισδιάστατο φαινολικό πολυμερές και το χημικό συστατικό που ξεχωρίζει το ξύλο από τις άλλες κυτταρινικές ουσίες που παράγονται στη φύση. Η λιγνίνη είναι αυτή εμποδίζει το φως να περάσει μέσα από το ξύλο. Ερευνητές του Παγκόσμιου Κέντρου Ξύλου είχαν παρουσιάσει το 2016 ένα είδος διάφανου ξύλου αντικαθιστώντας την λιγνίνη με πολυμερή από ορυκτά υλικά.

Επιστήμονες του Βασιλικού Ινστιτούτου Τεχνολογίας της Στοκχόλμης (ΚΤΗ) βρήκαν τρόπο να δημιουργήσουν ένα είδος διάφανου τζαμιού από ξύλο αντικαθιστώντας την λιγνίνη με έλαια από την φλούδα των πορτοκαλιών, των λεμονιών αλλά και από μέρη εσπεριδοειδών που δεν καταναλώνουμε ή χρησιμοποιούμε κάπου και συνήθως καταλήγουν στα σκουπίδια.

Το ξύλο που δημιούργησαν έχει 90% ποσοστό διαπερατότητας του φωτός και είναι φυσικά πολύ πιο φιλικό στο περιβάλλον από το προηγούμενο είδος διάφανου ξύλου. Οι δημιουργοί του υποστηρίζουν ότι αυτό το διάφανο ξύλο θα έχει πολλές χρήσεις και εφαρμογές όπως σε έξυπνα παράθυρα, σε συστήματα θέρμανσης, σε ξύλινα συστήματα λέιζερ κ.α. Οι ερευνητές αφαιρούν την λιγνίνη από το ξύλο και στην θέση της βάζουν το εναλλακτικό υλικό που επιτρέπει στο φως περνάει. Στην όλη διαδικασία δεν χρησιμοποιούνται διαλυτικές ουσίες και τα χημικά που χρησιμοποιούνται προέρχονται από φυσικά οργανικά υλικά.

«Η αντικατάσταση των ορυκτών πολυμερών από ένα επίσης σταθερό αλλά πιο οικολογικό υλικό ήταν μια μεγάλη πρόκληση» αναφέρει ο Λαρς Μπέργκλαντ, επικεφαλής του τμήματος Τεχνολογίας Ινών και Πολυμερών του Βασιλικού Ινστιτούτου Τεχνολογίας της Στοκχόλμης. Η ανάπτυξη εναλλακτικών τύπων γυαλιού είναι σημαντική αφού μπορεί να βοηθήσει στον περιορισμό της χρήσης του πραγματικού γυαλιού το οποίο ίσως σύντομα αντιμετωπίσει μεγάλες ελλείψεις και εξαιτίας της χρήσης του για τα δισεκατομμύρια φιαλίδια των εμβολίων κατά του κορονοϊού.