Κόσμος
Τετάρτη, 05 Μαΐου 2021 16:46

Επικρίνουν τις εξαγωγές όπλων οι πολίτες τεσσάρων μεγάλων ευρωπαϊκών χωρών

Σε τέσσερις μεγάλες ευρωπαϊκές χώρες (Γερμανία, Γαλλία, Ισπανία, Ιταλία), η πλειοψηφία των πολιτών ασκεί κριτική στην πολιτική εξαγωγών όπλων των κυβερνήσεών τους, ενώ στις τρεις τάσσεται και υπέρ της μείωσης των αμυντικών δαπανών της χώρας τους, σύμφωνα με δημοσκόπηση του ερευνητικού ινστιτούτου YouGov. :

Σε τέσσερις μεγάλες ευρωπαϊκές χώρες (Γερμανία, Γαλλία, Ισπανία, Ιταλία), η πλειοψηφία των πολιτών ασκεί κριτική στην πολιτική εξαγωγών όπλων των κυβερνήσεών τους, ενώ στις τρεις τάσσεται και υπέρ της μείωσης των αμυντικών δαπανών της χώρας τους, σύμφωνα με δημοσκόπηση του ερευνητικού ινστιτούτου YouGov.

Το 60% των ερωτηθέντων στη Γερμανία, το 53% στη Γαλλία, το 61% στην Ισπανία και το 65% στην Ιταλία θεωρούν ότι δεν τηρούνται επαρκώς από τις κυβερνήσεις τους οι ηθικές και δεοντολογικές αρχές στο θέμα των εξαγωγών όπλων.

Διαφορετική είναι όμως η στάση των ερωτηθέντων στην Γαλλία από τις υπόλοιπες τρεις χώρες στο ζήτημα των ιδίων αμυντικών δαπανών, όπως προκύπτει από την ίδια δημοσκόπηση, η οποία βρίσκεται στη διάθεση του Γερμανικού Πρακτορείου Ειδήσεων (dpa).

Στη Γαλλία, μόνο το 40% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι ο αμυντικός προϋπολογισμός της χώρας πρέπει να μειωθεί, όχι μόνο λόγω της πανδημίας της κορωνοϊού αλλά και ανεξάρτητα από αυτήν. Η πλειοψηφία των Γάλλων τάσσεται είτε κατά των περικοπών, είτε υπέρ της αύξησης των αμυντικών δαπανών ή απλώς δεν έχει γνώμη.

Η κατάσταση είναι διαφορετική στις άλλες τρεις χώρες: στη Γερμανία το 63% των ερωτηθέντων επιθυμεί την μείωση των αμυντικών δαπανών της χώρας τους, στην Ισπανία το 70%, στην Ιταλία μάλιστα το 79% των ερωτηθέντων.

«Στη χώρα μας, καθώς και σε γειτονικές χώρες, η πλειοψηφία θεωρεί την πολιτική εξαγωγής όπλων ανήθικη. Η βιομηχανία όπλων και οι κυβερνώντες έχουν όμως απομονωθεί από τους πολίτες σε μια ανήθικη γυάλα», δήλωσε ο Αλεξάντερ Λουτς, αρμόδιος για θέματα αφοπλισμού της γερμανικής Greenpeace.

Εν όψει της προγραμματισμένης πανευρωπαϊκής συνεργασίας στον τομέα των εξοπλισμών, όπως το Σύστημα Εναέριας Μάχης (FCAS), ο Λουτς επεσήμανε επίσης ότι «σύμφωνα με την έρευνα, οι πολίτες των τεσσάρων κρατών είναι εξαιρετικά επικριτικοί ως προς αυτό εάν αργότερα θα πωληθεί το σύστημα αυτό -χωρίς να προηγηθεί ο ανάλογος έλεγχος στο εσωτερικό- σε δικτάτορες, εμπόλεμα κράτη και όσους παραβιάζουν τα ανθρώπινα δικαιώματα».

Πηγή: ΑΜΠΕ