Πολιτιστικά
Τρίτη, 29 Μαΐου 2007 16:01

Στην τελική ευθεία η κατασκευή του Νέου Μουσείου της Ακρόπολης

Στην τελική ευθεία εισέρχεται το έργο κατασκευής του Νέου Μουσείου της Ακρόπολης, όπως είπε ο υπουργός Πολιτισμού Γιώργος Βουλγαράκης σε συνέντευξη Τύπου για την πορεία του έργου. Σύμφωνα με το υπουργό, ρεαλιστικός χρόνος περαίωσης των εργασιών κατασκευής του κτιρίου θεωρείται ο Σεπτέμβριος του 2007. Όσον αφορά το χρονοδιάγραμμα της μεταφοράς των εκθεμάτων, η έναρξη των εργασιών υπολογίζεται τον Σεπτέμβριο του 2007 και η ολοκλήρωσή τους εντός του έτους. Όπως εξήγησε ο υπουργός, λόγω της ιδιαιτερότητας του εγχειρήματος, δεν μπορεί να δοθεί ακριβές χρονοδιάγραμμα, με δεδομένο ότι η μεταφορά των αρχαιοτήτων εξαρτάται άμεσα και από τις καιρικές συνθήκες. Ο προϋπολογισμός του όλου εγχειρήματος ανέρχεται στα 2,5 εκατ. ευρώ

Όπως επεσήμανε ο υπουργός, «η ανεπάρκεια του παλιού Μουσείου πάνω στο Βράχο είχε οδηγήσει πολλά από τα αρχαιολογικά ευρήματα των ανασκαφών της Ακρόπολης σε άλλα μουσεία της Αθήνας, αλλά και σε αρχαιολογικές αποθήκες». Το νέο μουσείο –πρόσθεσε- πρόκειται να στεγάσει έργα ενός συγκεκριμένου μνημειακού συνόλου, μια συλλογή μεγάλη και ομοιογενή, που θα περιλαμβάνει ό,τι προέρχεται από την Ακρόπολη, καθώς και τα αρχιτεκτονικά γλυπτά που διεκδικεί η Ελλάδα από το Βρετανικό Μουσείο.

Το σύνθετο εγχείρημα της κατασκευής του Νέου Μουσείου Ακρόπολης περιλαμβάνει τις ακόλουθες ενότητες εργασιών:

1. Την κατασκευή του κτηρίου

2. Τη διαμόρφωση του άμεσου περιβάλλοντος χώρου

3. Την ανάδειξη της ανασκαφής

4. Την αποσυναρμολόγηση και τη συντήρηση των αρχαιοτήτων από το Μουσείο του Βράχου

5. Τη μεταφορά των εκθεμάτων

Τέλος, για την ολοκλήρωση του εγχειρήματος επιβάλλονται εργασίες ανάδειξης της ευρύτερης περιοχής. Στην προσπάθεια αυτή:

• Θα πεζοδρομηθεί η Μακρυγιάννη.

• Θα δοθούν κίνητρα στους ιδιοκτήτες γειτονικών κτηρίων για ανακαίνιση των όψεων των κτηρίων τους.

• Θα αναστηλωθούν τα δύο κτήρια επί της Χατζηχρήστου, που βρίσκονται εντός του οικοπέδου του Μουσείου και θα χρησιμοποιηθούν για τις ανάγκες του Νέου Μουσείου.

• Αναμένεται πρόταση για προσαρμογή των κατασκευών του Μετρό στο αρχιτεκτονικό ύφος του νέου Μουσείου.

• Kτήρια (3) επί της Διονυσίου Αρεοπαγίτου