Κόσμος
Τρίτη, 29 Μαΐου 2007 19:05

Ρωσία: Δοκιμή νέου διηπειρωτικού βαλλιστικού πυραύλου

Σε δοκιμαστική εκτόξευση ενός νέου διηπειρωτικού βαλλιστικού πυραύλου πολλαπλών κεφαλών, σχεδιασμένου να αποφεύγει τα συστήματα αντιπυραυλικής άμυνας, προέβη η Ρωσία, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο ¶μυνας της χώρας.

Ο πύραυλος RS-24 μπορεί να φέρει ως και 10 διαφορετικές πυρηνικές κεφαλές, σύμφωνα με το υπουργείο.

Όπως δήλωσε ο αντιπρόεδρος της ρωσικής κυβέρνησης Σεργκέι Ιβανόφ, ο νέος πύραυλος μπορεί να διαπεράσει οποιαδήποτε αντιπυραυλική ασπίδα.

«Τα νέα τακτικά και στρατηγικά συγκροτήματα (της Ρωσίας) μπορούν να διαπεράσουν οποιοδήποτε υπάρχον ή μελλοντικό πυραυλικό αμυντικό σύστημα», δήλωσε ο Ιβανόφ.

Η Ρωσία έχει δηλώσει πως τα σχέδια των ΗΠΑ για μια πυραυλική ασπίδα στην ανατολική Ευρώπη συνιστούν απειλή για την ασφάλειά της.

Η ανάπτυξη αμερικανικής αντιπυραυλικής ασπίδας στην Ευρώπη θα μετατρέψει τη γηραιά ήπειρο σε «πυριτιδαποθήκη», σημείωσε σήμερα ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν.

«Κρίνουμε ότι είναι επιζήμιο και επικίνδυνο να μετατραπεί η Ευρώπη σε πυριτιδαποθήκη και να τη γεμίσουμε με νέα όπλα», ανέφερε ο Πούτιν κατά την υποδοχή του πορτογάλου προέδρου Ζοζέ Σόκρατες στο Κρεμλίνο.

«Αυτό δημιουργεί νέους και ανώφελους κινδύνους για όλο το σύστημα διεθνών και ευρωπαϊκών σχέσεων», δήλωσε προς τον Σόκρατες, του οποίου η χώρα θα αναλάβει την εκ περιτροπής προεδρία της ΕΕ την 1η Ιουλίου.

ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, Γαλλικό Πρακτορείο