Η πλειονότητα των Αμερικανών στηρίζει τα οικονομικά μέτρα που προκρίνει ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, σύμφωνα με μια δημοσκόπηση της εταιρείας Ipsos για το πρακτορείο Reuters, συμπεριλαμβανομένων των αυξήσεων φόρων και του υψηλότερου ελάχιστου μισθού.
Η πλειονότητα των Αμερικανών στηρίζει τα οικονομικά μέτρα που προκρίνει ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, σύμφωνα με μια δημοσκόπηση της εταιρείας Ipsos για το πρακτορείο Reuters, συμπεριλαμβανομένων των αυξήσεων φόρων και του υψηλότερου ελάχιστου μισθού.
Η δημοσκόπηση αυτή δείχνει επίσης ότι οι Ρεπουμπλικάνοι ψηφοφόροι είναι διχασμένοι όσον αφορά την πολιτική της «διάχυσης του πλούτου από τα πάνω προς τα κάτω» (trickle-down economics) την οποία υιοθετούν οι ηγέτες του κόμματος από την εποχή του Ρόναλντ Ρίγκαν, πριν από περίπου 40 χρόνια.
Στην ομιλία του στο Κογκρέσο ο Μπάιντεν έκρινε ότι η θεωρία αυτή, σύμφωνα με την οποία οι φοροαπαλλαγές στις μεγάλες επιχειρήσεις και η φορολογική ελάφρυνση των μεγάλων εισοδημάτων θα έχει ως αποτέλεσμα τη βελτίωση όλων των κοινωνικών στρωμάτων, δεν λειτούργησε ποτέ. Η δημοσκόπηση διενεργήθηκε μετά την ομιλία του.
Η θεωρία αυτή αποτελεί αντικείμενο έντονης δημόσιας συζήτησης από την εποχή που ο Ρίγκαν την έθεσε στο επίκεντρο της οικονομικής στρατηγικής του, τη δεκαετία του 1980. Μια μελέτη του 2020 (https://www.lse.ac.uk/News/Latest-news-from-LSE/2020/L-December/Tax-cuts-for-the-rich) του London School of Economics που περιλαμβάνει στοιχεία από 18 χώρες σε διάστημα 50 ετών δείχνει ότι η μοναδική ουσιαστική επίπτωση της σημαντικής φοροελάφρυνσης των πλουσίων ήταν να αυξηθεί η εισοδηματική ανισότητα. Ελάχιστα ήταν τα οφέλη για τη μείωση της ανεργίας ή την οικονομική ανάπτυξη.
Η διάχυση του πλούτου
Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της Ipsos, σχεδόν οι μισοί Αμερικανοί (51%) συμφωνούν με τη δήλωση ότι «η οικονομία της διάχυσης του πλούτου δεν λειτούργησε ποτέ στην Αμερική» ενώ το 26% διαφωνεί. Μεταξύ των Ρεπουμπλικάνων ψηφοφόρων, τέσσερις στους δέκα συμφωνούν ότι πρόκειται για μια αποτυχημένη θεωρία και τρεις στους δέκα διαφωνούν. Στους Δημοκρατικούς, οι επτά στους δέκα συμφωνούν και δύο στους δέκα διαφωνούν.
Συνολικά, το 735 των ερωτηθέντων απάντησε ότι εγκρίνει το οικονομικό μήνυμα του προέδρου Τζο Μπάιντεν.
Πιο συγκεκριμένα:
-Το 69% συμφωνεί να δίνουν οι εργοδότες 12 εβδομάδες πληρωμένη άδεια για οικογενειακούς και ιατρικούς λόγους.
-Το 65% συμφωνεί τα δύο πρώτα χρόνια σπουδών σε κοινοτικά κολέγια να είναι δωρεάν για όλους.
-Το 65% στηρίζει τις αυξήσεις φόρων για τους πλούσιους.
-Το 64% συμφωνεί να αυξηθούν οι έρευνες των φορολογικών αρχών στους εύπορους φοροφυγάδες.
-Το 63% συμφωνεί στην αύξηση του ομοσπονδιακού κατώτερου μισθού στα 15 δολάρια την ώρα.
Να σημειωθεί επίσης ότι σχεδόν τρεις στους τέσσερις (ποσοστό 74%) χαρακτήρισαν «ιστορική» την εικόνα με τις δύο κορυφαίες γυναίκες πολιτικούς, την αντιπρόεδρο Κάμαλα Χάρις και την πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόζι, να στέκουν πίσω από τον Μπάιντεν ενώ εκείνος εκφωνούσε την ομιλία του, το βράδυ της Τετάρτης.
Η δημοσκόπηση έγινε διαδικτυακά, στα αγγλικά, σε δείγμα 1.000 ενηλίκων, εκ των οποίων οι 290 δηλώνουν Ρεπουμπλικάνοι και οι 360 Δημοκρατικοί. Το περιθώριο στατιστικού σφάλματος ανέρχεται στις 5 μονάδες.
Πηγές: ΑΜΠΕ, Reuters