Πολιτική
Τετάρτη, 30 Μαΐου 2007 11:21

Υπερψηφίστηκε επί της αρχής το σχ/ν για το σύστημα προμηθειών των νοσοκομείων

Υπερψηφίστηκε επί της αρχής αργά χθες στην Ολομέλεια της Βουλής από τους βουλευτές της ΝΔ, το σχέδιο νόμου του υπουργείου Υγείας για τον εξορθολογισμό του συστήματος προμηθειών των νοσοκομείων.

Το σχέδιο νόμου προβλέπει την ίδρυση εννεαμελούς Επιτροπής Προμηθειών Υγείας, στελεχούμενη από την κυβέρνηση, που θα έχει την ευθύνη του σχεδιασμού του συστήματος προμηθειών στον τομέα της Υγείας και της Κοινωνικής Αλληλεγγύης.

Πιο συγκεκριμένα: Θα καταρτίζει το ετήσιο πρόγραμμα προμηθειών των εν λόγω φορέων, θα καθορίζει την κατά περίπτωση διαγωνιστική διαδικασία, θα συντάσσει τον ετήσιο προϋπολογισμό δαπανών, θα εγκρίνει τις τεχνικές προδιαγραφές προϊόντων και υπηρεσιών, ενώ θα αναλαμβάνει και την οικονομική διαχείριση του προγράμματος, έχοντας τη δυνατότητα και σύναψης συμβάσεων με εμπορικές Τράπεζες για τη χρηματοδότησή του.

Η αντιπολίτευση επέμεινε στις ενστάσεις που είχε διατυπώσει κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής - το μεν ΠΑΣΟΚ θεωρώντας την πρόταση νόμου υπερσυγκεντρωτική, δυσλειτουργική και υπουργοκεντρική, ενώ τα κόμματα της ελάσσονος αντιπολίτευσης έκριναν ότι συμβάλλει στην περαιτέρω ιδιωτικοποίηση της υγείας, εγκυμονώντας κινδύνους σε περίπτωση που τα νοσοκομεία δεν θα είναι σε θέση να ανταποκριθούν στα δάνεια που θα έχουν συνάψει.

Ενόψει της άρνησης της αντιπολίτευσης να υπερψηφίσει το νομοσχέδιο, ο υπουργός Υγείας, Δημήτρης Αβραμόπουλος, έκανε λόγο για «κοινή αποτυχία», επιμένοντας ότι η αξιωματική αντιπολίτευση, ενώ μπορούσε να συμβάλλει με προτάσεις της στη βελτίωση της νομοθετικής πρότασης, επέλεξε την στείρα άρνηση που οδηγεί στην διατήρηση της παγιωμένης ανορθολογικής κατάστασης.

«Ήταν κατάσταση αυτή που υπήρχε πριν; Απορώ: Είναι δυνατόν να υπάρχει κανείς που να μην αντιλαμβάνεται την ιδιαιτερότητα και ξεχωριστή σημασία να πάρει αυτό το υπουργείο την κατάσταση στα χέρια του;» αναρωτήθηκε ο κ. Αβραμόπουλος.

«Έχετε έρθει εδώ, έτοιμοι να πείτε ένα όχι. Θα είστε απόντες από τη μεγαλύτερη και σημαντικότερη τομή που έγινε τις τελευταίες δεκαετίες στο ΕΣΥ και που έχει να κάνει με αυτή την ευαίσθητη πλευρά της διαχείρισης του δημοσίου χρήματος» ανέφερε ο υπουργός Υγείας. «Το περιβάλλον στο χώρο των προμηθειών, είναι κατακερματισμένο, άναρχο και αδιαφανές. Προσπάθησαν και δικοί σας υπουργοί να καταπολεμήσουν τα πιράνχας, αλλά δεν τα κατάφεραν. Η στάση σας δεν βοηθά».

«Εδώ δεν γίνεται τομή και μεταρρύθμιση. Εδώ ψηφίζουμε τον δέκατο νόμο της ΝΔ που δεν θα εφαρμοστεί» απάντησε ο υπεύθυνος Υγείας του Κ.Σ. του ΠΑΣΟΚ, Χρήστος Πρωτόπαπας. «Είναι αδύνατον να αποφασίζεται από την Αθήνα από ποιόν θα αγοράζει ψωμί και γάλα το νοσοκομείο των Χανίων. Ακόμα κι αν μπουν εξαιρέσεις, νόμος που από την αρχή κάνει τις εξαιρέσεις κανόνα, δεν είναι διαδικασία. Οι μόνοι νόμοι της ΝΔ που εφαρμόζονται, είναι εκείνοι που αλλάζουν τις ονομασίες των δομών υγείας, οι νόμοι όπου αλλάζει ο Μανωλιός τον σκούφο του αλλιώς» συμπλήρωσε χαρακτηριστικά.

Εξάλλου, ο υπουργός Υγείας δήλωσε άγνοια για το ενδεχόμενο εξόφλησης των χρεών των νοσοκομείων με ομόλογα (όπως έγραψε κυριακάτικη εφημερίδα). Κληθείς από τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΠΑΣΟΚ, Μιλτιάδη Παπαϊωάννου, να διευκρινίσει εάν η κυβέρνηση μελετά το ενδεχόμενο εξόφλησης των χρεών των νοσοκομείων με τη βοήθεια ομολόγων, ο κ. Αβραμόπουλος απάντησε: «Είναι η πρώτη φορά το ακούω αυτό - και είναι από τον κ. Παπαϊωάννου».

Πηγή ΑΠΕ