Κόσμος
Τετάρτη, 30 Μαΐου 2007 11:46

Τουρκία: Αρματα μάχης προς την μεθόριο με το Ιράκ

Αυξάνονται οι φόβοι για πιθανή τουρκική επέμβαση στο βόρειο Ιράκ, καθώς η Αγκυρα στέλνει προς το τουρκο-ιρακινά σύνορα άρματα μάχης, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες.

Φορτηγά που μεταφέρουν 20 άρματα μάχης αναχώρησαν από στρατόπεδο στο Μαρντίν, κοντά στα σύνορα με τη Συρία, με προορισμό την τουρκο-ιρακινή μεθόριο.

Οι φήμες για πιθανή επέμβαση της Τουρκίας στο βόρειο Ιράκ με στόχο την εξουδετέρωση της δράσης των Κούρδων ανταρτών του ΡΚΚ, έχουν ενισχυθεί την τελευταία εβδομάδα, παρά την σαφή αντίδραση των Ηνωμένων Πολιτειών, που φοβούνται ότι μια τέτοια κίνηση της Αγκυρας θα δρούσε αποσταθεροποιητικά για το ιρακινό Κουρδιστάν.

Κατά της τουρκικής επέμβασης στο βόρειο Ιράκ έχει ταχθεί κατηγορηματικά και ο κούρδος ηγέτης Μασούντ Μπαρζανί.

Ανησυχία για την ενδεχόμενη επέμβαση εκφράζουν και πολλοί Κούρδοι χωρικοί στην νοτιοανατολική Τουρκία. "Υποστηρίζουμε μεν τις επιχειρήσεις του τουρκικού στρατού στις ορεινές περιοχές της νοτιοανατολικής Τουρκίας, καθώς έχουμε υποφέρει από τη δράση του ΡΚΚ, αλλά δεν νομίζω ότι θα ήταν καλό να εισβάλει ο στρατός στο βόρειο Ιράκ καθώς ο Μπαρζανί έχει καταστήσει σαφές ότι δεν θα αποδεχτεί την παρουσία τούρκων στρατιωτών", λέει ο Ναντίρ Καραντενίζ, Τούρκος αξιωματούχος στο χωριό Κορουμπλού, που βρίσκεται κοντά σε μια στρατιωτική βάση, μερικά χιλιόμετρα από τα σύνορα.

Οι κάτοικοι που ζουν κοντά στη μεθόριο φοβούνται ακόμη ότι ενδεχόμενη επέμβαση στο βόρειο Ιράκ θα πλήξει και τις οικονομικές σχέσεις στις δύο πλευρές των συνόρων. "Μια τέτοια επέμβαση θα οδηγούσε σε μεγαλύτερα δεινά,σε μεγαλύτερες απώλειες και θα συνιστούσε πλήγμα στις αρμονικές σχέσεις μεταξύ Τούρκων και κούρδων " λέει ο δήμαρχος της Σιλώπης, Μαχσούν Κουνούρ.

Οι κάτοικοι της Σιλώπης, που βρίσκεται 15 χιλιόμετρα από τα σύνορα με το Ιράκ, φοβούνται πάντως ότι η επέμβαση είναι πολύ πιθανή. "Η πιθανότητα να περάσουν οι τούρκοι στρατιώτες τα σύνορα είναι 90%. Αυτή τη στιγμή παραμένουν εντός των συνόρων μας", λέει ο 22χρονος Σαντίκ Πουσάτ και προσθέτει: "Αν ο στρατός μπει στο Ιράκ θα πρέπει να εγκαταλείψουμε τη ζωή μας εδώ και να μεταναστεύσουμε προς τη Δύση".

Οι επιχειρήσεις του τουρκικού στρατού εστιάζονται αυτή τη στιγμή στην καταστολή της δράσης των Κούρδων ανταρτών στο τουρκικό έδαφος. Οι δυνάμεις ασφαλείας σκότωσαν χθες 10 αντάρτες του ΡΚΚ σε όλη την περιοχή.

Η προοπτική μιας τουρκικής επέμβασης έχει πυροδοτήσει νέα ένταση στις σχέσεις της Αγκυρας με τις Ηνωμένες Πολιτείες. Δύο αμερικανικά μαχητικά αεροσκάφη, προερχόμενα από το Ιράκ, παραβίασαν για τέσσερα λεπτά τον τουρκικό εναέριο χώρο την περασμένη εβδομάδα, προκαλώντας την οργισμένη αντίδραση της Αγκυρας, που είδε στην ενέργεια αυτή ένα μήνυμα της Ουάσιγκτον κατά της επέμβασης στο βόρειο Ιράκ, ενώ από την πλευρά τους οι αμερικανικές αρχές ανέφεραν ότι το περιστατικό έγινε "από λάθος".

Ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προειδοποίησε μάλιστα με αντίποινα τις Ηνωμένες Πολιτείες αν παραβιαστεί και πάλι ο τουρκικός εναέριος χώρος.

"Τους έχουμε προειδοποιήσει να μην ξαναρχίσουν... εάν γίνει κάτι τέτοιο... εάν αυτό πάρει μια διαφορετική τροπή, αυτό που θα κάνουμε εμείς προφανές", τόνισε ο Ερντογάν σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό δίκτυο NTV, χωρίς να διευκρινίσει το είδος της αντίδρασης.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ