Την Τετάρτη 28/04 στις 10 η ώρα Ελβετίας ξεκινά το πρόγραμμα της Άτυπης Πενταμερούς για το Κυπριακό, στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών στην Γενεύη. Νωρίτερα σήμερα ο Έλληνας ΥΠΕΞ συναντήθηκε με τον Νίκο Αναστασιάδη, με στόχο τον συντονισμό των δύο μερών. Σημαντική είναι η υποστήριξη του Στέιτ Ντιπάρτμεντ που στηρίζει τις ελληνικές θεσεις.
Την Τετάρτη 28/04 στις 11 το πρωί ώρα Ελλάδας και Κύπρου (10 η ώρα Ελβετίας) ξεκινά το πρόγραμμα της Άτυπης Πενταμερούς για το Κυπριακό, στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών στην Γενεύη. Η Διάσκεψη θα ξεκινήσει με συνάντηση της ολομέλειας των συμμετεχόντων μερών και με εναρκτήριες αναφορές του ΓΓ των ΗΕ, των ηγετών των δύο κοινοτήτων και των Υπουργών Εξωτερικών των τριών εγγυητριών δυνάμεων.
Θα ακολουθήσουν διμερείς συναντήσεις του ΓΓ των ΗΕ με τα εμπλεκόμενα μέρη, στο κτήριο των ΗΕ, στη Γενεύη. Συγκεκριμένα, με συμμετοχή 1 συν 5, ο ΓΓ των ΗΕ θα έχει συνάντηση με τον Υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου στις 3μμ (ώρα Κύπρου) και μια ώρα αργότερα θα ακολουθήσει διμερής συνάντηση του με τον Υπουργό. Εξωτερικών της Ελλάδας κ. Νίκο Δένδια.
Θα ακολουθήσουν διμερείς συναντήσεις του ΓΓ των ΗΕ με τα εμπλεκόμενα μέρη, στο κτήριο των ΗΕ, στη Γενεύη. Συγκεκριμένα, με συμμετοχή 1 συν 5, ο ΓΓ των ΗΕ θα έχει συνάντηση με τον Υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου στις 3μμ (ώρα Κύπρου) και μια ώρα αργότερα θα ακολουθήσει διμερής συνάντηση του με τον Υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας κ. Νίκο Δένδια.
Στις 5μμ (ώρα Κύπρου), ο ΓΓ των ΗΕ θα συναντηθεί με τον Υπουργό Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου κ. Ντόμινικ Ράαμπ και μία ώρα αργότερα με τον ηγέτη της τουρκοκυπριακής κοινότητας κ. Ερσίν Τατάρ.
Στις 7μμ ο ΓΓ των ΗΕ θα έχει συνάντηση με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη. Θα ακολουθήσει συνάντηση της ολομέλειας της διάσκεψης, στις 8μμ (ώρα Κύπρου) και στη συνέχεια οι συμμετέχοντες θα παρακαθίσουν σε δείπνο.
Νωρίτερα σήμερα, μάλιστα ο Έλληνας ΥΠΕΞ συναντήθηκε με τον Νίκο Αναστασιάδη, με στόχο τον συντονισμό των δύο μερών
Η σημερινή μέρα, Μεγάλη Τρίτη, ολοκληρώθηκε με τις διμερείς συναντήσεις του Αντόνιο Γκουτέρες με τις δύο αντιπροσωπείες Η πρώτη συνάντηση έγινε με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ερσίν Τατάρ, ενώ ακολούθησε η ελληνοκυπριακή πλευρά υπό τον Νίκο Αναστασιάδη.
Αθήνα και Λευκωσία έχουν χαράξει τις κόκκινες γραμμές για λύση που οδηγεί σε διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία, συμβατή με το πλαίσιο του ΟΗΕ και το ευρωπαϊκό κεκτημένο, κατάργηση του συστήματος εγγυήσεων και αποχώρηση των στρατευμάτων κατοχής.
Το στρατόπεδο Τσαβούσογλου – Τατάρ επέμεινε στην πρόταση για λύση δυο κράτη. Η τουρκική τορπίλη στις συνομιλίες σύμφωνα με κυπριακές πηγές ενημέρωσης, υποκρύπτει τον στόχο για τη διεξαγωγή μιας νέας διάσκεψης τον προσεχή Ιούνιο. Η ίδια ανάλυση θέλει την εξασφάλιση της αναβάθμισης της τελωνειακής ένωσης Τουρκίας – Ε.Ε να στρώνει το χαλί των διαπραγματεύσεων.
Τη διάρκειας μίας ώρας και 45 λεπτών συνάντηση με τον Αντόνιο Γκουτέρες ακολούθησε συνάντηση του Νίκου Αναστασιάδη με τον υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας Νίκο Δένδια, ο οποίος εξέφρασε την πλήρη στήριξη της Ελλάδας για επίλυση του Κυπριακού επί τη βάσει των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και του ευρωπαϊκού κεκτημένου.
Ο κ. Δένδιας, ήδη πριν την έναρξη της πενταμερούς, μέσω twitter, έκανε λόγο για “στενό συντονισμό Ελλάδας και Κύπρου και [την} επιβεβαίωση της πλήρους στήριξης για επίλυση του Κυπριακού στη βάση των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και του ευρωπαϊκού κεκτημένου” εξέφρασε μέσω twitter πριν από την έναρξη της Πενταμερούς ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας.
Μήνυμα υψηλού συμβολισμού εξέπεμψε η αμερικανική διπλωματία με το καλωσόρισμα του εκπροσώπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ στην έναρξη των εργασιών της πενταμερούς να περιλαμβάνει τη διακριτή αναφορά στην υποστήριξη των ΗΠΑ στην επανένωση της Κύπρου ως μιας διζωνικής-δικοινοτικής ομοσπονδίας.
Μετά το δείπνο που παρέθεσε ο Αντόνιο Γκουτέρες στις αντιπροσωπείες που βρίσκονται στη Γενεύη, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας έχει συγκαλέσει συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου, προκειμένου να ενημερώσει τις ηγεσίες των κυπριακών κομμάτων για τη συνάντησή του με τον γενικό γραμματέα.
Την ώρα που ο ηγέτης των Τουρκοκυπρίων εξηγούσε στον Αντόνιο Γκουτέρες τις θέσεις του περί δημιουργίας δύο κρατών στην Κύπρο, εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ επαναλάμβανε, σε ερώτηση του Κυπριακού Πρακτορείου, ότι οι ΗΠΑ χαιρετίζουν «τις προσπάθειες του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ», όπως και ότι «συνεχίζουν να υποστηρίζουν μία κυπριακής ηγεσίας διευθέτησης για επανένωση της νήσου ως μία διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία, που θα ωφελήσει όλους τους Κύπριους, όπως και την ευρύτερη περιοχή», πρόσθεσε.
Στη Γενεύη ο Ντόμινικ Ράαμπ
Με την πάγια παρότρυνση για επίδειξη πνεύματος «συμβιβασμού, ευελιξίας και δημιουργικότητας» μετέβη επίσης στη Γενεύη ο υπουργός Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου Ντόμινικ Ράαμπ.
Όπως μετέφερε στο ΚΥΠΕ κυβερνητικός αξιωματούχος στο Λονδίνο, η βρετανική πλευρά «δεν κάνει προβλέψεις» για την κατάληξη της διάσκεψης, αλλά θεωρεί «καλό σημάδι» την πραγματοποίησή της. «Δεν πρόκειται να έχουμε λύση αν δε βρεθούν όλοι στον ίδιο χώρο», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Ο κ. Ράαμπ πλαισιώνεται στη Γενεύη από τον Ύπατο Αρμοστή στη Λευκωσία Στίβεν Λίλι, τον αναπληρωτή πολιτικό διευθυντή του Foreign Office Έιτζεϊ Σάρμα, που πραγματοποίησε πολλές επισκέψεις στην Κύπρο τους τελευταίους μήνες, τον αναπληρωτή μόνιμο αντιπρόσωπο του Ηνωμένου Βασιλείου στα Ηνωμένα Έθνη Τζόναθαν Άλεν, που είχε κεντρικό ρόλο στις διαπραγματεύσεις του 2017, την ειδική σύμβουλό του Μπεθ Άρμστρονγκ, τον γραμματέα Τύπου του Υπουργού Εξωτερικών Γκρεγκ Σουίφτ που τον είχε συνοδεύσει στην πρόσφατη επίσκεψη στην Κύπρο και έναν ιδιαίτερο γραμματέα του.
Όπως σχολίασε διπλωματική πηγή, η σύνθεση της βρετανικής αποστολής συνιστά «βαρύ πυροβολικό» ως προς τη γνώση του Κυπριακού.