Δύο Ισπανοί δημοσιογράφοι σκοτώθηκαν όταν ένοπλοι έστησαν ενέδρα σε μια περίπολο κατά της λαθροθηρίας στην Μπουρκίνα Φάσο, επιβεβαίωσε σήμερα ο πρωθυπουργός της Ισπανίας. Τρεις πηγές των υπηρεσιών ασφαλείας της Μπουρκίνα Φάσο ανέφεραν εξάλλου ότι έχασε τη ζωή του και ένας Ιρλανδός δημοσιογράφος.
Δύο Ισπανοί δημοσιογράφοι σκοτώθηκαν όταν ένοπλοι έστησαν ενέδρα σε μια περίπολο κατά της λαθροθηρίας στην Μπουρκίνα Φάσο, επιβεβαίωσε σήμερα ο πρωθυπουργός της Ισπανίας.
Τρεις πηγές των υπηρεσιών ασφαλείας της Μπουρκίνα Φάσο ανέφεραν εξάλλου ότι έχασε τη ζωή του και ένας Ιρλανδός δημοσιογράφος.
Η κυβέρνηση της Μπουρκίνα Φάσο ανέφερε νωρίτερα ότι τέσσερις άνθρωποι, εκ των οποίων οι τρεις αλλοδαποί, αγνοούνταν μετά την επίθεση των ενόπλων. Πρόσθεσε όμως ότι οι σοροί, φωτογραφίες των οποίων είχαν αναρτηθεί σε ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης, δεν είχε επιβεβαιωθεί ότι ανήκαν στους αγνοούμενους.
Ο Ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ ωστόσο επιβεβαίωσε ότι οι δύο δημοσιογράφοι, οι οποίοι συμμετείχαν στην παραγωγή ενός ντοκιμαντέρ, είναι νεκροί. «Τα χειρότερα νέα επιβεβαιώθηκαν», έγραψε στο Twitter.
Το υπουργείο Εξωτερικών της Ιρλανδίας ανέφερε αργά το βράδυ της Δευτέρας ότι είχε ενημερωθεί για τις πληροφορίες σχετικά με την επίθεση και παρακολουθούσε τις εξελίξεις.
Μετά την επίθεση, αγνοείται επίσης ένα μέλος των ενόπλων δυνάμεων της Μπουρκίνα Φάσο.
Καμία οργάνωση δεν έχει αναλάβει προς το παρόν την ευθύνη. Η κυβέρνηση χαρακτήρισε «τρομοκράτες» τους δράστες, χωρίς ωστόσο να διευκρινίσει αν ανήκουν σε κάποια συγκεκριμένη κυβέρνηση.
Η ομάδα που δέχτηκε την επίθεση ήταν μια μονάδα της νέας κοινής δύναμης του στρατού, της αστυνομίας και της δασονομίας που είχε μόλις ολοκληρώσει την εξάμηνη εκπαίδευσή της και θα ξεκινούσε επιχειρήσεις κατά της λαθροθηρίας στις περιοχές γύρω από τον δρυμό Πάμα, στα σύνορα με το Μπενίν και το Τόγκο.
Στη Μπουρκίνα Φάσο, όπως και σε μεγάλο μέρος της περιοχής του Σαχέλ στη δυτική Αφρική, δρουν ομάδες που συνδέονται με την Αλ Κάιντα και το Ισλαμικό Κράτος, οι οποίες εξαπολύουν επιθέσεις εναντίον στρατιωτών και πολιτών, παρά τη βοήθεια των γαλλικών δυνάμεων και των κυανόκρανων του ΟΗΕ. Οι εξτρεμιστές ισλαμιστές πιστεύεται ότι κρατούν αδιευκρίνιστο αριθμό ομήρων στην Μπουρκίνα Φάσο, το Μαλί και τον Νίγηρα. Η κλιμακούμενη βία στην Μπουρκίνα Φάσο έχει οδηγήσει σε μια από τις χειρότερες προσφυγικές κρίσεις στον κόσμο. Σύμφωνα με στοιχεία των Ηνωμένων Εθνών, στην περιοχή του Σαχέλ σήμερα οι πρόσφυγες και οι εσωτερικά εκτοπισμένοι πολίτες ανέρχονται σε σχεδόν 3 εκατομμύρια.
Πηγή: ΑΜΠΕ