Πολιτική
Πέμπτη, 31 Μαΐου 2007 15:03

Γ.Παπανδρέου: «Σε ομηρία ο Πρωθυπουργός»

Προσωπική επίθεση στον πρωθυπουργό με αιχμή τα ομόλογα εξαπέλυσε σήμερα από το βήμα της Βουλής ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ζήτησε εκ νέου άμεσα εκλογές προκειμένου όπως είπε, «να απαλλαγεί η χώρα από έναν Πρωθυπουργό που βρίσκεται σε ομηρία και να κλείσει η δεξιά παρένθεση το συντομότερο».

Παρεμβαίνοντας στη συζήτηση της πρότασης νόμου του ΠΑΣΟΚ για τον περιορισμό των συμβάσεων έργου με φυσικά πρόσωπα και την κατάργηση της προσωπικής συνέντευξης στις προσλήψεις στο Δημόσιο, ο κ.Παπανδρέου επανήλθε στην υπόθεση των ομολόγων, κατηγορώντας την κυβέρνηση για απόκρυψη στοιχείων και για τη μη άσκηση διώξεων.

«Οι πολιτικές και ποινικές ευθύνες δεν παραγράφονται. Η επιστροφή των κλοπιμαίων δεν καταργεί την κλοπή, ούτε απαλλάσσει τους δράστες. Ποιοι έκλεψαν; ποιοι έχουν πολιτικές και ποινικές ευθύνες; Γιατί δεν ασκείται δίωξη; Πού και ποιες είναι οι συμβάσεις όλων των ομολόγων; Αρνείται να μας δώσει στοιχεία ο κ. Καραμανλής επί 93 μέρες χωρίς ντροπή. 93 μέρες συγκάλυψης, παρασκηνίου και συναλλαγών», υπογράμμισε ο κ. Παπανδρέου στην Ολομέλεια της Βουλής και συνέχισε λέγοντας:

«Τα ερωτήματα παραμένουν και θα απαντηθούν, θέλετε δεν θέλετε. Ποίος, πότε και με ποια διαδικασία έδωσε στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους την εντολή να κυκλοφορήσουν τα ομόλογα της απάτης; Σε ποιες τσέπες και σε ποιους λογαριασμούς κατέληξαν οι βαλίτσες με το μαύρο χρήμα; Ποίος ο ρόλος του ΣΔΟΕ στην υπόθεση; Δουλεύει για να προωθεί, ή για να φρενάρει τις έρευνες; Γιατί δεν έχουν ασκηθεί ακόμα ποινικές διώξεις 93 μέρες; Ρωτείστε τον κ. Κεδίκογλου. Ή μήπως σας διέφυγε; Γιατί σπεύδουν να καλύψουν τον κ. Κουρή; Ξέρουν ότι είναι ένοχος; Μήπως ξέρουν ότι δεν θα δεχθεί να γίνει το εξιλαστήριο θύμα, όπως ο κ. Τσιτουρίδης που στηρίζατε μέχρι τέλους; Με ποια άλλη αφορμή θα απαλλάξετε τον κ. Κουρή από τα καθήκοντά του, για να συγκαλύψετε το κόλπο γκρόσο;»

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κατηγόρησε την κυβέρνηση για «365.000 προσλήψεις σε μία τριετία, εκ των οποίων –όπως χαρακτηριστικά είπε- οι αδιαφανείς προσλήψεις κολλητών είναι πάνω από 200.000». «Την τελευταία τριετία –διευκρίνισε- υπεγράφησαν 330.00 συμβάσεις έργου με φυσικά πρόσωπα, 62.000 συμβάσεις ορισμένου χρόνου και άλλες ακόμη μέσω εμμέσου εργοδότη. Στα επιδοτούμενα μαθήματα έχουμε συμβάσεις λίγων μηνών (κυρίως στο Δημόσιο) συμβάσεις χωρίς ασφάλεια, μαθητείες χωρίς προοπτική, συμβάσεις πείνας για τους πληβείους. Υπάρχουν, όμως και οι πατρίκιοι που βολεύονται σε διοικήσεις, γραμματείες, ΝΠΙΔ και ΝΠΔΔ». «Ιδρύσατε 330 νέες αμειβόμενες επιτροπές και ομάδες εργασίας, 165 θέσεις συμβούλων υπουργών - ενώ εγώ, όταν έπαιρνα έναν σύμβουλο στο Υπουργείο Εξωτερικών, χαλούσατε τον κόσμο»,σημείωσε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Παπανδρέου επιτέθηκε στον κ.Καραμανλή και με αφορμή την πρόσφατη επίσκεψή του στην Αυστραλία. Όπως είπε, «η εξωτερική στρατηγική έχει εγκαταλειφθεί από τον κ. Καραμανλή» και παρατήρησε πως οι συναντήσεις του με την Ομογένεια συνιστούσαν μία «προεκλογική βόλτα στην Αυστραλία, προκειμένου να αποφύγει την διογκούμενη λαϊκή δυσαρέσκεια».

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έθεσε ερωτήματα και για το σημερινό δημοσίευμα περί διαρροής των θεμάτων των πανελλαδικών εξετάσεων. «Είναι αλήθεια ότι έχει συλληφθεί ο πρόεδρος της Ένωσης Ιδιοκτητών Φροντιστηρίων Ελλάδος; Η υπόθεση αφορά ένα φροντιστήριο που λέει η κυβέρνηση, ή δίκτυο που αφορά το σύνολο της Ελλάδος; Είναι σε ένα μάθημα ή σε περισσότερα; Να μιλήσει υπεύθυνα και καθαρά η κυβέρνηση και να μην προσπαθεί να συγκαλύψει και αυτή την υπόθεση», παρατήρησε ο κ. Παπανδρέου.

Παυλόπουλος: Το επίπεδο του πολιτικού λόγου καταθλίβει

«Το επίπεδο της συζήτησης και του πολιτικού λόγου καταθλίβει - και είναι κρίμα», απάντησε ο υπουργός Εσωτερικών Προκόπης Παυλόπουλος με αφορμή τα όσα είπε από το βήμα της Βουλής ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

«Ακούσατε τον κ. Παπανδρέου, που έγινε αρχηγός του ΠΑΣΟΚ για να ανανεώσει το κόμμα του, δέσμιο και αιχμάλωτο του κόμματός του, στις χειρότερες στιγμές παλαιοκομματισμού που γνώρισε ποτέ», παρατήρησε ο υπουργός και τόνισε: «Ο κ. Παπανδρέου δεν προσκόμισε σήμερα απολύτως τίποτα, εκτός από φήμες και δημοσιεύματα».

Όπως εξάλλου επεσήμανε, ακόμα κι αν είναι σωστά τα στοιχεία του προέδρου του ΠΑΣΟΚ περί 365.000 προσλήψεων, την τελευταία τριετία της κυβερνήσεως Σημίτη οι εγκρίσεις που δόθηκαν είναι πολύ περισσότερες και ανέρχονται σε 436.992».

Ο υπουργός Εσωτερικών απάντησε και στην επίθεση Παπανδρέου για την πρωθυπουργική επίσκεψη στην Αυστραλία, τονίζοντας πως «ο Πρωθυπουργός δεν έκανε βόλτες στην Αυστραλία, αλλά πήγε να δει την Ομογένεια που κανείς Πρωθυπουργός δεν πήγε να την δει - και να λύσει προβλήματα που χρόνιζαν».

Όσο για τις συμβάσεις των δομημένων ομολόγων, αυτές είπε ο κ. Παυλόπουλος «είναι όλες αναρτημένες στο site του Blοοmberg». «Δεν έχει ανθρώπους το ΠΑΣΟΚ να μπουν να τις δουν; Αητοί ήταν την εποχή του Χρηματιστηρίου» ρώτησε.

«Ο κ. Γ. Παπανδρέου προσπαθεί να χωρίσει τους Έλληνες»,τόνισε από την πλευρά ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος, Ευάγγελος Αντώναρος, κατά τη σημερινή ενημέρωση των δημοσιογράφων. «Υβρίζει και δημιουργεί συνθήκες πόλωσης, διότι έτσι πιστεύει ότι εξυπηρετείται το προσωπικό του συμφέρον. Διχάζοντας τους έλληνες διχάζει τον τόπο και τον γυρίζει δεκαετίες πίσω. Δεν πρόκειται να τον ακολουθήσουμε. Θα τον αφήσουμε να μείνει μόνος του σ΄αυτό τον κατήφορο», ανέφερε ο κ.Αντώναρος.