Πολιτική
Πέμπτη, 31 Μαΐου 2007 19:25

Ομόλογα - Τις παραιτήσεις των κ.κ. Μηλιάκη και Τσουπίδη ζητεί το ΠΑΣΟΚ

Τις παραιτήσεις του διοικητή της Αγροτικής Τράπεζας, Δημήτρη Μηλιάκου, και του προέδρου του Ταχυδρομικού Ταχυδρομείου, Παναγιώτη Τσουπίδη, ζήτησε η υπεύθυνη Οικονομίας και Οικονομικών του Κοινοβουλευτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, μετά τα όσα είπαν σήμερα στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής για το θέμα των ομολόγων, κάνοντας παράλληλα λόγο για πολιτικό και ηθικό θέμα για την κυβέρνηση.

Τόσο ο πρόεδρος του Ταχυδρομικού Ταχυδρομείου, όσο και ο διοικητής της Αγροτικής Τράπεζας ισχυρίστηκαν ότι οι επενδυτικές πρωτοβουλίες που ανέλαβαν για την αγορά δομημένων ομολόγων, ήταν επωφελείς, διέψευσαν δε ότι κατέβαλαν προμήθειες.

Από την πλευρά τους οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ εστίασαν την κριτική τους στις σχέσεις αμφοτερων με τον επικεφαλής της North Asset Management Γ. Παπαμαρκάκη, το όνομα του οποίου είχε εμπλακεί στην υπόθεση του δομημένου ομολόγου που αγόρασαν τα ασφαλιστικά ταμεία. Παράλληλα, υποστήριξαν ότι υπάρχουν ζημίες και κρυφά ομόλογα και ότι δόθηκαν προμήθειες.

Όπως είπε η κ. Παπανδρέου, ο κ. Τσουπίδης, «παραδέχθηκε ότι, πέρα από τα αμαρτωλά ομόλογα στα οποία έχει επενδύσει, έχει ήδη χάσει -όπως ο ίδιος είπε- αρκετά χρήματα, έχει επενδύσει σε πλήθος άλλων, πιο επικίνδυνων ομολόγων, διεθνών οίκων, εκ των οποίων 15 είναι κρυφά ομόλογα και από τα υπόλοιπα 13 που εμφανίζονται στο γνωστό πλέον Bloomberg, τα 9 εξ αυτών έχουν γίνει ειδικά για τον κ. Τσουπίδη. Έχει αγοράσει το 100% αυτών των ομολόγων».

«Επιπλέον, -πρόσθεσε η πρώην υπουργός- όπως ο ίδιος παραδέχθηκε, έχει επενδύσει στη North Asset Management, αγοράζοντας ομόλογα του κ. Παπαμαρκάκη (διευθύνοντος συμβούλου της Νοrth Asset), παρά τις δημόσιες δηλώσεις που είχε κάνει πρόσφατα, ότι δεν γνωρίζει τον κ. Παπαμαρκάκη».

«Έχω εισπράξει άφθονη λάσπη για τη σχέση μου με τον κ. Παπαμαρκάκη και τη λεγόμενη “γαλάζια παρέα” του Λονδίνου. Η μόνη σχέση μου μαζί του είναι η συμμετοχή μου, χωρίς καμία αμοιβή ή άλλα ανταλλάγματα, σε εταιρία που ασχολείται με αγορά εμπορικών ακινήτων, την οποία είχε ιδρύσει και τίποτα άλλο. Δεν τον γνωρίζω. Αμφιβάλω αν τον έχω δει, πέρα από μια φορά στη ζωή μου. Εμείς ποτέ δεν πληρώσαμε μίζες σε ενδιάμεσους για την αγορά ομολόγων», είχε απαντήσει στη Βουλή ο κ. Τσουπίδης.

«Ο κ. Μηλιάκος ψεύδεται»

Η Βάσω Παπανδρέου κατηγόρησε τον κ. Μηλιάκο ότι έχει πει επανειλημμένως ψέματα στη Βουλή, ισχυριζόμενος ότι δεν γνωρίζει την(offshore εταιρεία) ΕALY η οποία, όπως είπε η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, πήρε την τεράστια προμήθεια από τον διεθνή οίκο CARLYLE για να συστήσει την Αγροτική Τράπεζα στην CARLYLE. «Σήμερα –παρατήρησε η κ.Παπανδρέου- με επιστολή που αναγκάστηκε να καταθέσει στην Βουλή ο κ. Μηλιάκος, αποδεικνύει ακριβώς αυτό, ότι γνώριζε την EALY και γνώριζε ότι, θα πληρωθεί τεράστια προμήθεια. Πιστοποιεί δηλαδή, αυτό που επανειλημμένως είχε διαψεύσει στην ελληνική Βουλή».

Και οι δύο πρέπει να υποβάλλουν τις παραιτήσεις τους, τόνισε η κ.Παπανδρέου, ζητώντας από την κυβέρνηση και τους αρμόδιους υπουργού ν’ αναλάβουν τις πολιτικές τους ευθύνες.

Μιλώντας στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής, ο κ.Μηλιάκος αντέτεινε ότι δεν λέει τίποτα τέτοιο η επιστολή και ότι γίνεται λανθασμένη μετάφραση του αγγλικού κειμένου. Πρόσθεσε ότι τίποτα μεμπτό δεν υπάρχει και ότι ορισμένοι εκμεταλλεύονται το θέμα για δικούς τους λόγους. «Προσπάθησαν ανεπιτυχώς να μας εμπλέξουν με τον θόρυβο που γίνεται τελευταία με τα Ταμεία και τα λεγόμενα κρυφά ομόλογα.Κατηγορηματικά σας δηλώνω ότι οι επενδύσεις μας σε δομημένα ομόλογα του ελληνικού δημοσίου ουδεμία σχέση έχει με όσα ψευδώς λέγονται. Πήραμε κατευθείαν από τον ανάδοχο,κατά την έκδοση των ομολόγων,σε εξαιρετικά συμφέρουσες τιμές, χωρίς να καταβληθεί κανενός είδους αμοιβή και καμία προμήθεια.Αυτή είναι η πάγια τακτική της ΑΤΕ», υποστήριξε.