Κόσμος
Παρασκευή, 01 Ιουνίου 2007 09:07

«Συγγνώμη» ζήτησε ο Αμερικανός δικηγόρος με την επικίνδυνη φυματίωση

«Συγγνώμη» από τους συνταξιδιώτες του, τους οποίους ενδέχεται να έθεσε σε κίνδυνο, ζήτησε ο Αμερικανός δικηγόρος που πάσχει από σπάνια μορφή φυματίωσης και αναγκάστηκε να διαφύγει ώστε να συνεχίσει το ταξίδι του γάμου του, παρά την προειδοποίηση να μην ταξιδέψει.

Ο ηλικίας 31 ετών, Αντριου Σπίκερ από την Ατλάντα τόνισε πως έχει ηχογραφημένες αποδείξεις ότι οι γιατροί τον συμβούλεψαν να μην ταξιδέψει, αλλά δεν του το απαγόρεψαν.

Ο Σπίκερ και η σύζυγός τους ταξίδεψαν σε χώρες της Ευρώπης, ανάμεσά τους και στην Ελλάδα, μπήκαν κρυφά σε πτήση για τον Καναδά και από εκεί πέρασαν οδικώς τα σύνορα με τις ΗΠΑ για να αποφύγουν τις αρμόδιες αρχές.

Ο Σπίκερ προκάλεσε συναγερμό στις υγειονομικές αρχές πολλών χωρών και την έκδοση, για πρώτη φορά μετά 44 χρόνια, ομοσπονδιακής διαταγής απομόνωσης στις ΗΠΑ. Ο Σπίκερ νοσηλεύεται σε ειδική νοσοκομειακή μονάδα στο Ντένβερ και υποβάλλεται σε θεραπεία για την πολυανθεκτική φυματίωση από την οποία πάσχει, γνωστή ως XDR TB.

Οι αρχές έχουν εντοπίσει περίπου 100 ανθρώπους που ήρθαν σε επαφή για οκτώ ώρες ή περισσότερες με τον Σπίκερ στις δύο υπερατλαντικές πτήσεις και τους ζήτησαν να κάνουν ιατρικές εξετάσεις.

Σύμφωνα με τους ειδικούς του Κέντρου Ελέγχου των Ασθενειών στην Ατλάντα ο Σπίκερ φαίνεται να είναι σε καλή κατάσταση, δεν βήχει καθόλου και ο βάκιλλος της ασθένειας είναι δύσκολο να εντοπιστεί στο σάλιο του.

Η συνέντευξη του Αντριου Σπίκερ θα μεταδοθεί αργότερα σήμερα απο το ABC.