Τεχνολογία-Επιστήμη
Δευτέρα, 26 Απριλίου 2021 11:54

Πόσο αναμένεται να διαρκέσει η κρίση στα τσιπ

Ο επικεφαλής της Cisco είπε ότι η έλλειψη τσιπ υπολογιστή πρόκειται να διαρκέσει για το μεγαλύτερο μέρος αυτού του έτους.

Ο επικεφαλής της Cisco είπε ότι η έλλειψη τσιπ υπολογιστή πρόκειται να διαρκέσει για το μεγαλύτερο μέρος αυτού του έτους.

Πολλές εταιρείες είδαν την παραγωγή τους να μειώνεται λόγω έλλειψης ημιαγωγών, που προκλήθηκε από την πανδημία Covid και κλιμακώθηκε εξαιτίας άλλων παραγόντων.

Ο Τσακ Ρόμπινς, επικεφαλής της Cisco, είπε στο BBC πως «νομίζουμε ότι έχουμε άλλους έξι μήνες να περάσουμε βραχυπρόθεσμα. Οι προμηθευτές αναπτύσσουν μεγαλύτερη χωρητικότητα. Και αυτό θα βελτιώνεται μέσα στους επόμενους 12-18 μήνες.».

Η επέκταση της χωρητικότητας/ δυνατοτήτων (capacity) θα είναι κρίσιμης σημασίας καθώς οι εξελίξεις στην τεχνολογία- μεταξύ των οποίων το 5G, το cloud computing, το Internet of Things και η τεχνητή νοημοσύνη- ωθούν μια μεγάλη αύξηση στη ζήτηση.

Ο Ρόμπινς είναι το πιο πρόσφατο μεγάλο στέλεχος του χώρου της τεχνολογίας που εκφράζει θέση ως προς το ζήτημα, και με το 85% του Internet traffic να χρησιμοποιεί συστήματα της Cisco, η άποψή του έχει ιδιαίτερο βάρος.

«Αυτή τη στιγμή, είναι μεγάλο πρόβλημα» είπε, προσθέτοντας πως «οι ημιαγωγοί μπαίνουν πρακτικά στα πάντα».

Η φαινομενικά ακόρεστη ζήτηση είναι ο λόγος που η Intel ανακοίνωσε ένα σχέδιο ύψους 20 δισ. δολαρίων για τη σημαντική επέκταση της παραγωγής, μεταξύ των οποίων δύο νέα εργοστάσια στην Αριζόνα.

Η Semiconductor Industry Association λέει πως το 75% των παγκόσμιων κατασκευαστικών δυνατοτήτων είναι στην ανατολική Ασία. Οι TSMC και Samsung (Ταϊβάν και Νότια Κορέα αντίστοιχα) είναι οι κυρίαρχοι «παίκτες».

Ευρωπαίοι πολιτικοί επιθυμούν επίσης μεγαλύτερη εγχώρια παραγωγή, κάτι που εν μέρει οφείλεται στις ανησυχίες για την επιδίωξη της Κίνας για επανένωση με την Ταϊβάν. Στο μεταξύ η Κίνα βλέπει μεγάλη ανάπτυξη στην εγχώρια ζήτηση για τσιπ για τις νέες τεχνολογίες, μα έχει μόνο μικρό μερίδιο των παγκόσμιων κατασκευαστικών δυνατοτήτων.

Ο Ρόμπινς είπε ότι «νομίζω πως δεν έχει απαραίτητα σημασία πού κατασκευάζονται, όσο έχεις πολλαπλές πηγές». Πάντως ο Πατ Γκέλσινγκερ της Intel είπε στο BBC πως δεν είναι «εύγεστο» να κατασκευάζονται τόσα πολλά τσιπ στην Ασία.