Τουλάχιστον 25.000 άνθρωποι διαδήλωσαν απόψε το βράδυ στη Μόσχα, την Αγία Πετρούπολη και δεκάδες άλλες ρωσικές πόλεις εκφράζοντας τη συμπαράστασή τους στον φυλακισμένο ηγέτη της αντιπολίτευσης Αλεξέι Ναβάλνι, ο οποίος πραγματοποιεί απεργία πείνας εδώ και τρεις εβδομάδες.
Χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν απόψε το βράδυ στη Μόσχα, την Αγία Πετρούπολη και δεκάδες άλλες ρωσικές πόλεις εκφράζοντας τη συμπαράστασή τους στον φυλακισμένο ηγέτη της αντιπολίτευσης Αλεξέι Ναβάλνι, ο οποίος πραγματοποιεί απεργία πείνας εδώ και τρεις εβδομάδες.
Η αστυνομία έκανε λόγο για 6.000 διαδηλωτές στην πρωτεύουσα, 4.500 στην Αγία Πετρούπολη και τουλάχιστον 14.000 στην υπόλοιπη χώρα. Οι διοργανωτές δεν έχουν ανακοινώσει τις εκτιμήσεις τους για τη συμμετοχή στις κινητοποιήσεις.
Δημοσιογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου είπαν ότι είδαν μεγάλα πλήθη, που όμως δεν έφταναν σε όγκο τις διαδηλώσεις που έγιναν τον Ιανουάριο, μετά τη σύλληψη του Ναβάλνι.
Φωνάζοντας συνθήματα όπως «Πούτιν κλέφτη» και «Ελευθερία», οι διαδηλωτές στη Μόσχα συγκεντρώθηκαν κοντά στο Κρεμλίνο και στη συνέχεια έκαναν πορεία προς την έδρα των υπηρεσιών ασφαλείας (FSB). Περιστοιχίζονταν από ισχυρές δυνάμεις της αστυνομίας, ωστόσο μέχρι τις 20.00, δύο ώρες μετά την έναρξη της πορείας, δεν είχε γίνει κάποια προσπάθεια επέμβασης για να διαλυθεί το πλήθος.
Κάποιοι από τους συμμετέχοντες που μίλησαν στο Γαλλικό Πρακτορείο εξέφρασαν την αποφασιστικότητά τους να συνεχίσουν, ωστόσο άλλοι εμφανίστηκαν απογοητευμένοι επειδή δεν ήταν μεγαλύτερη η κινητοποίηση. «Δεν πιστεύω ότι αυτή η δράση θα μπορέσει να σώσει τον Ναβάλνι, χρειάζονταν τουλάχιστον 200-300.000 άνθρωποι στον δρόμο. Εδώ, δεν συμβαίνει αυτό», παρατήρησε ο Αλεξάντρ Μπουτούζοφ, 51 ετών. «Είναι μια μάχη για το μέλλον», εκτίμησε από την πλευρά του ο Αντρέι Ζαμιάτιν, ένας 51χρονος επιχειρηματίας. «Ο Ναβάλνι θέλει να αλλάξει το σύστημα και τιμωρείται για αυτό», πρόσθεσε.
«Εχω δει τα χειρότερα επί Σοβιετικής Ενωσης, έχω ζήσει τα χειρότερα στα 1990, αλλά αυτό που συμβαίνει τώρα στη Ρωσία είναι ακόμη πιο άσχημο... Επιστρέψαμε πάλι πίσω στο 1937» δηλώνει στην εφημερίδα The Moscow Times η 80χρονη Βαλεντίνα από τους δρόμους της Αγίας Πετρούπολης.
Ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, ο οποίος προχώρησε στην επιβολή νέων κυρώσεων στη Ρωσία την περασμένη εβδομάδα, δήλωσε ότι οι χειρισμοί της Μόσχας στην υπόθεση Ναβάλνι είναι «τελείως μα τελείως άδικοι» ενώ ο Ύπατος Εκπρόσωπος για θέματα εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ τόνισε πως η Ευρώπη θεωρεί τη Ρωσία υπεύθυνη για την υγεία του Ναβάλνι.
Πάνω από 1490 συλλήψεις σε όλη τη χώρα
Η αστυνομία συνέλαβε περισσότερους από 1490 ανθρώπους σε 65 πόλεις που διαδήλωσαν υπέρ του Ναβάλνι σε όλη τη ρωσική επικράτεια, όπως ανέφερε η μη κυβερνητική οργάνωση OVD-Info, η οποία παρακολουθεί τις κινητοποιήσεις διαμαρτυρίας στη χώρα που πραγματοποιήθηκαν σε τουλάχιστον 200 μικρές και μεγάλες πόλεις σε όλη τη χώρα αλλά εστιάζει κυρίως σε κείνες της Σιβηρίας και της Άπω Ανατολής, και για τις οποίες δεν έχουν δώσει άδεια οι αρχές. Οι περισσότερες συλλήψεις, 351 συνολικά, έγιναν στην Αγία Πετρούπολη ενώ στη Μόσχα πληροφορίες μιλούν για 26 συλλήψεις με τις πορείες να κυλούν ήρεμα, χωρίς να σημειωθούν σημαντικά επεισόδια.
Οι υποστηρικτές του γνωστότερου επικριτή του Κρεμλίνου φοβούνται ότι θα πεθάνει στη φυλακή, καθώς συνεχίζει εδώ και τρεις εβδομάδες την απεργία πείνας και ζητούν να του παρασχεθεί η κατάλληλη ιατρική φροντίδα. Οι αρχές απαντούν ότι ο Ναβάλνι αντιμετωπίζεται όπως οποιοσδήποτε άλλος κρατούμενος και προειδοποιούν ότι οι διαδηλώσεις είναι παράνομες.
Μια δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου είπε ότι είδε έναν αστυνομικό να χρησιμοποιεί ένα όπλο ακινητοποίησης (τέιζερ) εναντίον ενός διαδηλωτή. Εξάλλου νωρίτερα έγινε γνωστό πως η αστυνομία συνέλαβε στενούς συνεργάτες του Ναβάλνι, έναν πρώην αντιπρόεδρο της Κρατικής Δούμας και έναν ακαδημαϊκό.
Πηγές: ΑΜΠΕ, AFP, Reuters, The Moscow Times