«Η Μικρή μας Πόλη» είναι τρίπρακτο θεατρικό έργο του Αμερικανού θεατρικού συγγραφέα Θόρντον Ουάιλντερ, τοποθετημένο στην φανταστική μικρή πόλη Γκρόβερς Κόρνερς και μιλά για την ιστορία των κατοίκων μιας συνηθισμένης πόλης, στις αρχές του εικοστού αιώνα. Η ρουτίνα της ζωής, ο έρωτας, ο γάμος, ο θάνατος, είναι τα στάδια στα οποία κινείται ο συγγραφέας.
Οι επιχειρήσεις Λεμπέση ανοίγουν ξανά το ιστορικό τους αρχείο και, σε συνεργασία με τη Music & Drama Productions, παρουσιάζουν την παράσταση σταθμό «Η Μικρή μας πόλη» του Θόρντον Ουάιλντερ, σε μετάφραση και σκηνοθεσία Μίνου Βολανάκη.
Η παράσταση, που παίχτηκε με τεράστια επιτυχία στο θέατρο Λαμπέτη, ήταν προσωπική επιλογή του Γιώργου Λεμπέση και από όλες του τις παραγωγές, η πιο αγαπημένη. Αποθεώθηκε από κοινό και κριτικούς και έμεινε στην ιστορία του Ελληνικού Θεάτρου. Η οικογένεια του Γιώργου Λεμπέση, με ιδιαίτερη συγκίνηση, παρουσιάζει on demand από τις 29 Απριλίου έως και τις 9 Μαΐου, από το viva.gr, αυτή την σπουδαία παράσταση και την αφιερώνει σε εκείνον, γνωρίζοντας το πόσο την πίστεψε και πόσο την αγάπησε.
«Η Μικρή μας Πόλη» (Our town) είναι τρίπρακτο θεατρικό έργο του Αμερικανού θεατρικού συγγραφέα και μυθιστοριογράφου Θόρντον Ουάιλντερ, τοποθετημένο στην φανταστική μικρή πόλη Γκρόβερς Κόρνερς και μιλά για την ιστορία των κατοίκων μιας συνηθισμένης πόλης, στις αρχές του εικοστού αιώνα. Η ρουτίνα της ζωής, ο έρωτας, ο γάμος, ο θάνατος, είναι τα στάδια στα οποία κινείται ο συγγραφέας.
Το έργο είναι γραμμένο το 1938 στον απόηχο του Α΄ Παγκοσμίου πολέμου και του οικονομικού κραχ του 1929 και στον επερχόμενο εκκωφαντικό ήχο των τυμπάνων του Δευτέρου μεγάλου πολέμου. Δομημένο από την αμερικανική οπτική, έμελε γρήγορα να περάσει τα σύνορα όχι μόνο της αγγλόφωνης λογοτεχνίας αλλά και να μεταφραστεί σε πολλές γλώσσες, να αγγίξει και να γίνει κτήμα διαφόρων πολιτιστικών νοοτροπιών.
Ο λόγος απλός: μέσα από μια σχεδόν κοινότυπη ιστορία μιας μικρής φανταστικής πόλης της Νέας Αγγλίας, ο Ουάιλντερ γυρνά την πλάτη στα διάφορα αντιμαχόμενα ιδεολογήματα, τις ηλίθιες προκαταλήψεις και τα εμπόλεμα κοινωνικά συστήματα για να πει, με τον πλέον ποιητικό τρόπο, την ουσιαστική αλήθεια, κοιτώντας τον άνθρωπο βαθιά στη ψυχή του: «…δες πόσο σημαντική είναι η φευγαλέα, σχεδόν ασήμαντη, στιγμή αγάπης που μπορεί να ευτυχήσεις μέσα από τις πιο καθημερινές στιγμές. Στιγμές όμως που έχουν μοναδική αξία, γιατί ποτέ δεν επανέρχονται και από ένα γύρισμα της τύχης μπορεί να είναι και οι τελευταίες πάνω στη γη και μέσα στην απεραντοσύνη του σύμπαντος…».
Έπειτα από 8 σχεδόν δεκαετίες παρουσίας στον ελληνικό χώρο, το έργο όχι μόνο πολιτογραφείται «ελληνικό» μέσα από τη μετάφραση του Βολανάκη, αλλά κρατάει επίκαιρα τα πανανθρώπινα μηνύματά του. Τα κρατάει ίσως περισσότερο από άλλες εποχές σαν ένα πολιτικό αντίβαρο στην ισοπέδωση, στην απαξίωση, στη ρηχή αλόγιστη χρήση της τεχνολογίας και στο πισωγύρισμα πολώσεων, και αντιεπιστημονικών εμμονών και προκαταλήψεων.
Η πρώτη παράσταση ανέβηκε στο Mc Carter Theatre στο Princeton του New Jersey, το 1938. Την ίδια χρονιά κέρδισε το βραβείο Πούλιτζερ.
Ερμηνεύουν οι ηθοποιοί: Νικήτας Τσακίρογλου, Πέμη Ζούνη, Αλεξάνδρα Λαδικού, Στράτος Τζώρτζογλου, Στέφανος Κυριακίδης, Θέμις Μπαζάκια, Νεφέλη Ορφανού, Γιώργος Γεωγλερής, Βάσω Γουλιελμάκη, Γεράσιμος Σκιαδαρέσης, Φώτης Θωμαίδης, Μιχάλης Μιχαήλος, Γιώργος Μακρής και ο μικρός Στέλιος Φώτης.