Πολιτική
Δευτέρα, 04 Ιουνίου 2007 12:16

Επιασε λιμάνι ο Προαστιακός

Την επέκταση της γραμμής του Προαστιακού στον Πειραιά παρέδωσε σήμερα στο επιβατικό κοινό ο υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών κ. Μιχάλη Λιάπης.

Η νέα γραμμή έχει μήκος 7,5 χλμ και περιλαμβάνει τους ενδιάμεσους -νέους- σταθμούς Λεύκα, Ρέντη και Ρουφ.

Όπως επισημαίνεται σε ανακοίνωση του υπουργείου, η όχληση στην πόλη από τον θόρυβο του τρένου μειώθηκε δραστικά λόγω του υψηλού τεχνολογικού επιπέδου των νέων γραμμών. Παράλληλα μειώθηκαν δραστικά οι κραδασμοί που μεταδίδονταν στα γειτονικά κτήρια.

Οι νέοι σταθμοί είναι πλήρως προσβάσιμοι για άτομα με ειδικές ανάγκες, ενώ είναι σε εξέλιξη και θα έχουν ολοκληρωθεί έως το φθινόπωρο, τα έργα αναπαλαίωσης του διατηρητέου κτιρίου του Σιδηροδρομικού Σταθμού Πειραιά. Στο Σταθμό παραχωρείται επίσης χώρος 50 τμ στο Δήμο για τη δημιουργία ΚΕΠ.

Κατά την άφιξη του στον Πειραιά, ο υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών τόνισε: «Ο Προαστιακός έπιασε λιμάνι. Με την αρχή της θερινής τουριστικής περιόδου το μεγάλο λιμάνι της χώρας συνδέεται με το μεγαλύτερο αεροδρόμιο. Συνδέονται οι δύο κεντρικές πύλες της Ελλάδας. Η διαδρομή Πειραιάς - Αεροδρόμιο γίνεται πλέον με τον Προαστιακό πιο άνετα και γρήγορα σε λιγότερο μία ώρα, με προοπτική ο χρόνος αυτός να μειωθεί. Η συχνότητα των δρομολογίων θα είναι δύο ανά ώρα, με κατεύθυνση εναλλακτικά προς Αεροδρόμιο και προς Κόρινθο».

Ο υπουργός ανακοίνωσε επίσης ότι «για την επέκταση του Προαστιακού στο Λαύριο βρίσκονται σε στάδιο ολοκλήρωσης οι διαβουλεύσεις με τους δημάρχους της περιοχής προκειμένου μέσα στο μήνα να έχει ολοκληρωθεί η χάραξη για να επιτευχθεί σιδηροδρομική σύνδεση και με το άλλο μεγάλο λιμάνι της Αττικής. Επίσης σε δεκαπέντε ημέρες ο Προαστιακός θα φτάσει στο Κιάτο και ακολουθεί αργότερα το Ξυλόκαστρο».