Τεχνολογία-Επιστήμη
Τετάρτη, 21 Απριλίου 2021 14:22

Ανακαλύφθηκε νέος εξωπλανήτης και έγινε απευθείας φωτογράφιση του

Ερευνητές στην Ολλανδία εντόπισαν έναν νέο πλανήτη μακριά από το ηλιακό μας σύστημα καταφέρνοντας μάλιστα να πραγματοποιήσουν απευθείας παρατηρήσεις και οπτικές καταγραφές του.

Ερευνητές στην Ολλανδία εντόπισαν έναν νέο πλανήτη μακριά από το ηλιακό μας σύστημα καταφέρνοντας μάλιστα να πραγματοποιήσουν απευθείας παρατηρήσεις και οπτικές καταγραφές του. Το YSES2 είναι ένα άστρο που βρίσκεται σε απόσταση 359 ετών φωτός μακριά από την Γη. Είναι ένα πολύ νεαρό άστρο ηλικίας 13,9 εκατ. ετών αλλά όπως φαίνεται έχει ήδη αρχίσει να σχηματίζεται εκεί ένα πλανητικό σύστημα.

Ερευνητική ομάδα με επικεφαλής τον αστρονόμο Αλεξάντερ Βον του Αστεροσκοπείου Leiden στην Ολλανδία εντόπισαν έναν γιγάντιο πλανήτη αερίου με μάζα 6,3 φορές μεγαλύτερη από αυτή του μεγαλύτερου πλανήτη του ηλιακού μας συστήματος του, του Δία. Όπως συνηθίζεται ο εξωπλανήτης πήρε το όνομα του μητρικού άστρου του και αφού είναι ο πρώτος πλανήτης που εντοπίζεται σε αυτό το σύστημα θα προστεθεί το γράμμα b στο όνομα του. Αν εντοπιστεί και άλλος πλανήτης θα προστεθεί το γράμμα c κοκ.

Οι ερευνητές κατάφεραν να κάνουν απευθείας παρατηρήσεις του YSES2b και καταγράψουν και κάποιες εικόνες του. Η ανακάλυψη έγινε με την βοήθεια του ισχυρού τηλεσκοπίου VLT του Νότιου Ευρωπαϊκού Αστεροσκοπείου στην έρημο Ατακάμα στην Χιλή και οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι ο πλανήτης βρίσκεται πολύ μακριά από το μητρικό του άστρο.

«Η μεγάλη απόσταση του πλανήτη από το άστρο του δημιουργεί προβληματισμό αφού δεν ταιριάζει σε κανένα από τα μοντέλα σχηματισμού των μεγάλων πλανητών αερίου. Αν ο πλανήτης σχηματίστηκε στην θέση στην οποία βρίσκεται τώρα πολύ μακριά από το άστρο του αυτό θα σημαίνει ότι δεν θα είναι ένας ελαφρύς αλλά ένας πολύ βαρύς πλανήτης αφού δεν υπάρχουν πολλά υλικά σε τέτοιες αποστάσεις από το άστρο για να σχηματιστεί ένας τόσο μεγάλος πλανήτης άρα ότι υλικό υπήρχε εκεί το έχει πάρει αυτός. Αν στην δημιουργία του πλανήτη στην θέση που βρίσκεται έπαιξαν ρόλο διάφορες βαρυτικές δυνάμεις ίσως δεν χρειάστηκαν τόσο πολλά υλικά και να είναι πιο ελαφρύς. Υπάρχει και το ενδεχόμενο να σχηματίστηκε ο πλανήτης κοντά στο άστρο του και κάποια κοσμικά φαινόμενα να τον απομάκρυναν» αναφέρουν οι ερευνητές στο άρθρο τους που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Astronomy & Astrophysics». Η ανακάλυψη θεωρείται σημαντική εκτός των άλλων αφού  η μελέτη του συγκεκριμένου πλανήτη θα προσφέρει πολύτιμες πληροφορίες για τον σχηματισμό των γιγάντων αερίου σαν τον Δία στο Σύμπαν.