Απόψεις
Τετάρτη, 21 Απριλίου 2021 08:47

Η ελίτ της μπάλας και το σπλιτ

Μια εβδομάδα προτού σκάσει η «βόμβα» στα θεμέλια του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου με την ανακοίνωση προσθήκης ενός υπερ-ελιτίστικου επιπέδου σε ένα ήδη ελιτίστικο πρωτάθλημα, το Forbes δημοσιοποίησε το χρηματιστήριο της μπάλας. H Μπαρτσελόνα σκαρφάλωσε, για πρώτη φορά στα 17 χρόνια που το αμερικανικό περιοδικό μετρά ποδοσφαιρικές αξίες, στην κορυφή της λίστας, με 4 δισ. ευρώ, γραφει η Κατερίνα Τζωρτζινάκη.

Από την έντυπη έκδοση

Της Κατερίνας Τζωρτζινάκη
[email protected]

Μια εβδομάδα προτού σκάσει η «βόμβα» στα θεμέλια του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου με την ανακοίνωση προσθήκης ενός υπερ-ελιτίστικου επιπέδου σε ένα ήδη ελιτίστικο πρωτάθλημα, το Forbes δημοσιοποίησε το χρηματιστήριο της μπάλας. H Μπαρτσελόνα σκαρφάλωσε, για πρώτη φορά στα 17 χρόνια που το αμερικανικό περιοδικό μετρά ποδοσφαιρικές αξίες, στην κορυφή της λίστας, με 4 δισ. ευρώ. 

Θα μας τρελάνετε; Δεν χρωστάει ο σύλλογος πάνω από ένα δισ. ευρώ; Δεν αντιμετωπίζει τεράστιο πρόβλημα ρευστότητας; Ε, καλά και η Γιουβέντους πρέπει να βρει 100 εκατ. στερλίνες ως το τέλος Ιουνίου και η Ίντερ έψαχνε έκτακτη χρηματοδότηση τον Φεβρουάριο, αλλά ας είναι καλά η JP Morgan και το δολάριο.

Σεμινάριο αμερικανικής ηγεμονίας. Δεν είναι τυχαίο εξάλλου, ότι τέσσερις από τις έξι ομάδες της Premier League που ανακοίνωσαν τη δημιουργία της VIP λίγκας έχουν αμερικανική ιδιοκτησία. 

Όσοι διαβάζουν τη λίστα του Forbes κάθε χρόνο ξέρουν ότι μετρά από την απήχηση μιας ομάδας στα social media μέχρι τη δυναμική στα μελλοντικά της έσοδα. Κάπως έτσι, αν και η πανδημία μείωσε τα λειτουργικά κέρδη των top-20 συλλόγων κατά 70%, η συνολική τους αξία αυξήθηκε κατά 30%, σύμφωνα με το περιοδικό. Είναι θετικές οι προοπτικές, η εξήγηση.

Η μπάλα είναι στρογγυλή, ο Πάπας Καθολικός και το ποδόσφαιρο προϊόν. Η πανδημία απλώς επιτάχυνε την εμπορευματοποίηση της διαδικασίας. Οι «12» είδαν την ευκαιρία για ένα ριάλιτι διαρκείας αγώνων πολυτελείας με ιλιγγιώδη έσοδα. Οn demand και γεια χαρά, man. 

«Είναι μια προσπάθεια των πλούσιων συλλόγων να εγκαθιδρύσουν ένα μονοπώλιο και να λύσουν το πρόβλημα χρέους που αντιμετωπίζουν», «λίγοι εναντίον πολλών», «πλούσιοι εναντίον φτωχών», αν και εδώ ο ταξικός πόλεμος είναι μάλλον μεταξύ των πλουσίων. «Το ποδόσφαιρο δεν θα πουληθεί στους “βρόμικους 12”», «Αυτές οι ομάδες ρώτησαν τους φιλάθλους για αυτό το σχέδιο; Όχι. Και αυτό είναι μεγάλη ντροπή», «Το βασικό πρόβλημα είναι ότι οι πλούσιοι πάντα φιλοδοξούν να είναι πλουσιότεροι».

Αυτή δεν είναι η εξέλιξη της παγκοσμιοποίησης και σε άλλους τομείς; Τώρα ανακαλύψαμε την Αμερική, την κυνική και άγρια υπερτιμημένη εμπειρία;