Κόσμος
Τρίτη, 20 Απριλίου 2021 21:18

Ο αγωγός ρωσικού φυσικού αερίου Nord Stream 2 διχάζει ακόμα και τη γερμανική κυβέρνηση

Ο αγωγός φυσικού αερίου Nord Stream 2 αποσκοπεί στο να αυξήσει σημαντικά τις δυνατότητες προμήθειας ρωσικού φυσικού αερίου στη Γερμανία, αλλά δημιουργεί εντάσεις τόσο εντός της Ευρώπης όσο και με τις ΗΠΑ.

Ο αγωγός φυσικού αερίου Nord Stream 2 αποσκοπεί στο να αυξήσει σημαντικά τις δυνατότητες προμήθειας ρωσικού φυσικού αερίου στη Γερμανία, αλλά δημιουργεί εντάσεις τόσο εντός της Ευρώπης όσο και με τις ΗΠΑ.
H υπουργός Άμυνας Άνεγκρετ Κραμπ-Κάρενμπάουερ αμφιβάλλει μεν ότι θα λειτουργήσει ο αγωγός φυσικού αερίου Nord Stream 2, η καγκελάριος Μέρκελ συνεχίζει όμως να τον υπερασπίζεται.

Η γερμανίδα υπ. Άμυνας αμφισβήτησε σήμερα τη λειτουργία του αμφιλεγόμενου αγωγού. «Τίθεται το ερώτημα εάν ο Nord Stream 2 θα χρησιμοποιηθεί στο μέλλον, εάν θα μεταφερθεί αέριο και πόσο αέριο θα μεταφέρεται. Εξ όσων γνωρίζω, οι νομικοί επεξεργάζονται επί του παρόντος το θέμα, βλέπω όμως μικρά περιθώρια να σταματήσει το σχεδόν ολοκληρωμένο έργο», είπε η Κραμπ-Κάρενμπάουερ κατά τη διάρκεια συζήτησης η οποία οργανώθηκε από την γαλλική δεξαμενή σκέψης «Ifri» και το προσκείμενο στο Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα της Γερμανίας (CDU) «Κόνραντ Αντενάουερ» στο Παρίσι.

Ο αγωγός φυσικού αερίου Nord Stream 2 είναι ένα από τα κύρια σημεία τριβών στις σχέσεις Γερμανίας και ΗΠΑ εδώ και χρόνια. Οι ΗΠΑ φοβούνται ότι η Ευρώπη θα εξαρτάται πάρα πολύ από το ρωσικό αέριο και θέλουν να σταματήσουν το έργο με κυρώσεις. Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση επεσήμανε επανειλημμένα ότι πρόκειται για ένα οικονομικό σχέδιο. Όμως η κριτική για τον αγωγό αυξάνεται και από χώρες της Ανατολικής Ευρώπης όπως είναι η Πολωνία και οι χώρες της Βαλτικής, οι οποίες το απορρίπτουν επίσης, καθώς βρίσκονται θεσμικά απέναντι στη Μόσχα.

Από την πλευρά της η γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ (CDU) υπερασπίστηκε και πάλι το γερμανικό-ρωσικό σχέδιο του αγωγού στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης: «Tο ρωσικό αέριο που φθάνει στην Ευρώπη μέσω της Βαλτικής Θάλασσας δεν είναι χειρότερο από το αέριο που μεταφέρεται μέσω της Ουκρανίας ή της Τουρκίας. Όμως, ειδικά με τον αγωγό Nord Stream 2 έχω την εντύπωση πως πιθανόν να μεταφέρουμε και μια … σύγκρουση η οποία είναι πολύ ευρύτερη και αγγίζει το ζήτημα του κατά πόσο ευρείες εμπορικές συναλλαγές θέλουμε να έχουμε με τη Ρωσία. Η Γερμανία πάντως αποφάσισε υπέρ της κατασκευής του».

Ο αγωγός, στον οποίο, εκτός από τον ρωσικό ενεργειακό γίγαντα Gazprom, συμμετέχουν επίσης η εταιρείς Uniper και Wintershall από τη Γερμανία, η γαλλική Engie, η βρετανο-ολλανδική Shell και η αυστριακή OMV ως επενδυτές, είναι σχεδόν ολοκληρωμένος.

 

Πηγές: ΑΜΠΕ, ZEIT ONLINE