Πολιτική
Δευτέρα, 04 Ιουνίου 2007 21:15

Μήνυμα Καραμανλή σε Τουρκία, ΠΓΔΜ

«...Η συνάντηση αυτή υπογραμμίζει τις πολλές και μεγάλες ευκαιρίες που δημιουργεί η σύγχρονη Ελλάδα. Επισημαίνει το ρόλο της Πατρίδας μας, στη νέα γεωπολιτική πραγματικότητα. Αναδεικνύει τις δυνατότητες της Μακεδονίας και της Θράκης στη δυναμικά αναπτυσσόμενη γειτονιά μας. Προβάλλει την εικόνα και την ταυτότητα της Θεσσαλονίκης...

Η Ελλάδα είναι ο ευρωπαίος γείτονας των χωρών της Ν.Α. Ευρώπης... Οι Ελληνες, ακολουθώντας σταθερά πολιτικές ειρήνης, πολιτικές αρχών, πολιτικές καλής γειτονίας, ενθαρρύνουμε έμπρακτα την ευρωπαϊκή προοπτική των γειτόνων μας. Οι θέσεις μας, σε κάθε περίπτωση, είναι καθαρές και σταθερές:

Σε ό,τι αφορά τη γειτονική Τουρκία, υπογραμμίζω, για μια ακόμη φορά, ότι το στοίχημα ανήκει, κατ’ αρχήν, στην ίδια. Για μας, η πλήρης προσαρμογή της στα προαπαιτούμενα, τις αρχές και τις αξίες της Ευρώπης, σημαίνει και την πλήρη ένταξή της. Οφείλει όμως η γειτονική χώρα, εάν πράγματι επιθυμεί να προχωρήσει προς την Ευρώπη...

- να κινηθεί στις γραμμές που ορίζουν οι χώρες-μέλη της Ένωσης,

- να ακολουθήσει τις επιταγές του Διεθνούς Δικαίου και των Διεθνών Συνθηκών,

- να μην αφήνει εσωτερικές πολιτικές αντιπαραθέσεις να επηρεάζουν τη διεθνή συμπεριφορά της.

Θέλουμε μια Τουρκία που απορρίπτει πρακτικές μονομερών διεκδικήσεων, σέβεται τους γείτονές της και ανταποκρίνεται στις υποχρεώσεις, που η ίδια ανέλαβε, απέναντι σ’ όλα τα μέλη της Ένωσης. Δεν μπορεί, στον 21ο αιώνα, να συντηρεί σε βάρος της Κυπριακής Δημοκρατίας στρατό κατοχής, που χωρίζει το νησί με το τελευταίο τείχος που απέμεινε σε ευρωπαϊκό έδαφος. Είναι ανάγκη να βρεθεί για την Κύπρο λύση λειτουργική και βιώσιμη. Λύση που να είναι σύμφωνη με τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας, τις αρχές και τις αξίες της Ε.Ε.. Να επανενωθεί η Κύπρος και να απολαμβάνουν, με ασφάλεια, όλοι οι κάτοικοί της τα οφέλη της ενσωμάτωσής της στην ευρωπαϊκή οικογένεια...

Δώσαμε νέα δυναμική στο Ελληνικό Σχέδιο για την Ανασυγκρότηση των Βαλκανίων και συνεργαζόμαστε με τις λήπτριες Χώρες για την προώθηση έργων, που υπηρετούν κοινά συμφέροντα. Ενθαρρύνουμε τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό τους και υποστηρίζουμε τη διεύρυνση της Ε.Ε. προς την πλευρά τους.

Θέλω, ωστόσο, να υπογραμμίσω ότι η γειτονική Π.Γ.Δ.Μ., εάν πράγματι επιθυμεί να κινηθεί προς την Ευρώπη, οφείλει...

- να ακολουθεί και να αποδεικνύει έμπρακτα πολιτική καλής γειτονίας,

- να εγκαταλείψει ενέργειες και πρακτικές αλυτρωτικής προπαγάνδας,

- να αφήσει την αδιέξοδη στάση της και να καλύψει την απόσταση που της ανήκει, για να συναντηθούμε σε μια κοινά αποδεκτή ονομασία.

Προχωρούμε, ταυτόχρονα, στην ενδυνάμωση των σχέσεών μας ακόμη και με χώρες που, γεωγραφικά, βρίσκονται μακριά. Οι πρόσφατες επισκέψεις μου -στην Αυστραλία, τη Ν. Ζηλανδία, το Βιετνάμ- αλλά και οι παλαιότερες - στην Κίνα, την Ιαπωνία- καταδεικνύουν την προσέγγιση αυτή. Αναπτύσσουμε νέες σχέσεις συνεργασίας, σε κάθε πρόσφορο τομέα και, ιδίως, στον Τουρισμό και τη Ναυτιλία. Είναι, άλλωστε, σε όλους γνωστό ότι ο ελληνόκτητος ποντοπόρος στόλος λειτουργεί, ήδη, και ως πλωτός αγωγός ενέργειας.

Eνεργειακές προκλήσεις

Ο κόσμος ολόκληρος αντιμετωπίζει, σήμερα, μια μεγάλη ενεργειακή και περιβαλλοντική πρόκληση. Η κλιματική αλλαγή, που συντελείται ως αποτέλεσμα της αφόρητης επιβάρυνσης του Πλανήτη, προσλαμβάνει εφιαλτικές διαστάσεις, ενώ η παγκόσμια ενεργειακή ζήτηση αυξάνεται ραγδαία. Η ανάληψη αποτελεσματικών πρωτοβουλιών για την προστασία του περιβάλλοντος, η συγκράτηση των ρυθμών αύξησης της ενεργειακής κατανάλωσης, η στροφή προς τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, αλλά και η διαφοροποίηση των ενεργειακών δρόμων, προβάλλουν ως επιτακτικές και επείγουσες προτεραιότητες για όλους.

Η Ε.Ε., μπροστά στις κρίσιμες αυτές προκλήσεις, προωθεί συγκροτημένο Σχέδιο Δράσης, για μια Κοινή Εξωτερική Πολιτική Ενέργειας. Η Ελλάδα ανέλαβε, ήδη, πρωταγωνιστική δράση: Με αλλαγές στο πλαίσιο που υπήρχε, αλλά και με έργα, με δράσεις εθνικής και διεθνούς εμβέλειας.

- Αναπτύξαμε, πρώτ’ απ’ όλα, καθοριστικό ρόλο στην ίδρυση και τη λειτουργία της Ενεργειακής Κοινότητας, που οδηγεί στην ενεργειακή ενσωμάτωση των Χωρών της Ν.Α. Ευρώπης στην Ε.Ε..

- Συνεργαζόμαστε τόσο με την Ε.Ε., όσο και τους γείτονές μας, για τη δημιουργία εναλλακτικών δρόμων τροφοδοσίας της Ευρώπης με πετρέλαιο και φυσικό αέριο.

- Υπογράψαμε, για το σκοπό αυτό, ύστερα από μακροχρόνιες προσπάθειες, Διακρατική Συμφωνία με τη Ρωσία και τη Βουλγαρία, για την κατασκευή του πετρελαιαγωγού Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη. Προωθούμε ένα έργο διεθνούς σπουδαιότητας, που πρόκειται να λειτουργεί συμπληρωματικά προς τα Στενά, φέρνοντας σημαντικά οφέλη, όχι μόνο στις τρεις Χώρες, αλλά και στις μεγάλες ενεργειακές αγορές.

Πρωταγωνιστούμε στη δημιουργία ενός νέου αγωγού τροφοδοσίας της Ευρώπης με φυσικό αέριο. Το πρώτο τμήμα του, ο ελληνοτουρκικός αγωγός, ολοκληρώνεται και πρόκειται να λειτουργήσει στο αμέσως επόμενο διάστημα. Για το δεύτερο τμήμα, τον υποθαλάσσιο ελληνοϊταλικό αγωγό, υπογράψαμε διακρατική συμφωνία με την Ιταλία.

Στο μεταξύ, προωθούμε νέες διασυνδέσεις του ηλεκτρικού δικτύου της Χώρας μας με εκείνα γειτονικών χωρών και πετυχαίνουμε σημαντικές συμφωνίες ενεργειακής συνεργασίας με χώρες του Αραβικού Κόσμου. Η Ελλάδα αποδεικνύει έμπρακτα ότι ανταποκρίνεται στις προκλήσεις της νέας εποχής. Μετεξελίσσεται σε διεθνή ενεργειακό δίαυλο και εντάσσεται στον παγκόσμιο ενεργειακό χάρτη. Συμβάλλει ενεργά στην ενδυνάμωση της συνεργασίας, της σταθερότητας και της ασφάλειας σ’ ολόκληρη την περιοχή.

Στο διάστημα που πέρασε, δώσαμε, παράλληλα, ιδιαίτερη έμφαση, τόσο στην επέκταση των δικτύων φυσικού αερίου, όσο και στη μέγιστη δυνατή αξιοποίηση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας. Θεσπίσαμε νέο πλαίσιο για την ίδρυση ΑΠΕ και καταρτίζουμε Ειδικό Χωροταξικό Πλαίσιο, για τη χωρική οριοθέτησή τους, ανοίγοντας καινούριους δρόμους επενδύσεων. Τα ισχυρά κίνητρα, που παρέχονται για τις δραστηριότητες αυτές, καθώς και οι διεθνείς ενεργειακοί αγωγοί που προωθούνται, καθιστούν τη Μακεδονία και τη Θράκη αιχμή της νέας ενεργειακής πολιτικής. Και αυτό είναι πολυσήμαντο. Σημαίνει αυξημένη γεωπολιτική σπουδαιότητα. Σημαίνει έσοδα, επενδύσεις, νέες θέσεις εργασίας. Σημειώνω μόνο, ότι, στα επόμενα χρόνια, οι επενδύσεις στους τομείς ηλεκτρισμού και φυσικού αερίου στην περιοχή της Ν.Α. Ευρώπης, πρόκειται να υπερβούν τα 30 δις δολάρια.

Aναπτυξιακό περιβάλλον

Η Ελλάδα προωθεί σύγχρονες υποδομές, σ’ ολόκληρη τη Περιφέρεια και βελτιώνει ραγδαία το αναπτυξιακό περιβάλλον της. Ενισχύει την εξωστρέφεια και την ελκυστικότητά της, βελτιώνει την ανταγωνιστικότητά της, δημιουργεί Οικονομία ευκαιριών, διασφαλίζει δυναμική ανάπτυξη. Ύστερα από μια σειρά στοχευμένες μεταρρυθμίσεις, που έγιναν στα προηγούμενα τρία χρόνια, οι επενδυτές στη Χώρα μας...

- συναντούν, σήμερα, απελευθερωμένες αγορές, με σταθερούς κανόνες κοινούς για όλους.

- Λειτουργούν σ’ ένα σταθερό δημοσιονομικό περιβάλλον.

- Υπόκεινται σε λιγότερους φόρους.

- Έχουν στη διάθεσή τους σύγχρονες χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες.

- Συναντούν απλούστερες διαδικασίες αδειοδοτήσεων.

- Επιδοτούνται έως και το 60% της επένδυσής τους μέσω του αναπτυξιακού νόμου.

- Χρηματοδοτούνται έως και το 55% από το Πρόγραμμα «Ανταγωνιστικότητα».

- Μπορούν να αξιοποιούν το θεσμικό πλαίσιο για Συμπράξεις με το Δημόσιο Τομέα. Σήμερα, η θετική οικονομική και αναπτυξιακή πορεία μας επιβεβαιώνεται, τόσο από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, όσο και από τους διεθνείς χρηματοπιστωτικούς οίκους, που αναβαθμίζουν τις σχετικές εκτιμήσεις τους.

Η μεγάλη δημοσιονομική προσαρμογή που πετύχαμε -περισσότερο από 5 ποσοστιαίες μονάδες- αλλά και οι υψηλοί ρυθμοί ανάπτυξης -4,6% του ΑΕΠ, το πρώτο τρίμηνο του χρόνου- συνιστούν εθνική επιτυχία. Είναι, μάλιστα, εξαιρετικά σημαντικό το γεγονός ότι η ανάπτυξη δεν συναρτάται, πια, με ελλείμματα και χρέη. Στηρίζεται, κατά κύριο λόγο, στις επενδύσεις και τις εξαγωγές, που αυξάνονται θεαματικά.

Οι μεγάλες επενδύσεις, ειδικά στην Ενέργεια και τον Τουρισμό, βρίσκουν, σήμερα, ανοικτούς δρόμους και πρόσφορο έδαφος στη Χώρα μας.

- Το πρώτο τρίμηνο του 2007, οι συνολικές επενδύσεις αυξήθηκαν κατά 15,8%.

- Το 2006, οι ¶μεσες Ξένες Επενδύσεις οκταπλασιάστηκαν, σε σχέση με το 2005, ξεπερνώντας το 2% του ΑΕΠ.

- Οι εξαγωγές παρουσίασαν τη μεγαλύτερη αύξηση των τελευταίων 20 χρόνων, με έσοδα που ξεπέρασαν τα 16,5 δις ευρώ και άγγιξαν το 8,8% του ΑΕΠ.

- Το ποσοστό της απασχόλησης έφτασε, για πρώτη φορά, το 61%.

- Η ανεργία μειώθηκε, κάτω από το 9%, ύστερα από πολλά χρόνια.

- Ο πληθωρισμός είναι στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων χρόνων.

- Οι μεγάλες ενεργειακές επιτυχίες, αναβαθμίζουν τη γεωπολιτική σπουδαιότητα και το κύρος της Χώρας.

O ρόλος της Β. Ελλάδος

Η γεωγραφική θέση της Ελλάδας στο άκρο της Ν.Α. Ευρώπης μπορεί, ως το τέλος του 20ου αιώνα, να προσέδιδε στη Μακεδονία και τη Θράκη την εικόνα απομακρυσμένης και αποκομμένης περιοχής. Είναι, ακόμη, αλήθεια ότι η Βόρεια Ελλάδα είδε, στο πρόσφατο παρελθόν, πολλές επιχειρήσεις της να φεύγουν και να εγκαθίστανται πέρα από τα βόρεια σύνορά μας. Είναι γεγονός ότι υπήρξε υποχώρηση της μεταποίησης σε ορισμένους τομείς έντασης εργασίας, όπως ο καπνός, η κλωστοϋφαντουργία, η ένδυση. Σήμερα, η Ελλάδα είναι ο γείτονας μιας περιοχής με ελεύθερη αγορά, ελεύθερη πρόσβαση, ελεύθερη διακίνηση ανθρώπων, κεφαλαίων, αγαθών. Σήμερα η Ελλάδα είναι ο γείτονας μιας περιοχής με δυναμική ανάπτυξη, με μεγάλες επιχειρηματικές ευκαιρίες, με ανερχόμενη παρουσία στη διεθνή οικονομική και ενεργειακή κοινότητα.

Τα κενά που άφησε πίσω του το χτες δεν καλύπτονται με επιστροφή στο παρελθόν, αλλά με νέες δράσεις προσανατολισμένες στο αύριο. Ιδίως, μάλιστα, με δράσεις προσανατολισμένες σε τομείς έντασης γνώσης, τεχνολογίας, έρευνας, καινοτομίας. Τομείς που εξασφαλίζουν υψηλή προστιθέμενη αξία. Βρισκόμαστε, ήδη, σε μια καινούρια φάση του ιστορικού κύκλου της ευρύτερης περιοχής μας. Η Μακεδονία και η Θράκη, με επίκεντρο τη Θεσσαλονίκη, λειτουργούν, σήμερα, ως ενιαία οντότητα, που παρέχει σημαντικές ευκαιρίες επιχειρηματικών πρωτοβουλιών σε τομείς, όπως, ο Τουρισμός και οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. Παρέχουν τη δυνατότητα ανάληψης επιχειρηματικών πρωτοβουλιών μεγάλης κλίμακας, στις Επικοινωνίες και την Πληροφορική, τα Αγροτικά Προϊόντα και τα Τρόφιμα. Λειτουργούν ως έδρα μεγάλων ξένων επιχειρήσεων, που θέλουν να επεκτείνουν τις οικονομικές δραστηριότητές τους στην ευρύτερη γειτονιά μας. Οι δράσεις, τα έργα και οι πολιτικές μας ανταποκρίνονται αποτελεσματικά στη νέα πραγματικότητα. Κινούμαστε με συγκροτημένο σχέδιο για τη Μακεδονία και τη Θράκη.

Ο λόγος μας γίνεται έργο.

- Η Εγνατία Οδός ολοκληρώνεται μέσα στο 2008.

- Οι κάθετοι οδικοί άξονες γίνονται πράξη.

- Ο οδικός άξονας που συνδέει τη Θεσσαλονίκη με την Αθήνα και την Πάτρα ανασκευάζεται και εκσυγχρονίζεται. Παραδίδονται, σύντομα, οι σήραγγες του Μαλιακού και ξεκινά η κατασκευή του πιο δύσκολου τμήματος της ΠΑΘΕ, στο πέταλο του Μαλιακού.

- Δεκάδες μικρά και μεγάλα έργα βελτιώνουν το οδικό δίκτυο ολόκληρης της περιοχής.

- Το αεροδρόμιο «Μακεδονία» αναβαθμίζεται.

- Οι εργασίες για την επέκταση της έκτης προβλήτας στο λιμάνι έχουν ξεκινήσει.

Η σύμβαση για την κατασκευή της υποθαλάσσιας αρτηρίας έχει κυρωθεί από τη Βουλή και οι εργασίες αρχίζουν σύντομα.

Το Μετρό Θεσσαλονίκης γίνεται και αυτό πραγματικότητα.

- Το σιδηροδρομικό δίκτυο βελτιώνεται, γεγονός που μείωσε σημαντικά το χρόνο για την Κωνσταντινούπολη και τη Σόφια.

- Οι επιχειρηματικές υποδομές της Μακεδονίας και της Θράκης αναβαθμίζονται, με περισσότερα από 30 έργα σε Βιομηχανικές Περιοχές.

Η Διεύθυνση Προστασίας και Ανάπτυξης του Θερμαϊκού Κόλπου ανάλαβε δράση. Η φυσική και πολιτιστική κληρονομιά μας προστατεύεται, αναδεικνύεται και αξιοποιείται.

Το Διεθνές Πανεπιστήμιο είναι έτοιμο να κάνει, από τις αρχές του 2008, τα πρώτα βήματά του.

Η Ζώνη Καινοτομίας Θεσσαλονίκης, ένα έργο που πρόκειται να δώσει νέα πνοή στην Έρευνα και την Καινοτομία, μπήκε, ήδη, σε φάση εφαρμογής.

Στόχος μας είναι...

- η παραγωγή και η διάχυση της γνώσης,

- η αξιοποίηση των αποτελεσμάτων της έρευνας,

- η ανάδειξη της Θεσσαλονίκης σε Κέντρο Καινοτομίας, για ολόκληρη την ευρύτερη περιοχή.

Όλα αυτά προσδιορίζουν την εικόνα της πόλης που θέλουμε. Μια πόλη με σύγχρονες υποδομές, κέντρο Παιδείας και Πολιτισμού, Έρευνας και Τεχνολογίας. Μια πόλη με διεθνή φήμη. Με ξεκάθαρη και φωτεινή εικόνα. Με ισχυρή ταυτότητα, που συνδέει το λαμπρό ιστορικό παρελθόν της με τη ζωντάνια του σύγχρονου, του νεανικού και του δυναμικού. Πόλη που εμπνέει αυτοπεποίθηση και περηφάνια στους κατοίκους. Που γίνεται ολοένα και πιο ελκυστική σε επενδυτές και επισκέπτες. Μια ξεχωριστή περιφερειακή ευρωπαϊκή μητρόπολη... Η Μακεδονία και η Θράκη μπορούν, ήδη, να λειτουργούν ως έδρα για τα ερευνητικά κέντρα και τα στρατηγεία μεγάλων επιχειρήσεων, που δραστηριοποιούνται στη Ν.Α. Ευρώπη. Μπορούν να λειτουργούν ως πύλη μέσα από την οποία οι επιχειρήσεις των χωρών της Ν.Α. Ευρώπης προχωρούν για να αποκτήσουν πρόσβαση στις διεθνείς αγορές κεφαλαίων. Μπορούν να είναι η γέφυρα συνεργασίας με όλους τους γείτονές μας. Ιδίως, μάλιστα, στις ενεργειακές υποδομές, τον τουρισμό, το εμπόριο, τις μεταφορές, τις τηλεπικοινωνίες, το τραπεζικό σύστημα. Δημιουργούμε τις υποδομές που χρειάζεται το βορειοελλαδικό τόξο, για να κερδίσει το μέλλον που δικαιούται.

Διεκδικούμε το μέρισμα που δικαιούται η Χώρα μας στις αγορές του Κόσμου. Μ’ αυτούς τους στόχους καταρτίσαμε και το Εθνικό Στρατηγικό Πλαίσιο Αναφοράς, για την περίοδο 2007-2013. Κατευθύνουμε, πρώτ’ απ’ όλα, το 80% των εθνικών και κοινοτικών πόρων του, που συνολικά ξεπερνούν τα 36 δις ευρώ, στην ελληνική περιφέρεια. Βάζουμε στην πρώτη σειρά των προτεραιοτήτων μας

- τη δυναμική και ισόρροπη περιφερειακή ανάπτυξη,

- τη ψηφιακή σύγκλιση και τις νέες τεχνολογίες,

- την ενίσχυση της έρευνας και της καινοτομίας,

- την ποιοτική αναβάθμιση της Δημόσιας εκπαίδευσης,

- την προώθηση της δια βίου μάθησης,

- την αύξηση της απασχόλησης και τη δραστική μείωση της ανεργίας.

Ο στόχος μας είναι ξεκάθαρος: Η ανάπτυξη να φτάνει παντού και οι καρποί της να διαχέονται σε όλους.

Σ’ έναν κόσμο ραγδαίων αλλαγών, χρειάζεται, περισσότερο από ποτέ, να βλέπουμε κάθε αλλαγή, σαν ευκαιρία να σηκώσουμε πιο ψηλά τη Χώρα μας. Σ’ ένα κόσμο που αλλάζει με πρωτόγνωρες ταχύτητες χρειάζονται τολμηρές μεταρρυθμίσεις, με τη στήριξη της κοινωνίας, μακριά από δόγματα και ιδεοληψίες. Αυτό σχεδιάσαμε, αυτό κάνουμε και αυτό συνεχίζουμε. Τα έως τώρα αποτελέσματα εμπνέουν αισιοδοξία. Η αντίληψη της «μιας» και τις «άλλης» Ελλάδας ανήκει οριστικά στο παρελθόν. Η ανάπτυξη επεκτείνεται σ’ ολόκληρη τη Χώρα. Η Θεσσαλονίκη, η Μακεδονία και η Θράκη βγαίνουν μπροστά. Αποκτούν ενιαία και διακριτή ταυτότητα. Αποκτούν νέα πνοή, νέα δυναμική, νέα προοπτική. Προχωρούν με σιγουριά και αυτοπεποίθηση στο αύριο».