Κόσμος
Τρίτη, 05 Ιουνίου 2007 10:23

Τσεχία: Διαδήλωση κατά των αμερικανικών σχεδίων για αντιπυραυλική ασπίδα

Τσεχία: Διαδήλωση κατά της αμερικανικής αντιπυραυλικής ασπίδας

Εκατοντάδες Τσέχοι διαδήλωσαν ειρηνικά χθες το βράδυ στην Πράγα ενάντια στα σχέδια εγκατάστασης της αμερικανικής αντιπυραυλικής ασπίδας στη χώρα, λίγες ώρες πριν από την προγραμματισμένη για σήμερα επίσκεψη του αμερικανού προέδρου Τζορτζ Μπους στην πρωτεύουσα της Τσεχίας.

Οι διαδηλωτές φώναζαν συνθήματα ενάντια στην εγκατάσταση βάσης ραντάρ κοντά στην Πράγα, στο πλαίσιο της αμερικανικής αντιπυραυλικής ασπίδας, η οποία - σύμφωνα με την Ουάσινγκτον - θα προστατεύσει τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους από πυραύλους που θα μπορούσαν να εκτοξεύσουν χώρες όπως το Ιράν και η Βόρεια Κορέα.

«Η βάση που θέλουν να εγκαταστήσουν στην Τσεχία υποστηρίζει μόνο την επιθετική εξωτερική πολιτική των Ηνωμένων Πολιτειών», δήλωσε ο νεαρός Μίροσλαβ Τζίλεκ που μετείχε στη διαδήλωση. «Δεν το θεωρώ αμυντικό σύστημα αλλά είναι κάτι που επιτρέπει στις ΗΠΑ να επιτίθενται όπου θέλουν σε όλον τον κόσμο», πρόσθεσε.

Ο αμερικανός πρόεδρος Τζορτζ Μπους αναμένεται σήμερα στην Πράγα, πρώτο σταθμό της περιοδείας του στην Ευρώπη που περιλαμβάνει επίσης και την σύνοδο κορυφής της Ομάδας των Οκτώ στη Γερμανία.

ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο, Reuters