Οι ψηφοφόροι των Ρεπουμπλικανών στις ΗΠΑ γίνονται όλο και πιο εχθρικοί απέναντι στους παράτυπους μετανάστες, όπως προκύπτει από δημοσκοπήσεις των Reuters/Ipsos, μια τάση την οποία το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα προσπαθεί να εκμεταλλευτεί στην προσπάθειά του να ανακτήσει τον έλεγχο του Κογκρέσου.
Οι ψηφοφόροι των Ρεπουμπλικανών στις ΗΠΑ γίνονται όλο και πιο εχθρικοί απέναντι στους παράτυπους μετανάστες, όπως προκύπτει από δημοσκοπήσεις των Reuters/Ipsos, μια τάση την οποία το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα προσπαθεί να εκμεταλλευτεί στην προσπάθειά του να ανακτήσει τον έλεγχο του Κογκρέσου.
Τα ευρήματα, που βασίστηκαν σε σφυγμομετρήσεις που πραγματοποιήθηκαν πριν και μετά την προεδρία του Ντόναλντ Τραμπ, δείχνουν ότι οι Ρεπουμπλικανοί συσπειρώνονται όλο και πιο πολύ γύρω από τις σκληροπυρηνικές απόψεις του πρώην προέδρου για την μετανάστευση, παρότι η υπόλοιπη χώρα έχει γίνει πιο φιλόξενη.
Το 77% των Ρεπουμπλικανών απάντησε σε δημοσκόπηση που διενεργήθηκε από τις 18 ως τις 24 Φεβρουαρίου ότι θέλει περισσότερη περίφραξη κατά μήκος του νότιου συνόρου με το Μεξικό, ένα ποσοστό αυξημένο κατά έξι ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με το 2015.
Και το 56% δεν θέλει οι παράτυποι μετανάστες να έχουν την δυνατότητα να αποκτήσουν ιθαγένεια, ποσοστό μεγαλύτερο κατά 18 ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με μια δημοσκόπηση του 2018.
Οι Ρεπουμπλικανοί εκφράζουν όλο και περισσότερο έντονη ανησυχία για την μετανάστευση καθώς ροές από ασυνόδευτα παιδιά και οικογένειες συνεχίζουν να εμφανίζονται στο σύνορο των ΗΠΑ με το Μεξικό.
Το 22% των Ρεπουμπλικανών απάντησε σε δημοσκόπηση που διενεργήθηκε κατά το διάστημα 10-11 Μαρτίου ότι θεωρεί πως η μετανάστευση είναι το σημαντικότερο πρόβλημα της χώρας, κατά 7% μεγαλύτερο ποσοστό σε σχέση με τις αρχές Φεβρουαρίου.
Οι Ρεπουμπλικανοί προσπαθούν να ενδυναμώσουν πάλι τους υποστηρικτές τους έχοντας χάσει τόσο τον Λευκό Οίκο όσο και την Γερουσία στις εκλογές του περασμένου Νοεμβρίου.
Διχασμένοι
Είναι ωστόσο διχασμένοι ανάμεσα στους πιστούς του Τραμπ και σε εκείνους που θέλουν να προχωρήσουν και να καταστήσουν το κόμμα περισσότερο ελκυστικό.
Η εμμονή σε μια σκληρή γραμμή στο μεταναστευτικό εκθέτει το κόμμα σε κίνδυνο καθώς τα δημογραφικά στοιχεία στις ΗΠΑ μεταβάλλονται και οι μειονότητες αποκτούν πολιτική επιρροή.
Στις προσπάθειές της να επιδιώξει ένα πιο ανθρώπινο σύστημα, όπως το περιγράφει η ίδια, η κυβέρνηση Μπάιντεν έχει χαλαρώσει κάποιες πολιτικές --κινήσεις οι οποίες συνοδεύτηκαν από έναν αυξανόμενο αριθμό παράτυπων μεταναστών που πέρασαν τα σύνορα.
Μεταξύ των ανεξάρτητων -μιας σημαντικής ομάδας ψηφοφόρων- ο Μπάιντεν εμφανίζεται λιγότερο δημοφιλής ως προς το μεταναστευτικό σε σχέση με την διαχείριση της πανδημίας, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση.
Δημοσκόπηση του Φεβρουαρίου διαπίστωσε ότι το 50% των ανεξάρτητων ψηφοφόρων αντιτίθεται στην είσοδο περισσότερων αιτούντων άσυλο στη χώρα, ενώ το 34% είναι υπέρ.
Διττή στρατηγική
Οι δημοσκοπήσεις των Reuters/Ipsos έδειξαν ότι οι Ρεπουμπλικανοί, που ζητούν την επιστροφή στις σκληροπυρηνικές πολιτικές του Τραμπ, θα χρειαστεί να προσέξουν όταν θα κληθούν να αποφασίσουν πόσο σκληρό θα είναι το αντιμεταναστευτικό τους μήνυμα στις επόμενες εκλογές.
Ενώ οι Ρεπουμπλικανοί είναι περισσότερο αντίθετοι σε προγράμματα που θα ωφελούσαν τους παράτυπους μετανάστες που εισέρχονται στη χώρα, η δημοσκόπηση δείχνει ότι η υπόλοιπη χώρα κινείται προς την αντίθετη κατεύθυνση.
Για παράδειγμα, το 61% των ενήλικων Αμερικανών τίθεται υπέρ της χορήγησης υπηκοότητας σε παράτυπους μετανάστες, σύμφωνα με δημοσκόπηση των Reuters/Ipsos του Φεβρουαρίου, μεγαλύτερο ποσοστό από το 43% του 2015.
Ο αριθμός των Αμερικανών που δεν επιθυμεί μεγαλύτερη περίφραξη κατά μήκος του συνόρου με το Μεξικό έχει υπερδιπλασιαστεί κατά την τελευταία εξαετία και οι δημοσκοπήσεις που διενεργήθηκαν επί της προεδρίας του Τραμπ δείχνουν μια σταθερή αύξηση στις πολιτικές χαλάρωσης των περιορισμών για τα παιδιά που εισήλθαν παράνομα από το σύνορο.
Μια δημοσκόπηση του Οκτωβρίου 2020 έδειξε ότι το 63% των ερωτηθέντων σήμερα εγκρίνει τις πολιτικές αρωγής για τους αποκαλούμενους "Ονειροπόλους" ώστε να παραμείνουν στη χώρα και να αποκτήσουν άδεια εργασίας -από 46% που ήταν το αντίστοιχο ποσοστό το 2014.
Πηγές: ΑΜΠΕ, Reuters