Τεχνολογία-Επιστήμη
Παρασκευή, 16 Απριλίου 2021 09:40

Περισσότεροι από 2,5 δισ. Τυραννόσαυροι ρεξ τρομοκρατούσαν την ζωή στην Γη

Με δημοσίευση τους στην επιθεώρηση «Science» ερευνητές αναφέρουν τον αριθμό των T.rex που πάτησαν το πόδι τους στον πλανήτη μας

Ονομάστηκε rex (βασιλιάς) και όχι άδικα αφού ήταν ο απόλυτος κυρίαρχος την εποχή που ζούσε στον πλανήτη. Ο Τυραννόσαυρος ρεξ έγινε χάρις και στην βιομηχανία του θεάματος το… σήμα κατατεθέν του κόσμου των δεινοσαύρων και αποτελεί το διασημότερο μέλος τους. Ήταν ο μεγαλύτερος σε μέγεθος, ισχύ και μοχθηρότητα θηρευτής που εμφανίστηκε ποτέ στην στεριά του πλανήτη.

Οι τυραννόσαυροι αποτελούν μόνιμο αντικείμενο ερευνών της επιστημονικής κοινότητας και κάθε χρόνο παρουσιάζονται πολλές μελέτες που αφορούν την ανατομία του, τον τρόπο ζωής του, τις συνήθειες του, την συμπεριφορά του και γενικά οτιδήποτε σχετίζεται με αυτόν. Έχει υπολογιστεί ότι κάθε δαγκωνιά του T-rex είχε ισχύ 20-57 χιλιάδες Newton, περίπου 2-6 χιλιάδες κιλά. Είναι φυσικά το ισχυρότερο δάγκωμα που γνωρίζουμε να έχει υπάρξει ποτέ στην φύση.

Με δημοσίευση τους στην επιθεώρηση «Science» ερευνητές με επικεφαλής τον Τσαρλς Μάρσαλ, διευθυντή του Μουσείου Παλαιοντολογίας του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια-Μπέρκλι, αναφέρουν τον αριθμό των T.rex που πάτησαν το πόδι τους στον πλανήτη μας.

Οι τυραννόσαυροι έκαναν την εμφάνιση τους πριν από περίπου 69 εκατ. έτη και ζούσαν στην Βόρειο Αμερική μέχρι την στιγμή που πριν από 66 εκατ. έτη έπεσε στην Γη ο γιγάντιος αστεροειδής που εξαφάνισε τους δεινόσαυρους μαζί με το 80% της ζωής στον πλανήτη. 

Η νέα μελέτη αναφέρει ότι σε αυτά τα περίπου τρία εκατ. έτη υπήρξαν περί τους 2,5 δισ. T.rex που κυκλοφορούσαν στον πλανήτη προκαλώντας τον τρόμο από όπου περνούσαν. Σύμφωνα με τους ερευνητές ανά πάσα στιγμή υπήρχαν τουλάχιστον 20 χιλιάδες ενήλικοι δεινόσαυροι πάνω στην Γη.

Οι ερευνητές κατέληξαν στα συμπεράσματα τους υπολογίζοντας μια σειρά παράγοντες όπως το μέγεθος των T.rex, το προσδόκιμο της ζωής τους, την χρονική διάρκεια που έζησαν στον πλανήτη και την συνολική έκταση των περιοχών που ζούσαν. Σύμφωνα με τους ερευνητές με την ίδια μέθοδο μπορούν να γίνουν παρόμοιες εκτιμήσεις και για άλλα εξαφανισμένα είδη ζώων.