Κόσμος
Τρίτη, 05 Ιουνίου 2007 17:02

Σερβία - Πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης Κοστούνιτσα για τη σύλληψη του στρατηγού Τόλιμιρ

Πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης Κοστούνιτσα κατέθεσαν 81 βουλευτές του Ριζοσπαστικού Κόμματος Σερβίας (SRS) με το αιτιολογικό ότι απεκρύβη η αλήθεια για τη σύλληψη του πρώην στρατηγού των Σέρβων της Βοσνίας Ζντράβκο Τόλιμιρ.

Ο κατηγορούμενος για εγκλήματα πολέμου στρατηγός συνελήφθη την περασμένη Παρασκευή, όπως επίσημα ανακοινώθηκε, στη Σερβική Δημοκρατία της Βοσνίας και παραδόθησε στο Δικαστήριο της Χάγης.

Ωστόσο ο ίδιος ο Τόλιμιρ κατά την πρώτη του εμφάνιση χθες ενώπιον των δικαστών, υποστήριξε ότι συνελήφθη στη Σερβία και στη συνέχεια παραδόθηκε στην αστυνομία της Σερβικής Δημοκρατίας της Βοσνίας.

Ο αναπληρωτής πρόεδρος του εθνικιστικού Ριζοσπαστικού Κόμματος Σερβίας Τόμισλαβ Νίκολιτς ανέφερε σήμερα στη συνέντευξη Τύπου ότι υπάρχουν μάρτυρες που επιβεβαιώνουν ότι ο Τόλιμιρ συνελήφθη στο Βελιγράδι και πρόσθεσε: "Το διαμέρισμα που κρυβόταν ο Τόλιμιρ στο Νέο Βελιγράδι βρισκόταν υπό παρακολούθηση εδώ και ένα μήνα, αλλά οι αρχές περίμεναν να φτάσει η ντελ Πόντε για να τον συλλάβουν".

Οι βουλευτές που κατέθεσαν την πρόταση μομφής, ζήτησαν να συζητηθεί η πρόταση με τη διαδικασία του κατεπείγοντος στην επόμενη συνεδρίαση που έχει προγραμματιστεί για αύριο. Ο πρόεδρος της Βουλής θα αποφασίσει εάν θα εντάξει τη συζήτηση στο πρόγραμμα της αυριανής συνεδρίασης, όταν θα ολοκληρωθεί η συνεδρίαση της επιτροπής ¶μυνας και Ασφάλειας που βρίσκεται σε εξέλιξη και συζητά το θέμα του Τόλιμιρ.

Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ